Παράνομη κρίθηκε η απεργία των πλοηγών, μετά από προσφυγή των Κινέζων του ΟΛΠ!

Οι απεργοί ζητούν να αποσυρθεί το άρθρο 22 του νομοσχεδίου του Υπουργείου Ναυτιλίας

Must Read

Το ελληνικό κράτος υποκατέστησαν, ουσιαστικά, οι Κινέζοι που εκμεταλλεύονται το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας, τον Πειραιά, προσφεύγοντας σήμερα σε βάρος των πλοηγών που ξεκίνησαν στις 6 το πρωί 48ωρη απεργία, αντιδρώντας στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Ναυτιλίας, με το οποίο δύναται δυνατότητα εξαίρεσης πλοίων από την πλοήγηση!

  • Του Βασίλη Τζήμτσου  

Οι Κινέζοι που διαχειρίζονται τον ΟΛΠ και την εταιρεία ΣΕΠ στην οποία έχει εκχωρηθεί ο Σταθμός Εμπορευματοκιβωτίων, προσέφυγαν σε βάρος της ΑΔΕΔΥ και του σωματείου των πλοηγών στο Μονομελές Πρωτοδικείο Πειραιά, με τη διαδικασία της επίλυσης εργατικών διαφορών, αν και εργοδότης των εργαζομένων στην Πλοηγική Υπηρεσία είναι το Δημόσιο. Το δικαστήριο έκανε δεκτή την προσφυγή, αποφασίζοντας πως είναι παράνομη η συμμετοχή των πλοηγών στην απεργία που προκήρυξε η ΑΔΕΔΥ.

Σύμφωνα με νομικούς και συνδικαλιστικούς κύκλους, πρόκειται για πρωτόγνωρη απόφαση, καθώς εναντίον των απεργών δεν προσέφυγε το Δημόσιο, στο οποίο εργάζονται, αλλά ιδιώτες, κατά παράβαση του συνδικαλιστικού νόμου. Επισημαίνεται δε πως οι ιδιωτικές εταιρείες έπρεπε να προσφύγουν με τακτική διαδικασία και όχι με τη διαδικασία επίλυσης εργατικών διαφορών, καθώς δεν είναι εργοδότες των πλοηγών.

Όμως ο Πρωτοδίκης που δίκασε, έκρινε διαφορετικά.

Αυξάνεται ο κίνδυνος ναυτικού ατυχήματος λένε οι πλοηγοί

Η απεργία ξεκίνησε στις 6 το πρωί της Τετάρτης, με αποτέλεσμα να σταματήσουν οι αφιξοαναχωρήσεις πλοίων που μεταφέρουν κοντέινερΟι πλοηγοί, οι οποίοι είναι δημόσιοι υπάλληλοι της Πλοηγικής Υπηρεσίας, αντιδρούν στο άρθρο 22 του νομοσχεδίου, καταγγέλλοντας πως:

  • Θα μειωθούν τα έσοδα του Δημοσίου από τη μη είσπραξη πλοηγικών δικαιωμάτων
  • Αυξάνεται ο κίνδυνος ναυτικού ατυχήματος με πιθανές ανθρώπινες απώλειες
  • Τίθεται ζήτημα εθνικής ασφάλειας

«Η παροχή πλοηγικών υπηρεσιών θα πρέπει απαραιτήτως να διατηρήσει το δημόσιο χαρακτήρα της, διότι μόνο τότε εξασφαλίζονται τα εχέγγυα ασφαλούς πλοήγησης, η ασφάλεια της ναυσιπλοΐας και η προστασία του περιβάλλοντος», τονίζει η διοίκηση της Πανελλήνιας Ένωσης Προσωπικού Πλοηγικής Υπηρεσίας, η οποία καταγγέλλει πως η συγκεκριμένη διάταξη δεν υπήρχε στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Ναυτιλίας που ήταν σε διαβούλευση από το Νοέμβριο.

Οι πλοηγοί ζητούν την απόσυρση του άρθρου 22 και για το λόγο αυτό ξεκίνησαν 48ωρη απεργία, την οποία κάλυψε συνδικαλιστικά η ΑΔΕΔΥ, καθώς είναι δημόσιοι υπάλληλοι.

Στο πλευρό των απεργών η ΠΟΥΕΝ

Στο πλευρό των εργαζομένων της Πλοηγικής Υπηρεσίας είναι η Πανελλήνια Ομοσπονδία Υπαλλήλων Εμπορικής Ναυτιλίας, η οποία αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση της:

«Τον δυναμικό αγώνα μας για απόσυρση από τον Υπουργό Ναυτιλίας του επίμαχου άρθρου 22 του νομοσχεδίου που αιφνιδιαστικά συζητείται και ψηφίζεται σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής, επιχείρησαν να ανακόψουν η ΟΛΠ ΑΕ και η Σταθμός Εμπορευματοκιβωτίων Πειραιά ΑΕ, καταθέτοντας σήμερα το πρωί Αγωγή στο Πρωτοδικείο Πειραιά.

Έκπληκτοι από το γεγονός ότι δύο επιχειρήσεις, οι οποίες δεν συνδέονται εργοδοτικά με τα Σωματεία της Πλοηγικής Υπηρεσίας, επιχείρησαν να προσβάλλουν την απεργία μας ως παράνομη, στις 12.30 παρουσιαστήκαμε συλλογικά και δυναμικά στις αίθουσες των δικαστηρίων Πειραιά.

Συνεχίζουμε δυναμικά την απεργία με τη στήριξη πλήθους συνδικαλιστικών σωματείων από όλους τους επαγγελματικούς χώρους της ναυτιλίας και ζητάμε από τον κ. ΥΝΑΝΠ να αποσύρει το απαράδεκτο άρθρο 22, το οποίο θέτει άμεσους και ανυπολόγιστους κινδύνους για την ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα, για το θαλάσσιο περιβάλλον, τις λιμενικές εγκαταστάσεις και την εν γένει δημόσια και ιδιωτική περιουσία στη θάλασσα».

Προκήρυξη νέας 48ωρης πανελλαδικής απεργίας

Μετά την κήρυξη παράνομης της απεργίας της ΑΔΕΔΥ, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Υπαλλήλων Εμπορικής Ναυτιλίας κήρυξε νέα 48ωρη απεργία για να καλύψει συνδικαλιστικά τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στην Πλοηγική Υπηρεσία.

Σε έκτακτη συνεδρίαση του ΔΣ της ΠΟΥΕΝ, αποφασίστηκε η προκήρυξη της νέας 48ωρης Απεργίας για το ναυτικό προσωπικό της Πλοηγικής Υπηρεσίας. Η απεργία ξεκίνησε στις 8 το βράδυ της Τετάρτης 27/1/2021 και λήγει στις 8 το βράδυ την Παρασκευή 29/1/2021.

Η ΠΟΥΕΝ αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση:

«Συνεχίζουμε δυναμικά την απεργία με τη στήριξη πλήθους συνδικαλιστικών σωματείων από όλους τους επαγγελματικούς χώρους της ναυτιλίας και ζητάμε από τον κ. ΥΝΑΝΠ να αποσύρει το απαράδεκτο άρθρο 22, το οποίο θέτει άμεσους και ανυπολόγιστους κινδύνους για την ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα, για το θαλάσσιο περιβάλλον, τις λιμενικές εγκαταστάσεις και την εν γένει δημόσια και ιδιωτική περιουσία στη θάλασσα. Η τυχόν ψήφιση του άρθρου 22 δεν ανακόπτει τον αγώνα μας, καθώς η απεργία σε αυτή την περίπτωση θα συνεχισθεί έως ότου η ψηφισθείσα διάταξη καταπέσει με οιονδήποτε δικαστικό ή εξωδικαστικό τρόπο».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This