Τετάρτη 28/7/2021

Δ. Σαρηγιάννης: «Εστίαση από τον Απρίλιο και μετά, χωρίς ακορντεόν από τέλος Μαΐου και μετά»

«Από το τέλος Μαΐου κι έπειτα, αν τηρήσουμε τα μέτρα, θα ήταν εφικτό να ανοίξουν οι κλάδοι χωρίς ακορντεόν»

Ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής στο τμήμα Χημικών Μηχανικών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Δημοσθένης Σαρηγιάννης μίλησε για το ολικό lockdown στην Αττική, αλλά και για το πότε θα μπορέσουμε να «πάρουμε ανάσα» από τους αυστηρούς περιορισμούς και το… άνοιξε-κλείσε (ακορντεόν) που αναμένεται το προσεχές δίμηνο.

Όπως υποστήριξε στο Star, «το lockdown έγινε την κατάλληλη στιγμή, καθώς το μεταλλαγμένο στέλεχος δείχνει να έχει αυξητική πορεία. Έχουμε παράθυρο ευκαιρίας να περιορίσουμε τη διασπορά. Από το τέλος Μαΐου κι έπειτα, αν τηρήσουμε τα μέτρα, θα ήταν εφικτό να ανοίξουν οι κλάδοι χωρίς ακορντεόν».

Χαρακτήρισε «σημαντικότατο» το μέτρο της πληρότητας στα ΜΜΜ στο 65%, προσθέτοντας ότι «θα μπορούσαν να εγκατασταθούν συσκευές απολύμανσης για να βελτιωθεί σημαντικά η κατάσταση στα μέσα μαζικής μεταφοράς», ενώ για την τηλεργασία είπε: «Θα ήθελα το ποσοστό τηλεργασίας να ανέβει στο 70% και να διατηρηθεί σε βάθος χρόνου, πέραν των 17 ημερών lockdown στην Αττική. Θα δείτε ότι αυτό είναι εξαιρετικά κομβικό κι αν καταφέρουμε να το εφαρμόσουμε, πέρα από τα μέτρα που σωστά η πολιτεία παίρνει, αρκεί οι επιχειρηματίες να τηρήσουν τα προβλεπόμενα».

Ακόμη, σχετικά με τις 17 μέρες lockdown, εκτίμησε ότι είναι επαρκής χρόνος για επιτευχθεί αποκλιμάκωση της διασποράς και αποσυμπίεση στα νοσοκομεία της Αττικής: «Η πανδημία δεν θα τελειώσει, αλλά τότε θα είμαστε σε καλύτερες συνθήκες. Τα στοχευμένα μέτρα τύπου ακορντεόν μπορεί να μας οδηγήσουν σε Καλό Πάσχα. Ένα ακόρντεον ήπιο, το οποίο να περιλαμβάνει και άνοιγμα της εστίασης από τον Απρίλιο κι έπειτα -όχι νωρίτερα- , θα μας οδηγούσε σε χαμηλά κρούσματα» κατέληξε ο κ. Σαρηγιάννης.

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του newsbreak. Ακολουθήστε το newsbreak σε Instagram, Facebook, Youtube, Viber και Twitter.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

WEB TV

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ