Τετάρτη 28/7/2021

Μετά την Αττική, ολικό lockdown σε Θεσσαλονίκη και Πάτρα;

Τι είπαν Παγώνη, Καπραβέλος και Σαρηγιάννης

Η πρόεδρος ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη και ο Νίκος Καπραβέλος διευθυντής ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου, τόνισαν ότι μετά την Αττική, πρέπει και εφαρμοστεί καθολικό lockdown και στην Πάτρα, αλλά και στη Θεσσαλονίκη.

Στην Αττική, σύμφωνα με την κ. Παγώνη, τα 166 από τα 230 κρεβάτια ΜΕΘ είναι καλυμμένα και «τις επόμενες δύο με τρεις ημέρες οι 64 κενές κλίνες μπορούν πολύ γρήγορα να καλυφθούν, γιατί υπάρχουν 1.430 ασθενείς νοσηλευόμενοι σε τμήματα Covid και ένα ποσοστό 10% το λιγότερο μπορεί να διασωληνωθεί. Δεν υπάρχει ισορροπία στο ισοζύγιο εισιτηρίων και εξιτηρίων. Οι εισαγωγές είναι 208 και τα εξιτήρια 136 εξιτήρια σε μία ημέρα, οπότε υπάρχει φόβος για το τι θα γίνει τις επόμενες ημέρες».

Τόνισε ακόμα ότι απαιτείται να βρεθεί λύση με τη συμβολή και του ιδιωτικού τομέα για να γίνει διαχείριση της κατάστασης. «Τα νοσοκομεία που εξυπηρετούν και non Covid περιστατικά δεν μπορούν να διαθέσουν άλλες κλινικές για κορωνοϊό και πρέπει να βρεθεί λύση για τους επόμενους δύο μήνες με μια μεγάλη ιδιωτική κλινική».

Όσο για τη διάρκεια που θα πρέπει να έχουν τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα, τόνισε με χαρακτηριστικό τρόπο: «Απαιτούνται 15 ημέρες και από εκεί και πέρα κανείς δεν μπορεί να απαντήσει εάν αυτό το διάστημα φτάνει ή δεν φτάνει. Σε κάθε περίπτωση, δεν θα κάνουμε παρέλαση την 25 Μαρτίου, καθώς δεν έχουν προχωρήσει αρκετά οι εμβολιασμοί»…

Από την πλευρά του ο Νίκος Καπραβέλος τόνισε ότι «η Αττική ζει το σενάριο της Θεσσαλονίκης, δηλαδή υπάρχει διασπορά του ιού στην κοινότητα. Η επιδημιολογική εικόνα της Θεσσαλονίκης είναι αντίστοιχη με εκείνη που είχε λίγο πριν τον Νοέμβριο και η κάλυψη κλινών γύρω στο 50%, αλλά λόγω της επιθετικής αύξησης των κρουσμάτων χρειάζονται γρήγορες αποφάσεις για μέτρα».

Σαρηγιάννης: «Μάλλον αυτό το γενικευμένο lockdown θα είναι και το τελευταίο»

Την άποψή του κατέθεσε και ο καθηγητής Περιβαλλοντικής και Υγειονομικής Μηχανικής Δημοσθένης Σαρηγιάννης, ο οποίος είπε σχετικά με τα κρούσματα: «Αυτή τη βδομάδα θα κινηθούμε στα ίδια επίπεδα, όσον αφορά τα κρούσματα, ενώ από την επόμενη βδομάδα, πιθανόν στα μέσα της, θα δούμε τα αποτελέσματα του lockdown. Αν πάμε στις 80.000-100.000 τεστ θα έχουμε καλύτερη εικόνα για τα κρούσματα. Εκτιμώ ότι δεν θα ξεπεράσουμε τα 2.000 κρούσματα τη μέρα. Οι διασωληνωμένοι θα συνεχίσουν να αυξάνονται».

Σε ότι αφορά η διάρκεια του lockdown ο κ. Σαρηγιάννης ανέφερε: «Είναι προτιμότερο να διαρκέσει τρεις βδομάδες . Το θέμα είναι η διασπορά των μεταλλαγμένων στελεχών. Εκεί δεν έχουμε πολύ καθαρή εικόνα. Έχουμε το περιθώριο να έχουμε αποτελέσματα πριν φτάσει το σύστημα σε κρίση. Επίσης, αν κλείσουν οι δραστηριότητες και έχουμε αύξηση τηλεργασίας, θα μειωθεί η κινητικότητα. Μάλλον αυτό το γενικευμένο lockdown θα είναι και το τελευταίο, ειδικά από τη στιγμή που πλησιάζουμε την άνοιξη».

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του newsbreak. Ακολουθήστε το newsbreak σε Instagram, Facebook, Youtube, Viber και Twitter.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

WEB TV

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ