Ανησυχία για τα «ορφανά» κρούσματα στην Ελλάδα και την ανθεκτική στα εμβόλια νοτιοαφρικανική μετάλλαξη

Τι λέει ο καθηγητής Χαράλαμπος Γώγος

Must Read

Στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί ως τώρα 173 κρούσματα της βρετανικής μετάλλαξης του κορωνοϊού, εκ των οποίων 107 ήταν σημερινά, ενώ εντοπίστηκε και το πρώτο κρούσμα με τη νοτιοαφρικανική μετάλλαξη στη Θεσσαλονίκη. Για τα δεδομένα που υπάρχουν στη χώρα μας, αλλά και την ανησυχία για τη μετάλλαξη της Νοτίου Αφρικής μίλησε ο καθηγητής και μέλος της επιτροπής Λοιμωξιολόγων Χαράλαμπος Γώγος.

«Υπάρχουν μεταλλάξεις πολλές. Μερικές από αυτές μπορεί να επικρατήσουν και να δημιουργήσουν προβλήματα. Αυτή τη στιγμή οι τρεις μεταλλάξεις που ανησυχούν είναι η βρετανική που έχει πολύ μεγάλη διασπορά, η νοτιοαφρικανική και η βραζιλιάνικη για την οποία δεν υπάρχουν στοιχεία ακόμα», εξήγησε αρχικά ο κ. Γώγος στον ΣΚΑΙ.

Και ανέφερε τα στοιχεία που έχουμε στη χώρα μας, επισημαίνοντας την ανάγκη για πιο αυστηρά μέτρα: «Στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα συνολικά 173 κρούσματα της βρετανικής μετάλλαξης, εκ των οποίων 107 ήταν σημερινά. Θα έχουμε πολύ περισσότερα κρούσματα από τη βρετανική. Μας απασχολεί πολύ γιατί έχει μεγαλύτερη μεταδοτικότητα και ίσως είναι και λίγο πιο επικίνδυνη. Υπάρχει ανάγκη για λήψη πιο αυστηρών μέτρων. Τα κρούσματα της βρετανικής μετάλλαξης θα αυξηθούν, ό,τι και να κάνουμε».

Εμβόλια και μεταλλάξεις

Σε ότι αφορά τη νοτιοαφρικανική μετάλλαξη ο κ. Γώγος επεσήμανε ότι δεν έχουμε ακόμη σαφή δεδομένα, ωστόσο, τα δύο εμβόλια που έρχονται, της Johnson&Johnson και της Novavax, έχουν δοκιμάσει και την συγκεκριμένη μετάλλαξη, με πολύ λιγότερη όμως αποτελεσματικότητα. «Το βασικό στέλεχος το καλύπτουν κατά 89%, ενώ το μεταλλαγμένο έως και 55%. Υπάρχει πρόβλημα με αυτή τη συγκεκριμένη μετάλλαξη».

Για το εμβόλιο της Pfizer και της Moderna που ήδη κυκλοφορούν στην Ελλάδα, ο καθηγητής είπε: «Καλύπτει τις μεταλλάξεις από τη Βρετανία, όμως για τη νοτιοαφρικανική δεν έχουμε τέτοια δεδομένα».

Προειδοποίησε πως πρέπει να είμαστε έτοιμοι για περισσότερα μεταλλαγμένα κρούσματα και πρόσθεσε: «Σημαντικό είναι να κάνουμε το γρηγορότερο δυνατό τους εμβολιασμούς».

Για το θέμα που έχει προκύψει με το εμβόλιο της AstraZeneca και τις ηλικίες, ο κ.Γώγος ανέφερε: «Μετά τα 65 έτη υπάρχει πρόβλημα στην ανοσιακή απάντηση και ο εμβολιασμός δεν είναι τόσο αποτελεσματικός όσο στις μικρότερες ηλικίες. Το εμβόλιο είναι αποτελεσματικό 70-90% μέχρι 65 ετών. Ξέρουμε ότι μπορεί να δράσει αποτελεσματικά μέχρι εκείνη την ηλικία, περιμένουμε όμως να καταθέσει νέα δεδομένα και για τις ηλικίες άνω των 65 ετών».

Θυμίζουμε ότι ενώ ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) κατά την έγκριση της AstraZeneca ανέφερε ότι είναι διαθέσιμο για χρήση σε όλους ηλικίας 18 και άνω, τόσο η Γερμανία, όσο και η Ιταλία, ανακοίνωσαν ότι θα ακολουθήσουν διαφορετική προσέγγιση, με την πρώτη να εμβολιάζει μόνο τους κάτω των 65 ετών και τη δεύτερη μόνο τους κάτω των 55 ετών.

«Θέλουμε να προλάβουμε την αύξηση και γι’ αυτό αυτά τα αυστηρά μέτρα»

Για το άνοιγμα των Γυμνασίων στις «κόκκινες» περιοχές (και στην Αττική) και μαζί των Λυκείων στις υπόλοιπες, ο Χαράλαμπος Γώγος είπε: «Η κατάσταση στην Αττική δεν είναι καλή, δεν είναι όμως όπως πριν μερικούς μήνες που είχαμε μεγαλύτερους αριθμούς των κρουσμάτων. Αυτή τη στιγμή θέλουμε να προλάβουμε την αύξηση και γι’ αυτό πάρθηκαν αυτά τα αυστηρά μέτρα. Τα σχολεία, όπως έχει προαποφασιστεί θα ανοίξουν και θα παραμείνουν κλειστά τα Λύκεια στις ‘κόκκινες’ περιοχές. Στα Λύκεια υπάρχει μεγαλύτερη μετάδοση. Τα σχολεία είναι από τα πρώτα που ανοίγουμε και από τα τελευταία που κλείνουμε, γιατί δεν επιβαρύνουν τόσο πολύ τη νόσο».

Όπως όλοι οι συνάδελφοί του, έτσι κι αυτός δεν θα μπορούσε να μην αναφέρει την απειλή κλεισίματος των πάντων αν αυξηθούν τα κρούσματα: «Θα περιμένουμε και όλα είναι δυνατά να συμβούν, ακόμα και να ξανακλείσουν τα σχολεία αν επιδεινωθούν τα δεδομένα. Πρέπει να μάθουμε να πορευόμαστε μαζί με τον κορωνοϊό. Αν χρειαστεί την επόμενη Παρασκευή να παρθούν περαιτέρω μέτρα, η επιτροπή θα εισηγηθεί να πάμε κάποια βήματα πίσω. Η πολιτεία θα επιλέξει ποιο θα είναι το επόμενο βήμα».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This