Κυριακή 1/8/2021

Ηλεκτρονική Ταυτότητα κτιρίου: Υποχρεωτική από σήμερα – Το κόστος και οι όροι (video)

Η συμπλήρωση του φακέλου θα γίνεται ηλεκτρονικά με τη βοήθεια επιβλέποντος μηχανικού

Υποχρεωτική καθίσταται από σήμερα η Ηλεκτρονική Ταυτότητα κτιρίου/Αυτοτελούς Διηρημένης Ιδιοκτησίας, μέσω της οποίας η Πολιτεία θα αποκτήσει επιτέλους σαφή εικόνα για όλα τα κτίρια, νόμιμα και αυθαίρετα.

Υποχρέωση για εισαγωγή στον θεσμό έχουν τα νέα κτίρια (για όσα δηλαδή εκδίδονται νέες οικοδομικές άδειες), ενώ τα παλαιότερα θα αποκτούν Ηλεκτρονική Ταυτότητα όταν μεταβιβάζονται.

Η συμπλήρωση του φακέλου θα γίνεται ηλεκτρονικά, με τη βοήθεια επιβλέποντος μηχανικού, κάτι που φυσικά συνεπάγεται αμοιβή για τον μηχανικό και άρα επιπλέον επιβάρυνση για τους ιδιοκτήτες ακινήτων.

Το κόστος εκτιμάται γύρω στα 300 ευρώ και θα εξαρτάται από τη διαπραγμάτευση του ιδιοκτήτη με τον μηχανικό (θα είναι ελεύθερη).

Προκειμένου να διευκολυνθεί η διαδικασία, θα ισχύουν μέχρι τις 31 Μαρτίου 2021 οι βεβαιώσεις μηχανικών με ημερομηνία αυτοψίας έως 31 Ιανουαρίου 2021, ενώ δεν αποκλείεται να δοθεί και νέα παράταση ανάλογα με την πορεία της πανδημίας.

Σύμφωνα με τις δύο Υπουργικές Αποφάσεις που υπέγραψε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Νίκος Ταγαράς και δημοσιεύθηκαν σε ΦΕΚ, προβλέπεται η έναρξη του Ηλεκτρονικού Μητρώου, καθορίζεται η διαδικασία καταχώρισης των κτιρίων /αυτοτελών διηρημένων ιδιοκτησιών στην ψηφιακή πλατφόρμα της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, καθώς και ο χρόνος ενημέρωσης των στοιχείων, η μορφή καθώς και τα τεχνικά χαρακτηριστικά των εντύπων της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας και του Πιστοποιητικού Πληρότητας Ταυτότητας Κτιρίου/Αυτοτελούς Διηρημένης Ιδιοκτησίας.

Η Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου θα αποτυπώσει τα χαρακτηριστικά του κτιριακού αποθέματος της χώρας, την υφιστάμενη κατάσταση, τις άδειες, καθώς και όποια μεταβολή στα παραπάνω κατά τη διάρκεια του χρόνου ζωής κάθε κτιρίου ή διηρημένης ιδιοκτησίας.

Ουσιαστικά πρόκειται για έναν ηλεκτρονικό φάκελο που περιλαμβάνει όλα τα στοιχεία ενός κτιρίου (οικοδομική άδεια, σχέδια, πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης, μελέτη στατικής επάρκειας, δηλώσεις υπαγωγής σε νόμους αυθαιρέτων κλπ.). Όπως υπογράμμισε ο κ. Ταγαράς, μιλώντας σε συνέδριο της ΠΟΜΙΔΑ, η ολοκλήρωση της διαδικασίας τακτοποίησης αυθαιρέτου, όπως επίσης και η ολοκλήρωση της έκδοσης της οικοδομικής άδειας θα γίνεται υποχρεωτικά με την ένταξη της και στην Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου.
Β. Παπ.

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του newsbreak. Ακολουθήστε το newsbreak σε Instagram, Facebook, Youtube, Viber και Twitter.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

WEB TV

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ