Αρκουμανέας: «Βρισκόμαστε στην πιο κρίσιμη φάση της πανδημίας» – Παραμένει στο τραπέζι το ολικό lockdown

Τι είπε για εμβόλια και μεταλλάξεις!

Must Read

Έντονη ανησυχία έχει προκαλέσει στους ειδικούς η μετάλλαξη του κορωνοϊου καθώς έχουν εντοπιστεί συνολικά 6 κρούσματα από τη μετάλλαξη της Νότιας Αφρικής και άλλα 403 κρούσματα της βρετανικής μετάλλαξης του κορωνοϊού.

Για τον λόγο αυτό ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας μιλώντας στον ΣΚΑΪ τόνισε ότι οι εμβολιασμοί πρόκειται να γίνουν εντατικότερη στο προσεχές διάστημα καθώς παρατηρείται μεγάλη διασπορά.

«Αυτό το στέλεχος, επειδή είναι πιο μεταδοτικό, πιθανόν να επικρατήσει τους επόμενους μήνες», τόνισε. «Στην Αμερική υπολογίζεται ότι θα έχει επικρατήσει μέχρι τα τέλη Μαρτίου, σύμφωνα με έρευνα που έδειξε ότι κάθε 10 μέρες διπλασιάζεται ο ρυθμός του στελέχους», επεσήμανε και πρόσθεσε λέγοντας ότι «το στέλεχος αυτό φαίνεται πως είναι έως 40% πιο μεταδοτικό, ωστόσο, δεν υπάρχουν ενδείξεις από μελέτες ότι είναι και πιο θανατηφόρο», πρόσθεσε.

Αναφορικά με την αποτελεσματικότητα των εμβολίων ως προς τις μεταλλάξεις, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ δήλωσε ότι «ειδικά για τη βρετανική μετάλλαξη, τα εμβόλια έχουν καλή αποτελεσματικότητα. Για τη νοτιοαφρικανική μετάλλαξη έχουμε δεδομένα, εκτός από αυτά της AstraZeneca που δείχνουν μειωμένη αποτελεσματικότητα, αλλά ακόμα αρκετά σημαντική για να αποφευχθεί ο θάνατος ή η βαριά νόσηση. Και αυτό το στέλεχος, όμως, είναι πιο μεταδοτικό».

Όσον αφορά τους εμβολιασμούς ο κ. Αρκουμανέας είπε ότι τους επόμενους μήνες θα γίνονται πιο εντατικά και θα έχουμε λιγότερη πίεση στο σύστημα

Παράλληλα δεν απέκλεισε το γεγονός ότι στο προσεχές διάστημα ενδεχομένως να τεθούν νέα μέτρα.

«Κάποια χαρακτηριστικά που βλέπουμε δείχνουν μια επιδείνωση και γι’ αυτό λήφθηκαν περαιτέρω μέτρα. Βρισκόμαστε στην πιο κρίσιμη φάση της πανδημίας. Αν χρειαστεί μέσα στη βδομάδα θα πάρουμε επιπρόσθετα μέτρα. Γεωγραφικά εστιάζουμε στην Αττική».

Επίσης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ενός ολικού lockdown, το οποίο, όπως σημείωσε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, δεν έχει γίνει προς το παρόν για ψυχολογικούς και οικονομικούς λόγους.

«Θα προτιμήσουμε ένα lockdown από το να δούμε έναν τεράστιο αριθμό εισαγωγών στα νοσοκομεία».

Αναφορικά με την ανίχνευση των κρουσμάτων τονίζοντας ότι τα τεστ και ιχνηλάτησης έχουν αυξηθεί κατά 30% και για το αρχικό στέλεχος και για τα μεταλλαγμένα.

Στην ερώτηση αν υπάρχει το ενδεχόμενο να γίνει τρίτη δόση του εμβολίου
για τις επόμενες μεταλλάξεις, είπε ότι αυτή τη στιγμή τα εμβόλια που έχουμε προσφέρουν πάρα πολύ καλή αποτελεσματικότητα.

«Όταν θα έρθουν τα εμβόλια και θα έχουμε την ποσότητα, θα φτάσουμε και τον στόχο των 2 εκατ. εμβολιασμών το μήνα», είπε.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This