Τετάρτη 4/8/2021

Νέα κυβερνητική «έμπνευση» η… προ-προσωρινή σύνταξη! Για ποιους προορίζεται και πότε

Θα είναι ύψους από 346 έως 384 ευρώ

Την κατάθεση τροπολογίας στη Βουλή τις επόμενες μέρες για την καταβολή της προ-προσωρινής σύνταξης και των αναδρομικών προανήγγειλε χθες ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Απαντώντας σε εφ’ όλης της ύλης επερώτηση, ο Κωστής Χατζηδάκης απευθύνθηκε με έντονο ύφος στους εργαζομένους του Υπουργείου του και των ασφαλιστικών ταμείων, σημειώνοντας: «Ένα κράτος που καθυστερεί για δύο, τρία, τέσσερα χρόνια να δώσει συντάξεις, δεν δικαιούται να βγάζει… γλώσσα στους ασφαλισμένους και να τους περνά από 40 κόσκινα μέχρι να τους δώσει έστω μια προσωρινή ενίσχυση. Το ξεκαθαρίζω για να το ακούνε και κάποιοι γραφειοκράτες. Το θέμα των συντάξεων θα λυθεί».

Πρόθεση του υπουργού Εργασίας είναι τον Απρίλιο να προχωρήσει η μαζική χορήγηση προ-προσωρινής σύνταξης, ύψους από 346 έως 384 ευρώ (για όσους έχουν από 15 έως 20 έτη ασφάλισης και άνω) για όσους έχουν καταθέσει αίτημα και έχουν συμπληρώσει το 62ο έτος της ηλικίας τους. Παράλληλα, θα λάβουν και αναδρομικά.

Για παράδειγμα, εάν κάποιος έχει καταθέσει αίτηση συνταξιοδότησης 10 μήνες νωρίτερα, θα λάβει 384×10=3.840 ευρώ.

Στόχος είναι να καλυφθούν οι περίπου 100.000 ασφαλισμένοι που έχουν καταθέσει αίτηση συνταξιοδότησης και δεν λαμβάνουν ούτε την προσωρινή σύνταξη κι ενώ, όπως παραδέχθηκε και ο κ. Χατζηδάκης, οι καθυστερήσεις φτάνουν τα τέσσερα χρόνια έως την έκδοση της οριστικής. Την ίδια προ-προσωρινή σύνταξη θα λαμβάνουν εντός δύο μηνών και όσοι καταθέτουν αίτηση σύνταξης στο εξής και πληρούν τις ίδιες προϋποθέσεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στελέχη και εργαζόμενοι στα ασφαλιστικά ταμεία εκφράζουν τον φόβο ότι αυτή η ενδιάμεση διαδικασία, χωρίς την ουσιαστική ενίσχυση του ΕΦΚΑ σε προσωπικό, θα επιφέρει πρόσθετο βάρος και ακόμα μεγαλύτερες καθυστερήσεις έως τη χορήγηση της προσωρινής και της οριστικής απόφασης συνταξιοδότησης.

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του newsbreak. Ακολουθήστε το newsbreak σε Instagram, Facebook, Youtube, Viber και Twitter.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

WEB TV

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ