Ξεσηκωμός των Ελλήνων καλλιτεχνών για άρθρο σε κυβερνητικό νομοσχέδιο που επιβάλλει λογοκρισία

Αντιδρούν οι καλλιτέχνες στο νομοσχέδιο του υφυπουργού Θ. Λιβάνιου για τα οπτικοακουστικά μέσα

Must Read

Ωμή λογοκρισία επιβάλλει άρθρο του νομοσχεδίου του υφυπουργού στον Πρωθυπουργό Θεόδωρου Λιβάνιου για τα οπτικοακουστικά μέσα, με τους Έλληνες καλλιτέχνες να καταγγέλλουν πως με την ψήφιση του νομοσχεδίου την ερχόμενη εβδομάδα θα καταλήξουν να διώκονται, όπως συμβαίνει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Το επίμαχο άρθρο 8 για την «απαγόρευση υποκίνησης σε βία ή μίσος» αναφέρει επί λέξει πως οι υπηρεσίες οπτικοακουστικών μέσων δεν πρέπει «να εμπεριέχουν υποκίνηση σε βία ή μίσος εναντίον ομάδας ανθρώπων ή μέλους ομάδας, ιδίως λόγω φύλου, φυλής, χρώματος, εθνοτικής καταγωγής, ιθαγένειας ή κοινωνικής προέλευσης, γενετικών χαρακτηριστικών, γλώσσας, θρησκείας ή πεποιθήσεων, πολιτικών φρονημάτων ή κάθε άλλης γνώμης, ιδιότητας μέλους εθνικής μειονότητας, περιουσίας, γέννησης, αναπηρίας, ηλικίας ή σεξουαλικού προσανατολισμού», καθώς και να μην να εμπεριέχουν δημόσια πρόκληση σε τέλεση τρομοκρατικού εγκλήματος.

Είναι πρόδηλο ότι το παραπάνω άρθρο ποινικοποιεί την ελευθερία του λόγου, γεγονός που αναδεικνύει και το Σωματείο Εργαζομένων στο Θέαμα και στο Ακρόαμα, που ζητά την άμεση απόσυρσή του. Σημειωτέον, το άρθρο ενσωματώνει τροποποιημένη ευρωπαϊκή οδηγία για την παροχή υπηρεσιών οπτικοακουστικών μέσων.

Το άρθρο 8 καταγγέλλει και ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος, προειδοποιώντας πως θα φέρει λογοκρισία και ποινές για καλλιτεχνικά έργα με το πρόσχημα υποκίνησης σε βία ή μίσος. Οι ίδιοι επισημαίνουν συγκεκριμένες περιπτώσεις Ευρωπαίων καλλιτεχνών που καταδικάστηκαν σε φυλάκιση, όπως ένας Ισπανός ράπερ που τραγουδούσε «Δεν θα καταφέρουν να με λυγίσουν», αναφερόμενος στις ειδικές δυνάμεις.

Ο σύλλογος μάλιστα σημειώνει πως στην Ισπανία, με βάση αντίστοιχη νομοθεσία, έχουν γίνει 76 διώξεις, ενώ και στη Γερμανία, μετά το 2019, μουσικοί, συγγραφείς, εικαστικοί, ακαδημαϊκοί έχουν διωχθεί με βάση τον αντίστοιχο νόμο, «γιατί μέσα από το έργο τους κάνουν κριτική ενάντια στην πολιτική του Ισραήλ απέναντι στους Παλαιστινίους».

Οι καλλιτέχνες μάλιστα καταγγέλλουν πως με βάση το νομοσχέδιο το υλικό που αναρτάται στο διαδίκτυο θα λογοκρίνεται, θα «κατεβαίνει» και ο εκάστοτε χρήστης θα διώκεται ποινικά.

Τα καλλιτεχνικά σωματεία μάλιστα ζητούν την απόσυρση του επίμαχου άρθρου και πραγματοποιούν σήμερα το μεσημέρι πανκαλλιτεχνική συγκέντρωση στα Προπύλαια.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This