Σαφές μήνυμα στην Άγκυρα έστειλε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος. Ο ΥΕΘΑ με αφορμή τις τουρκικές προκλήσεις με τις NAVTEX στο Καστελλόριζο, αλλά και την πιθανότητα ερευνών από πλευράς Τουρκίας στην περιοχή, ο ίδιος είπε: «Δεν θα κάτσουμε με σταυρωμένα χέρια εάν οι Τούρκοι κάνουν έρευνες στο Καστελλόριζο», ενώ για τις παραβιάσεις τουρκικών αεροσκαφών δήλωσε ότι ισοδυναμούν με πράξεις κατεδάφισης εμπιστοσύνης.
Την ίδια ώρα ζήτησε να αποφεύγονται οι εμπρηστικές δηλώσεις από υψηλόβαθμους Τούρκους αξιωματούχους και να υπάρχει σεβασμός στους κανόνες διεθνούς δικαίου, με στόχο το αμοιβαίο κέρδος.
Ο υπουργός πρόσθεσε, πάντως, ότι ο διάλογος για τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης με την Τουρκία πρέπει να συνεχιστεί.
«Στρατιωτικά βρισκόμαστε στο ίδιο στρατόπεδο με την Τουρκία, όσο παράδοξο κι εάν ακούγεται αυτό. Η Ελλάδα έχει μόνο να προσφέρει. Να προσφέρει την εμπέδωση συναισθήματος σταθερότητας, ειρήνης και ασφάλειας», δήλωσε, ενώ για την πολιτική της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο είπε: «Οι Τούρκοι αισθάνονται στριμωγμένοι και ανασφαλείς».
Ο ίδιος διευκρίνισε (μιλώντας στο ραδιόφωνο του Πρώτου θέματος) ότι δεν έχει λάβει πρόσκληση από τον Τούρκο ομόλογό του για συνάντηση, θα έχει, όμως, όπως είπε, συνομιλίες στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, τον Οκτώβριο.
«Κατάφωρη παραβίαση των δικαιωμάτων της Κύπρου από την Τουρκία»
Στο μέτωπο του ελληνοκυπριακού, μίλησε για «συναντίληψη Ελλάδας και Κύπρου», ενώ αναφέρθηκε στη συνάντηση που είχε πριν από μια εβδομάδα με τον Κύπριο ομόλογό του. «Η Ελλάδα είναι ταυτισμένη με τις επιδιώξεις της Κύπρου. Η χώρα μας λειτουργεί ως αμυντική ομπρέλα και στα υπόψη της έχει την Κύπρο».
Δεν παρέλειψε, δε, να αναφερθεί στις «παράνομες τουρκικές ενέργειες στην ΑΟΖ, που συνιστούν από μέρους της Τουρκίας κατάφωρη παραβίαση των δικαιωμάτων της Κύπρου και κατ’ επέκταση και της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Ο κ. Παναγιωτόπουλος μίλησε για τη σημασία ενίσχυσης της στρατηγικής σχέσης Ελλάδας – ΗΠΑ, ενώ δεν παρέλειψε να ξεκαθαρίσει για ακόμη μια φορά τη θέση του σχετικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών την οποία θεωρεί, όπως είπε, μια «κακή συμφωνία».
«Πλήγμα για την Τουρκία το πάγωμα των F-35»
Σχολιάζοντας το πάγωμα του προγράμματος των F-35 από τις ΗΠΑ στην Τουρκία, ο υπουργός τόνισε ότι συνιστά πλήγμα για την Τουρκία και θετική εξέλιξη για την Ελλάδα.
Ξεκαθάρισε, πάντως, ο υπουργός Άμυνας ότι η Ελλάδα δεν ενδιαφέρεται, «στην παρούσα τουλάχιστον συγκυρία» για τα F – 35. Προτεραιότητα είναι, όπως δήλωσε, «η αναβάθμιση των δικών μας F-16 και των μαχητικών μιράζ».
Παράλληλα, τόνισε ότι στις άμεσες προτεραιότητες του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, βρίσκεται η οικοδόμηση ενός ισχυρού Πολεμικού Ναυτικού στην ευρύτερη περιοχή της Ανατ. Μεσογείου, ενώ αναφέρθηκε και στην αναβάθμιση των υπαρχόντων οπλικών συστημάτων.
«Ο ναύσταθμος είναι η φωλιά του Πολεμικού Ναυτικού. Πρέπει να συνεχιστούν οι εργασίες αναβάθμισης φρεγατών» δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός, ο οποίος έκανε γνωστό ότι διατηρεί καθημερινές επαφές με του υπουργείο Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη, για την ενίσχυση του Πολεμικού Ναυτικού.
«Οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας πρέπει να είναι πάντα σε ετοιμότητα και αυτό είναι προτεραιότητα».
«Οι ΗΠΑ αντιλαμβάνονται ότι η Ελλάδα είναι σταθερός σύμμαχος»
«Η χώρα μας παγιώνεται ως πραγματική δύναμη σταθερότητας. Οι ΗΠΑ έχουν αντιληφθεί ότι είναι σταθερός σύμμαχος και θα έχουμε και αντίστοιχα οφέλη» τόνισε ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, ενώ έκανε λόγο και για το την ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας ανάμεσα στις δύο πλευρές.
«Ξαναλέω ότι είναι κακή η Συμφωνία των Πρεσπών»
Προς αποφυγή παρεξηγήσεων, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος ξεκαθάρισε για άλλη φορά ότι θεωρεί κακή τη Συμφωνία των Πρεσπών, καθώς «ανοίγει εστίες αβεβαιότητας».
«Με το καλημέρα οι γείτονες προχώρησαν σε παραβίαση, αυτήν του ονόματος απομονώνοντας τον όρο ”Μακεδονία”. Ανοίγονται έτσι δρόμοι νομικής αμφισβήτησης» δήλωσε ο υπουργός.
Σχετικά με το θέμα της εποπτείας του εναέριου χώρου των Σκοπίων από την Ελλάδα, τόνισε ότι η χώρα μας «έχει αναλάβει να εποπτεύσει τον εναέριο χώρο της γείτονος. Οι φιλίες χτίζονται».