Κυριακή 25/7/2021

Αλκιβιάδης Βατόπουλος: Δεν εφαρμόστηκαν τα μέτρα στις κόκκινες περιοχές, γι’ αυτό αυξήθηκαν τα κρούσματα (video)

Στον λόγο που ώθησε τους λοιμωξιολόγους στην απόφαση να ληφθούν νέα, πιο αυστηρά μέτρα αναφέρθηκε ο καθηγητής μικροβιολογίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και μέλος της επιτροπής λοιμωξιολόγων, Αλκιβιάδης Βατόπουλος.

«Προσπαθούμε να αποφύγουμε το τρίτο κύμα. Υπάρχει τάση ανόδου και τα μέτρα αποσκοπούν στο να ανακοπεί η αύξηση, για να μη γίνει ανεξέλεγκτη. Το στοίχημα είναι αυτό, να πιάσουν τα μέτρα», τόνισε.

Ο καθηγητής έκανε λόγο και για την χθεσινή συνεδρίαση σημειώνοντας πως η Επιτροπή των λοιμωξιολόγων συζητούσε για σχεδόν οκτώ ώρες. «Συνυπολογίσαμε και τη δυνατότητα της κοινωνίας να αντέξει τα νέα μέτρα. Χθες συζητήθηκαν τα πάντα, ήταν κρίσιμη συνάντηση. Μεγάλο μέρος της συζήτησης για να ερμηνεύσουμε τα δεδομένα και μετά τι μπορεί να αντέξει η κοινωνία» εξήγησε ο κ. Βατόπουλος. Μάλιστα, τόνισε πως τα μέτρα αυτά πάρθηκαν επειδή τα μέτρα στις περιοχές που ήταν «κόκκινες» δεν εφαρμόστηκαν, με αποτέλεσμα να αυξηθούν τα κρούσματα.

«Περισσότερο μεταδίδουν τον ιό οι γονείς στα παιδιά και όχι τα παιδιά στους γονείς»

Σχολιάζοντας τη λειτουργία των σχολείων, υπογράμμισε ότι οι μεταλλάξεις αυξάνουν τη μεταδοτικότητα του κορωνοϊού σε μεγάλους και παιδιά, αλλά στα παιδιά μεταδίδεται λιγότερο από ό,τι στους ενήλικες. «Σκεφτήκαμε ότι στα σχολεία είναι πιο ελεγχόμενη η κατάσταση, σε αντίθεση με το να μένουν σπίτι και να βγαίνουν στα πάρκα. Περισσότερο μεταδίδουν τον ιό απ’ ό,τι φαίνεται οι γονείς στα παιδιά και όχι τα παιδιά στους γονείς», δήλωσε.

Τέλος, σε ό,τι αφορά στα εμβόλια, ο καθηγητής ανέφερε ότι μέχρι στιγμής τα εμβόλια καλύπτουν τις μεταλλάξεις, όμως, ξεκαθάρισε ότι πρέπει να αυξηθεί η ταχύτητα των εμβολιασμών. «Πρέπει ο εμβολιασμός να γίνει όσο πιο γρήγορα και να καλύψει μεγάλο μέρος πληθυσμού του πλανήτη. Πρέπει να αυξηθούν οι ρυθμοί. Βγαίνουν και νέα εμβόλια. Θέλω να ελπίζω ότι ως το καλοκαίρι θα πάρουμε ανάσα» κατέληξε ο κ. Βατόπουλος.

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του newsbreak. Ακολουθήστε το newsbreak σε Instagram, Facebook, Youtube, Viber και Twitter.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

WEB TV

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ