Μόσιαλος: Μαζικοί εμβολιασμοί παγκοσμίως, για να αποφύγουμε τις νέες μεταλλάξεις (video)

Oι φαρμακευτικές εταιρείες ήδη φτιάχνουν την τρίτη δόση που μπορεί να χρειαστεί για την αντιμετώπιση των μεταλλάξεων

Must Read

Ανοιχτό αφήνει ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας στη Σχολή Οικονομικών Επιστημών του LSE, Ηλίας Μόσιαλος, το ενδεχόμενο να υπάρξει και τρίτη δόση στα εμβόλια, προκειμένου να αντιμετωπιστούν καίρια και ουσιαστικά οι μεταλλάξεις.

Ο καθηγητής, με τοποθέτησή του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ, μίλησε για πολλά και σημαντικά, με την αναφορά του στο τι μέλλει γενέσθαι με τις ολοένα αυξανόμενες μεταλλάξεις του κορωνοϊού, να «κλέβει την παράσταση», καθώς στη χώρα μας, αλλά και σε ολόκληρο τον πλανήτη κυριαρχεί η αγωνία για τον αν τα υπάρχοντα εμβόλια είναι ικανά να αντιμετωπίσουν όλες αυτές τις μεταλλάξεις.

«Είναι λίγο ανησυχητικά τα δεδομένα αυτή τη στιγμή. Το επικρατών στέλεχος στη χώρα μας εξακολουθεί να είναι αυτό που επικράτησε στην Ευρώπη από το Μάρτιο και μετά. Είναι διαφορετικό από αυτό που ξεκίνησε στην Κίνα. Ο ιός έχει αλλάξει αρκετές φορές στη διάρκεια της χρονιάς. Δεν έχει αλλάξει τόσο πολύ που να μας ανησυχεί ότι η πλειοψηφία των εμβολίων δεν θα είναι επαρκής», επισήμανε ο καθηγητής.

Σύμφωνα με την τοποθέτησή του, σχεδόν όλα τα εμβόλια καλύπτουν και τα δύο μεταλλαγμένα στελέχη: «Εκεί που αλλάζουν λίγο τα πράγματα είναι με το εμβόλιο της AstraZeneca. Μετά από μία δόση, δημιουργεί ανοσοπροστασία στο 72%, η οποία είναι καλύτερη από την πρώτη δόση της Pfizer, που είναι 52%. Όμως, με τη δεύτερη δόση δε φτάνει στο 95%, που φτάνει η Pfizer, αλλά στο 82%. Αλλά προσφέρει 100% προστασία στις βαριές περιπτώσεις, αποτρέπει τους θανάτους και τις νοσηλείες. Επομένως, είναι λίγο λιγότερο καλό για τις ήπιες και τις μέτριες περιπτώσεις, αλλά είναι εξίσου καλό για τις βαριές περιπτώσεις. Επίσης πιάνει την αγγλική παραλλαγή, αλλά είναι λίγο πιο αδύναμο στης Νότιας Αφρικής. Να περιμένουμε λίγο…».

Ο ίδιος θεωρεί ότι θα πρέπει να προχωρήσουμε σε μαζικούς εμβολιασμούς παγκοσμίως, για να αποφύγουμε νέες μεταλλάξεις. Κι αυτό γιατί, «εάν επικρατήσει ένας ιός ανεξέλεγκτος σε χώρες του Τρίτου Κόσμου, η πιθανότητα μετάλλαξης θα είναι μεγαλύτερη».

Το ενδεχόμενο τρίτης δόσης

Ο καθηγητής είπε, επίσης, ότι υπάρχει ενδεχόμενο να χρειαστεί τρίτη δόση εμβολίου, για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των μεταλλάξεων. «Αν δούμε ότι τα εμβόλια αυτά δεν είναι, όπως μας λένε οι εταιρείες, 100% αποτελεσματικά για να αποτρέπουν τις νοσηλείες και τους θανάτους -γιατί αυτό μας ενδιαφέρει περισσότερο- τότε, προφανώς, και θα χρειαστεί επαναληπτική δόση. Αυτή φτιάχνουν τώρα οι εταιρείες», τόνισε σχετικά.

Όσον αφορά, εξάλλου, στα μέτρα που έχει λάβει η χώρα μας, ο ίδιος πιστεύει ότι, για την ώρα, είναι επαρκή. «Αυτό όμως που χρειάζεται να γίνει, είναι να ενισχυθεί η επιτροπή με περισσότερες ειδικότητες. Με αναλυτές μεγάλων δεδομένων, με αναλυτές της επιστήμης της συμπεριφοράς, δηλαδή το πώς θα συμπεριφέρονται οι πολίτες. Για παράδειγμα, γιατί να κλείσει η κυκλοφορία από τις 18:00 και όχι από τις 19:00 ή τις 20:00; Για το αν θα πρέπει να κλείσουμε τα σχολεία, επίσης. Υπάρχει κάποια διεθνής εμπειρία, η οποία να δείξει ότι θα σταματήσει η διασπορά σε τέτοιο βαθμό λόγω του κλεισίματος του σχολείου ή είναι θέμα κινητικότητας, ότι δηλαδή πηγαίνουν οι γονείς που πηγαίνουν να πάρουν τα παιδιά από τα σχολεία; Ακούμε μια σειρά μέτρων και τα παίρνουν πίσω. “Ακούμε τις αντιδράσεις του κόσμου” λένε οι υπουργοί. Αυτός, όμως, δεν είναι τρόπος να γίνεται επιστημονική ανάλυση των δεδομένων», κατέληξε.

  • Δείτε την τοποθέτηση του Ηλία Μόσιαλου στο δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ:

  • Δείτε και τη σημερινή ανάρτηση του καθηγητή για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων, στο προφίλ του στο Facebook:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This