Οι «θησαυροί» του Νίκου Πλακίδα που φτιάχνει εδώ και 35 παραδοσιακές φορεσιές

Συλλογή με 1.200 παραδοσιακές φορεσιές όπλα της Επανάστασης και ρούχα από την εποχή του Όθωνα

Must Read

Από μικρό παιδί ήρθε σε επαφή με την παράδοση της Ελλάδας ο Νίκος Πλακίδας, που διαθέτει τη μεγαλύτερη συλλογή ελληνικών παραδοσιακών φορεσιών. Τα παραμύθια που του έλεγε η αγαπημένη του γιαγιά ήταν διανθισμένα με στοιχεία της προφορικής λαϊκής λογοτεχνίας, αλλά και την Ιστορία έβλεπε ολοζώντανη μπροστά του, μια και απέναντι από το σπίτι του, στην Κατοχή Μεσολογγίου όπου γεννήθηκε, μεγάλωσε και ζει ακόμα, έστεκε η «Κούλια» της κυρα-Βασιλικής, ο πύργος όπου έμεινε τα τελευταία χρόνια της ζωής της η σύζυγος του Αλή Πασά.

Φορεσιές από τη Χασιά Αττικής – αντίγραφα

Ετσι, δεν άργησε να μπει μέσα του το μικρόβιο της ενασχόλησης με την παράδοση, στην οποία τελικά αφοσιώθηκε ολοκληρωτικά. Η αρχή, όπως λέει στην «Εspresso», έγινε σε εφηβική ηλικία, όταν ξεκίνησε να συγκεντρώνει τα παλιά αντικείμενα -μπακίρια, υφαντά κ.ά.- που ήταν ξεχασμένα στις αποθήκες του σπιτιού του. Λίγα χρόνια αργότερα ήταν καθοριστική η συνάντησή του με έναν Βορειοηπειρώτη που ζούσε στην ευρύτερη περιοχή και γνώριζε πώς να δημιουργεί πιστές αντιγραφές των παραδοσιακών κοσμημάτων.

Ομως, το μεγάλο του μεράκι ήταν οι παραδοσιακές φορεσιές. Στην αρχή άρχισε να ρωτά τους συγχωριανούς του, «προς μεγάλη τους έκπληξη», όπως θυμάται, αν έχουν κάποια αυθεντική φορεσιά των προγόνων τους στις ντουλάπες τους, και έτσι μάζεψε αρκετές από αυτές. Οταν τελείωσε τη στρατιωτική του θητεία, πήρε την απόφαση να ασχοληθεί πιο ενεργά με την αντιγραφή παραδοσιακών φορεσιών και κοσμημάτων.

Χορευτικοί σύλλογοι

Πλέον, ο κ. Πλακίδας μπορεί να καυχιέται ότι έχει μια μεγάλη συλλογή από αυθεντικές ενδυμασίες και αντίγραφά τους, που ξεπερνούν τις 1.200! Με τις φορεσιές του έχουν ντυθεί αρκετά μεγάλα χορευτικά συγκροτήματα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, και για την προσφορά του στην παράδοση έχει λάβει πολλά βραβεία. Ομως, η μεγάλη επιθυμία του είναι να δημιουργήσει στο χωριό του ένα μουσείο για να εκθέσει την πλούσια συλλογή του.

Φορεσιά αυθεντική από Ζαγόρι και αντίγραφο οπλαρχηγού

Αξίζει να αναφερθεί πως στη συλλογή του περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, αρκετά αυθεντικά όπλα που χρησιμοποιήθηκαν στην Επανάσταση του 1821 και κομμάτια φορεσιών από την εποχή του Οθωνα. Τελευταία, μάλιστα, μια ηλικιωμένη συγχωριανή του τού χάρισε τρία ρούχα τα οποία ανήκαν πιθανότατα στην κυρα-Βασιλική! Πλέον, για τον 57χρονο, η ενασχόληση με την παράδοση έχει γίνει ο δικός του, μοναδικός τρόπος ζωής.«Με ποδόσφαιρο και πολιτικά δεν ασχολούμαι. Μέρα νύχτα στο μυαλό μου είναι πώς θα φτιάξω κάτι, πώς θα λύσω ένα πρόβλημα που έχει εμφανιστεί, πού θα βρω μια συγκεκριμένη κλωστή, ένα ύφασμα» δηλώνει χαρακτηριστικά.

Πιρπιρί – αρχοντική φορεσιά Ιωαννίνων – αντίγραφο

Ο Νίκος Πλακίδας έχει γυρίσει σχεδόν όλη την Ελλάδα αναζητώντας γνήσιες φορεσιές, όχι μόνο για να εμπλουτίσει τη συλλογή του, αλλά και για να πάρει έμπνευση από την τέχνη των παλιών, ώστε να φτιάξει μια εξίσου καλόγουστη αντιγραφή. «Δεν θέλω να κάνω κάτι τουριστικό ή κακόγουστο» τονίζει και προσθέτει ότι, λόγω της εμπειρίας του, μπορεί να αναγνωρίσει αν μια φορεσιά είναι αυθεντική «από τον τρόπο που είναι ραμμένη και κεντημένη και από το ύφασμα».

Φτιάχνοντας αντίγραφο καριοφιλιού

Χωρίς διαδοχή

Ο συλλέκτης δεν κρύβει τον φόβο του ότι, ύστερα από αυτόν, η τέχνη της δημιουργίας των παραδοσιακών φορεσιών θα χαθεί.«Εγώ παιδιά δεν έχω για να συνεχίσουν αυτό που κάνω… Εδώ και 32 χρόνια που φτιάχνω φορεσιές, δεν έχει έρθει ποτέ κανένας να με ρωτήσει πώς γίνονται!» εξηγεί και δίνει μια ευχή στη νέα γενιά: «Θέλω να ευχηθώ στους νέους να αγαπούν την παράδοση και την Ιστορία γιατί, αν δεν τα γνωρίζουμε αυτά, δεν ξέρουμε ποιοι είμαστε, αλλά και να αγαπούν τους ήρωες και να τους έχουν ως πρότυπα».

Πασούμια μεγαρίτικα – αντίγραφα
Κρητικός (αντίγραφο) και αυθεντική από Ζαγόρι

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This