Τα παρασκήνια, το μπάχαλο και οι καυγάδες: Πως έφτασε η επιτροπή των λοιμωξιολόγων στα αυστηρά μέτρα

Πώς θα πείσουν την κοινωνία αφού δεν μπορούν να συνεννοηθούν μεταξύ τους;

Must Read

Μια μαραθώνια τηλεδιάσκεψη με έντονες διαφωνίες μεταξύ των μελών της επιτροπής του υπουργείου Υγείας προηγήθηκε των ανακοινώσεων της κυβέρνησης για την αυστηροποίηση των μέτρων σε Αττική, Θεσσαλονίκη και άλλες «κόκκινες» περιοχές, όπου παρατηρείται γενικευμένη αύξηση των κρουσμάτων.

Αντιπαραθέσεις και κόντρες (ακόμα και με βαριές κουβέντες) με «αιχμή» τα σχολεία και την αγορά συνθέτουν τις διαφορετικές προσεγγίσεις των ειδικών, οι οποίοι, αν και δεν πείθονται ο ένας από τα επιχειρήματα του άλλου, επιδιώκουν να πείσουν την κοινωνία για τους αυστηρούς περιορισμούς που εισηγούνται στην κυβέρνηση!

Ενδεικτικό του κλίματος είναι ότι τα μέλη της επιτροπής πρότειναν να ληφθεί απόφαση για την Αττική σε επόμενη συνεδρίαση! Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες της «δημοκρατίας», εισέπραξαν ένα μεγαλοπρεπέστατο «όχι» από την κυβέρνηση, που απαιτούσε οπωσδήποτε μια εισήγηση για να προλάβει την κοσμοπλημμύρα που αναμενόταν το Σαββατοκύριακο λόγω της καλοκαιρίας.

Τελικά έπειτα από τηλεδιάσκεψη-θρίλερ, που διήρκεσε εννέα ώρες και αφού είχε αναβληθεί για μιάμιση ώρα η επίσημη ενημέρωση των 18.00, οι 32 επιστήμονες της επιτροπής κατέθεσαν την εισήγησή τους και η κυβέρνηση ανακοίνωσε τα επιπλέον μέτρα, που φαίνεται ότι τα είχε σχεδόν έτοιμα…

Διά στόματος του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας Νίκου Χαρδαλιά ανακοινώθηκε και επίσημα ότι στην Αττική των 4.400 ενεργών κρουσμάτων, στη Θεσσαλονίκη και τη Χαλκιδική τα Σαββατοκύριακα η απαγόρευση της κυκλοφορίας αρχίζει στις 6 το απόγευμα και ισχύει έως τις 5 το πρωί.

Όσον αφορά τα υπόλοιπα μέτρα που θα ισχύσουν έως τις 15 Φεβρουαρίου, τα λύκεια θα λειτουργούν μόνο με τηλεκπαίδευση, το λιανεμπόριο μόνο με τη μέθοδο του click away και τα μαγαζιά μόνο τις καθημερινές, από τις 7 το πρωί έως τις 8 το βράδυ, όπως και τα κομμωτήρια, τα κέντρα αισθητικής, οι υπηρεσίες προσωπικής υγιεινής, τα ΚΤΕΟ.

Τα Σαββατοκύριακα θα παραμένουν ανοιχτά μόνο τα σούπερ μάρκετ, τα καταστήματα τροφίμων, οι φούρνοι, τα βενζινάδικα και τα φαρμακεία, από τις 7 το πρωί έως τις 5 το απόγευμα. Επίσης, αναστέλλεται η λειτουργία λαϊκών αγορών τα Σαββατοκύριακα, αρχής γενομένης από το επόμενο. Οι χώροι λατρείας θα λειτουργούν με τον τρόπο που ισχύει έως σήμερα.

Επιπλέον, όπως ανακοίνωσε ο κ. Χαρδαλιάς, σε περιοχές που παρατηρείται μεγαλύτερο επιδημιολογικό φορτίο θα ισχύουν για τις επόμενες επτά μέρες τα περιοριστικά μέτρα πέραν των γενικών απαγορεύσεων που ισχύουν στην υπόλοιπη χώρα.

Αυτές οι περιοχές είναι οι Δήμοι Εορδαίας, Θήβας και Τανάγρας, Σπάρτης, Ζακύνθου, ενώ στις «κόκκινες» προστίθενται η Λέσβος, το Ρέθυμνο, ο Δήμος Πύδνας – Κολινδρού στην Πιερία, ο Δήμος Διρφύων – Μεσσαπίων Ευβοίας, ο Δήμος Ανδραβίδας – Κυλλήνης και ο Δήμος Τεμπών.

«Σκληρό» lockdown τύπου Μαρτίου θα εφαρμοστεί, επίσης, στους Δήμους Θήρας, Μυκόνου, Χαλκιδέων, Πατρέων και Αγίου Νικολάου Λασιθίου λόγω της ραγδαίας μετάδοσης του ιού. Σε αυτές τις περιοχές αναστέλλεται η λειτουργία της αγοράς και ανοιχτά θα είναι μόνο σούπερ μάρκετ, καταστήματα τροφίμων και φαρμακεία. Κλείνουν, επίσης, τα σχολεία όλων των βαθμίδων και οι βρεφονηπιακοί σταθμοί, εκτός από τη Μύκονο και τη Θήρα, που κλείνουν μόνο γυμνάσια και λύκεια. Στους παραπάνω δήμους επιτρέπονται η είσοδος και η έξοδος από αυτούς μόνο για λόγους εργασίας, ενώ αναστέλλεται η λειτουργία των δικαστηρίων.

Δεν επιτρέπονται, επίσης, η τέλεση κάθε είδους λειτουργιών και ιεροπραξιών παρουσία πιστών στους χώρους λατρείας, με εξαίρεση τις κηδείες, καθώς και η ατομική προσευχή. Τέλος, στις περιοχές αυτές αναστέλλεται και η οικοδομική δραστηριότητα για τις επόμενες 15 μέρες. Παράλληλα, παραμένουν σε αναστολή κάθε είδους αθλητική δραστηριότητα καθώς και η λειτουργία των χώρων πολιτισμού. Στη χθεσινή συνεδρίαση των ειδικών δεν έπεσε καν στο τραπέζι ο τομέας του αθλητισμού.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This