Σάββατο, 10 Απρίλιος 2021

Δημοσθένης Σαρηγιάννης: Μειωμένη η αποδοτικότητά του lockdown, πρώτα να ανοίξει το λιανεμπόριο και μετά τα σχολεία» (video)

«Από το τέλος Ιουνίου η επιδημιολογική κατάσταση μπορεί να είναι εξαιρετική» είπε ο καθηγητής.

Στην ελλιπή τήρηση των περιοριστικών μέτρων που επιβάλλει το lockdown έκανε αναφορά ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

Όπως είπε, η τήρηση των μέτρων που βρίσκονται σε ισχύ λόγω του lockdown είναι ελλιπής, με συνέπεια η απόδοσή του να είναι μειωμένη σε σχέση με τον περασμένο Απρίλιο γύρω στο 45%. Ο κ. Σαρηγιάννης υποστήριξε ότι από σήμερα θα σημειωθεί μείωση των κρουσμάτων στην Αττική, ωστόσο δεν είναι βέβαιος για το κατά πόσο αυτή η μείωση θα είναι αρκετή για το ασφαλές άνοιγμα της αγοράς στις 16 Μαρτίου. Όπως είπε, αυτό θα εξαρτηθεί από την κατάσταση με τα μεταλλαγμένα στελέχη.

Μάλιστα, ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ σημείωσε πως πρώτα πρέπει να ανοίξει το λιανεμπόριο και μετά τα σχολεία.

Συνεχίζοντας ο κ. Σαρηγιάννης υποστήριξε ότι αν υπάρχει καλός ρυθμός εμβολιασμού θα έχει υψωθεί ένα τείχος ανοσίας που θα δυσκολεύει τη διασπορά. «Από το τέλος Ιουνίου η επιδημιολογική κατάσταση μπορεί να είναι εξαιρετική. Σημαντικό είναι να γίνονται συχνά rapid tests, να συνεχιστεί η τηλεργασία και να γίνεται απολύμανση στα ΜΜΜ» τόνισε.

«Κάθε βαθμός θερμοκρασίας που ανεβαίνει, μειώνει τη μεταδοτικότητα κατά 3%»

Από την πλευρά του ο αναπληρωτής καθηγητής πνευμονολογίας πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Τζανάκης, υποστήριξε πως το επιδημιολογικό κύμα θα κορυφωθεί την επόμενη βδομάδα σε όλη τη χώρα και πως για την Αττική οι επόμενες δέκα μέρες θα είναι κρίσιμες και θα υπάρχει ιδιαίτερη πίεση στο σύστημα υγείας. Μάλιστα, σημείωσε πως κάθε βαθμός θερμοκρασίας που ανεβαίνει, μειώνει τη μεταδοτικότητα κατά 3%.

Σε ό,τι αφορά στην αγορά, ο καθηγητής πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης επεσήμανε ότι μετά τις 10 Μαρτίου θα σημειωθεί αποκλιμάκωση του επιδημιολογικού φορτίου και κατά συνέπεια θα είναι σε θέση τα καταστήματα να σηκώσουν ρολά.

Τέλος, ο κ. Τζανάκης υποστήριξε πως το επιδημιολογικό κύμα θα λήξει γύρω στις 20 Μαρτίου και πως το φετινό Πάσχα θα είναι καλύτερο από το προηγούμενο.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ