Σάββατο, 10 Απρίλιος 2021

Κορωνοϊός: 26 Φεβρουαρίου 2020 – Η μέρα που άλλαξε τη ζωή μας

Το 2020 όλοι ελπίζαμε να είναι μια καλύτερη, ελπιδοφόρα χρονιά. Βλέπετε, ήταν και αυτά τα δύο «20»… Όλοι πιστέψαμε μετά τη μεγάλη περίοδο οικονομικής κρίσης, και τα δύσκολα χρόνια που βίωνε -και βιώνει- η Ελλάδα από το 2010 και έπειτα, ότι το 2020 θα έφερνε μόνο θετικές αλλαγές. Διαψευστήκαμε όλοι. Το 2020 έφερε εγκλεισμό, μάσκες και αμφισβήτηση.

Όταν πρωτοακούσαμε στον διεθνή τύπο για τη μυστηριώδη ασθένεια που έχει μολύνει δεκάδες ανθρώπους σε μια πόλη της Κίνας, το πρώτο πράγμα που όλοι σκεφτήκαμε, ήταν: «Κίνα; Ιός; Πολύ μακριά από εμάς για να μας επηρεάσει!». Και όμως έμελλε αυτή η ασθένεια να αλλάξει σε όλους μας, όχι μόνο την καθημερινότητα αλλά και όλη μας τη ζωή. Γιατί ο κορονοϊός δεν ήταν απλά μία πρόκληση. 

26 Φεβρουαρίου 2020: Ανακοινώθηκε το πρώτο κρούσμα κορονοϊού στη χώρα μας

Ήταν μεσημέρι. Μας ανακοίνωσαν ότι έκανε την εμφάνισή του το πρώτο κρούσμα κορονοϊού στη χώρα μας. Από εκείνη τη στιγμή και μετά, η λέξη κορονοϊός δεν έχει φύγει ούτε στιγμή από το καθημερινό μας λεξιλόγιο. Ήταν μία Ελληνίδα 38χρονων, σχεδιάστρια μόδας από τη Θεσσαλονίκη, που είχε επισκεφθεί τη Βόρεια Ιταλία.

Οι εξελίξεις ήταν ραγδαίες. Ήρθαν αλλαγές, ήρθαν περιορισμοί, και μαζί πολλές εσωτερικές αλλαγές. Ο,τι θεωρούσαμε απλό και δεδομένο, φάνταζε ξαφνικά πολυτέλεια.

Sms για να βγούμε από το σπίτι. Τα παιδιά χάνουν την επαφή τους με τους συμμαθητές τους και το σχολείο. Οι εργαζόμενοι, είτε δουλεύουν από το σπίτι, είτε είναι άνεργοι, αφού με τα απανωτά lockdown πολλές επιχειρήσεις δεν άντεξαν. Και το ερώτημα παραμένει.

Γιατί η δική μας κυβέρνηση δεν κατάφερε να διαχειριστεί αυτή την κρίση, ενώ στην Ουχάν σήμερα δεν υπάρχει -ένα χρόνο μετά- ούτε ένα κρούσμα; Πώς γίνεται χώρες λιγότερο ανεπτυγμένες από την Ελλάδα, τελικά είναι πιο μπροστά στη διαχείριση κρίσεων;

Κοινωνία στα όριά της. Οικονομία καταρρακωμένη και εξαντλημένη. Χιλιάδες Έλληνες ζουν με ένα επίδομα της τάξεως των 534 ευρώ. Το αύριο είναι άγνωστο. Η ζωή μας στα χέρια ανθρώπων που αποδείχθηκαν ανεύθυνοι και χωρίς σχεδιασμό. Οι περισσότερες χώρες που είχαν κορονοϊό και επέβαλαν αυστηρά μέτρα και lockdown, σήμερα έχουν «ανοιχτή οικονομία» και «ελεύθερους ανθρώπους»!

12 μήνες μετά, δικαίως απαιτούμε να μάθουμε από τη δική μας κυβέρνηση: «Υπάρχει σχέδιο για την επόμενη ημέρα; Η ζωή μας πώς θα συνεχιστεί; Έχουμε ελπίδα να βγαίνουμε βόλτα χωρίς να ενημερώνουμε; Τα παιδιά μας θα ζήσουν μια κανονική ζωή χωρίς να φορούν μάσκες;»

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ