Παρασκευή 23/7/2021

Καπραβέλος-Παγώνη: «Να μη ληφθούν οριζόντια μέτρα, να μην κλείσουν τα πάντα, να αυξηθούν τα τεστ»

Δύο ψύχραιμες απόψεις

Πρέπει να υπάρξει προσοχή στη χαλάρωση «και να γίνει με αυστηρά υγειονομικά κριτήρια. Να μη ληφθούν οριζόντια μέτρα, να μην κλείσουν τα πάντα», είπε ο διευθυντής ΜΕΘ στο νοσοκομείο Παπανικολάου, Νίκος Καπραβέλος, ενώ η Ματίνα Παγώνη επεσήμανε ότι «αν πάμε γύρω στις 50.000 τεστ καθημερινά και προσέξουμε τα ΜΜΜ, μπορούν να ανοίξουν τα σχολεία με μεγάλη προσοχή και με τεστ κάθε εβδομάδα σε μαθητές και καθηγητές».

«Επειδή εμείς στη Θεσσαλονίκη και στη Βόρεια Ελλάδα ζήσαμε έναν εφιάλτη με τη σφοδρότητα του δεύτερου κύματος, ο εφιάλτης μας είναι η σφοδρότητα του τρίτου κύματος», τόνισε ο κ. Καπραβέλος και πρόσθεσε: «Πρέπει να αποτρέψουμε αυτή τη σφοδρότητα, γιατί δεν υπάρχει πολιτική μαζικών εμβολιασμών λόγω της διαθεσιμότητας των εμβολίων, ο ιός έχει γίνει πιο επικίνδυνος και οι καιρικές συνθήκες των ευνοούν πάρα πολύ».

Ο διευθυντής ΜΕΘ στο νοσοκομείο Παπανικολάου ζήτησε χρονικούς περιορισμούς και όχι οριζόντια μέτρα: «Για αυτό πρέπει να υπάρξει προσοχή στη χαλάρωση και να γίνει με αυστηρά υγειονομικά κριτήρια. Να μη ληφθούν οριζόντια μέτρα, να μην κλείσουν τα πάντα. Πρέπει όμως να τεθούν χρονικοί περιορισμοί, τα SMS ήταν μια κοροϊδία, όλος ο κόσμος ήταν έξω».

Μ. Παγώνη: «Η κατάσταση δεν είναι δραματική, απλώς προσπαθούν να προλάβουν να μη γίνει δραματική»

Η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Ματίνα Παγώνη, εξήγησε πως έχει η κατάσταση και πρότεινε: «Η Επιτροπή είναι σε πολύ δύσκολη φάση, γιατί υπάρχουν πιέσεις και δεν έχουν όλοι την ίδια άποψη. Οι πιέσεις έχουν να κάνουν με τα καταστήματα που πρέπει να δουλέψουν, με την οικονομία. Η κατάσταση δεν είναι δραματική, απλώς προσπαθούν να προλάβουν να μη γίνει δραματική. Πρέπει να γίνει μια σωστή διαχείριση και με σωστά μέτρα. Με τα κρούσματα που έχουμε σήμερα, αν αυξηθούν τα τεστ πάνω από τις 35.000 και πάμε γύρω στις 50.000 καθημερινά και προσέξουμε τα μέσα μεταφοράς, μπορούν να ανοίξουν τα σχολεία με μεγάλη προσοχή και με τεστ κάθε εβδομάδα σε μαθητές και καθηγητές».

Η Αττική βρίσκεται οριακά στο κόκκινο, σύμφωνα με την κ. Παγώνη, ενώ ιδιαίτερα ανησυχητική ένδειξη αποτελεί το γεγονός ότι τις τελευταίες μέρες έχουν ξεκινήσει να αυξάνονται οι εισαγωγές στα νοσοκομεία, ασκώντας αρκετή πίεση στο σύστημα υγείας. «Αυτή τη στιγμή 268 ασθενείς είναι σε ΜΕΘ και 1.100 σε απλές κλίνες Covid σε όλη την Ελλάδα».

Για την στην αγορά, η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών δήλωσε ότι αν υπάρξει έλεγχος του συνωστισμού στα μεγάλα καταστήματα και στα εμπορικά κέντρα, μπορεί να συνεχίσει να λειτουργεί. «Επειδή η Αττική έχει πολύ υψηλό ιικό φορτίο κι έχει τα περισσότερα κρούσματα, θα πρέπει να ληφθούν ειδικά μέτρα για να συνεχίσει η αγορά να λειτουργεί».

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του newsbreak. Ακολουθήστε το newsbreak σε Instagram, Facebook, Youtube, Viber και Twitter.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

WEB TV

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ