Ψάχνουν «παράθυρο» για νέα τακτοποίηση των μεγάλων αυθαιρέτων

Αναζητείται λύση και για το φλέγον θέμα των δασικών χαρτών

Must Read

Tο ενδεχόμενο να ανοίξει ξανά η διαδικασία τακτοποίησης για τα μεγάλα αυθαίρετα εξετάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Σύμφωνα με υψηλόβαθμες πηγές του ΥΠΕΝ, αναζητείται συνολική λύση για τα προβλήματα και τις παρενέργειες που έχουν δημιουργηθεί σε αρκετές περιπτώσεις αυθαιρέτων της κατηγορίας 5.

Η εν λόγω κατηγορία (ακίνητα με μεγάλες πολεοδομικές υπερβάσεις, σε ποσοστό άνω του 40% της οικοδομικής άδειας, ή ακίνητα τα οποία έχουν ανεγερθεί χωρίς οικοδομική άδεια), είναι η μοναδική για την οποία δεν υπάρχει πλέον δυνατότητα υπαγωγής στον νόμο της τακτοποίησης, με εξαίρεση συγκεκριμένες περιπτώσεις αυθαιρέτων της κατηγορίας 5, όπως αυτά που ανήκουν σε τράπεζες από αναγκαστικούς πλειστηριασμούς, ιδιοκτησίας της ΕΤΑΔ Α.Ε., κληρονομικές διαδοχές κ.λπ. Το γεγονός αυτό δημιουργεί ανισότητες, τις οποίες αναγνωρίζει ο νέος υπουργός Περιβάλλοντος, Κώστας Σκρέκας, ο οποίος αναζητεί διέξοδο για την οριστική τακτοποίηση των μεγάλων αυθαιρέτων.

Όπως επισήμαναν πηγές του υπουργείου, υπάρχουν, για παράδειγμα, αρκετοί ιδιοκτήτες που εντάχθηκαν στον Ν. 4014/11, ο οποίος στη συνέχεια κρίθηκε αντισυνταγματικός, με συνέπεια να μην μπορούν να μεταφερθούν στον Ν. 4495/17 και να βρίσκονται στον αέρα, ενώ ήδη έχουν πληρώσει μεγάλο μέρος του προστίμου ή και ολόκληρο το ποσό. Στο ΥΠΕΝ εξετάζουν πώς μπορούν αυτές οι δηλώσεις να μεταφερθούν στους επόμενους νόμους των αυθαιρέτων, ιδίως στον Ν. 4495/17.

Δασικοί χάρτες

Λύση αναζητείται και για ένα άλλο φλέγον θέμα, αυτό των δασικών χαρτών. Η ανάρτηση των αναμορφωμένων χαρτών βγάζει στην επιφάνεια προβλήματα δεκαετιών, καθώς χιλιάδες πολίτες βλέπουν τις περιουσίες τους να αποτυπώνονται ως δάσος. Η ηγεσία του ΥΠΕΝ αναγνωρίζει τα προβλήματα που προκύπτουν σε αρκετές περιοχές της χώρας, όπως τα νησιά του Ιονίου, η Κρήτη, οι Κυκλάδες, τα Δωδεκάνησα, η Μάνη, κ.ά. (θέμα που έχει αναδείξει με σειρά δημοσιευμάτων η «δημοκρατία»), και συστήνει ειδική ομάδα εργασίας.

Η νομοπαρασκευαστική επιτροπή, αποτελούμενη από νομικούς και υπηρεσιακούς παράγοντες, έχει πιάσει δουλειά από χθες Παρασκευή, με στόχο να εξετάσει όλα τα δεδομένα που προκύπτουν και να εισηγηθεί παρεμβάσεις οι οποίες δεν θα αντίκεινται στις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας. Η επιτροπή θα προσεγγίσει τα προβλήματα τόσο θεματικά όσο και χωρικά ανά περιοχές της Ελλάδας, καθώς άλλες δυσκολίες υπάρχουν, π.χ., στα Δωδεκάνησα και άλλες στο Ιόνιο.

Προς αυτή την κατεύθυνση το ΥΠΕΝ ετοιμάζει τρεις σημαντικές πρωτοβουλίες για την επίλυση των ζητημάτων που αφορούν τους δασωμένους αγρούς, τις εκχερσωμένες εκτάσεις και το ιδιοκτησιακό καθεστώς. Εν τω μεταξύ, συνεχίζεται κανονικά η ανάρτηση των δασικών χαρτών σε ολόκληρη τη χώρα, ενώ η ηγεσία του ΥΠΕΝ διαμηνύει ότι έως το τέλος Φεβρουαρίου θα έχει αναρτηθεί το 100% των χαρτών.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This