Οργισμένοι οι κάτοικοι της Νέας Σμύρνης για την αστυνομική βία – Διχασμένη η ΕΛ.ΑΣ. για το βίντεο (video)

Τρόμο και όχι ασφάλεια αισθάνονται οι πολίτες της Νέας Σμύρνης - Τι αναφέρουν για το περιστατικό πρόσωπα της ΕΛ.ΑΣ.

Must Read

Αναστατωμένοι οι πολίτες της Νέας Σμύρνης, μετά το περιστατικό αστυνομικής βίας που εκτυλίχθηκε μπροστά στα μάτια τους, διαψεύδουν την εκδοχή της ΕΛ.ΑΣ. για το περιστατικό καταγγέλουν ότι δεν αισθάνονται ασφάλεια.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε η αστυνομία μετά τον ξυλοδαρμό ενός πολίτη με σιδερένιο γκλοπ, αναφέρει ότι «Ομάδα ΔΙ.ΑΣ μετέβη στην Πλατεία της Νέας Σμύρνης, προκειμένου να διενεργήσει ελέγχους για την εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού, μετά από πλήθος καταγγελιών». Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ομάδα αστυνομικών δέχθηκε απρόκλητα επίθεση από ομάδα 30 περίπου ατόμων με αποτέλεσμα τον τραυματισμό δύο αστυνομικών, ενώ ακολούθησαν προσαγωγές 11 ατόμων.

https://vimeo.com/520663985

Οι κάτοικοι που βρέθηκαν στο σημείο δίνουν διαφορετική εκδοχή των όσων συνέβησαν, καταγγέλοντας τους αστυνομικούς για υπερβολική χρήση βίας: «Ήταν πολύ βάναυσο. Ενώ ήταν κάτω το παιδί τον χτυπάγανε. Ας του έβαζαν χειροπέδες» δήλωσε στην ΕΡΤ μια γυναίκα που βρέθηκε μπροστά στο περιστατικό. Μια άλλη κάτοικος περιγράφει ότι οι αστυνομικοί εγκλώβισαν τον νεαρό και άρχισαν να τον ξυλοφορτώνουν αναίτια. Μια τρίτη μάρτυρας περιέγραψε ότι οι αστυνομικοί έκαναν χρήση χημικών στην πορεία διαμαρτυρίας όπου συμμετείχαν ηλικιωμένοι και παιδιά.

Μιλώντας στην κάμερα του Open μια γυναίκα περιέγραψε τι συνέβη στην πλατεία της Νέας Σμύρνης την Κυριακή: «Κάνανε έλεγχο σε οικογένεια με παιδάκια, που κάθονταν στο παγκάκι. Είχε πλησιάσει κόσμος ζητώντας εξηγήσεις γιατί της επέβαλαν πρόστιμο. Ζήτησαν βεβαιώσεις οι αστυνομικοί, τις έδειξε η οικογένεια, είχαν ταυτότητες, αλλά τους επιβλήθηκε πρόστιμο» τόνισε και πρόσθεσε:

«Αρχίσαν να επιτίθενται χωρίς λόγο. Χτυπούσαν τον νεαρό που φώναζε πεσμένος κάτω ”πονάω μην με βαράτε”. Βιντεοσκοπούσα κι εγώ και όλοι τα έχουμε όσα κυκλοφόρησαν στο διαδίκτυο. Ήρθε αστυνομικός και μου είπε αν δημοσιεύσω το βίντεο θα με συλλάβει» κατήγγειλε.

Διχασμένοι στην ΕΛ.ΑΣ.

Την ίδια στιγμή, παράγοντες της ΕΛ.ΑΣ, εμφανίζονται διχασμένοι για το περιστατικό που συγκλόνισε την κοινή γνώμη στη Νέα Σμύρνη. Ο γενικός γραμματέας της Ένωσης των Αστυνομικών Δυτικής Αττικής, Σπήλιος Κρικέτος, έκανε λόγο για εικόνες ντροπής: «Μένω στην εικόνα του ξυλοδαρμού που προσβάλει και ντροπιάζει όλους τους αστυνομικούς. Αποστολή μας δεν είναι να είμαστε έτσι. Αποστολή μας είναι να είμαστε δίπλα στον κόσμο. Αυτό που έγινε είναι ντροπή. Ελπίζω η ηγεσία της Αστυνομίας να κόψει ποπούς σήμερα. Αυτές δεν είναι εικόνες Αστυνομίας, είναι αλητείας» δήλωσε μιλώντας στο Mega.

Κρικέτος: «Παράνομο το μεταλλικό γκλοπ»

O κ. Κρικέτος ξεκαθάρισε ότι το γκλοπ του αστυνομικού ήταν μεταλλικό, κάτι που απαγορεύεται και πρόσθεσε με νόημα: «Έχουμε και εμείς παιδιά που βγαίνουν στο δρόμο και μπορεί να ξεχάσαν να στείλουν το sms. Δεν θα τα ξυλοφορτώσουμε. Και φταίνε και οι επικεφαλής αυτών των αστυνομικών. Ότι και να έκανε ο πολίτης δεν δικαιολογούνται αυτές οι εικόνες» δήλωσε και κάλεσε όσους δικαιολογούν αυτή την άγρια καταστολή να σκεφτούν τι θα έκαναν αν στη θέση του νεαρού ήταν το ίδιο τους το παιδί.

Μαυροειδάκος: «Η χρήση του γκλομπ δεν ήταν παράνομη»

Ο γενικός γραμματέας των Ειδικών Φρουρών Στράτος Μαυροειδάκος, μιλώντας στον ΘΕΜΑ 104,6 τόνισε ότι η ομάδα ΔΙΑΣ δεν είχε καμιά δουλειά στην πλατεία: «Η ομάδα ΔΙΑΣ δεν είχε καμιά δουλειά να είναι εκεί, δεν είναι για να επιβάλλει μέτρα κατά του κορωνοϊού». Επιπλέον, για τον νεαρό που ξυλοκοπήθηκε, ο ίδιος σχολίασε ότι δεν είναι γνωστό ακόμα το τι είχε προηγεί, ενώ πρόσθεσε ότι η χρήση του γκλομπ δεν ήταν παράνομη και ότι «όταν αντιστέκεται κάποιος πρέπει να τον ακινητοποιήσεις». «Πέσαμε στην παγίδα αυτών των 30 ατόμων που φώναζαν συνθήματα που λένε αντιεξουσιαστές» σχολίασε μεταξύ άλλων και πρόσθεσε ότι θα υπάρξουν βίντεο που να δείχνουν από την αρχή το περιστατικό.

Σταύρος Μπαλάσκας: «Τραυματίστηκαν αστυνομικοί όχι… πολίτες»

Ο συνδικαλιστής αστυνομικός Σταύρος Μπαλάσκας, μιλώντας στον ANT1, δήλωσε ότι «οι εικόνες αυτές να μην τιμούν κανέναν» αλλά δεν γνωρίζουμε έως τώρα τι έχει προηγηθεί. Μάλιστα παρά τις αντιδράσεις των δημοσιογράφων, ο κ. Μπαλάσκας επέμεινε ότι τραυματίστηκαν αστυνομικοί και όχι πολίτες στο περιστατικό.

Με καθυστέρηση η δήλωση Χρυσοχοΐδη

Σχεδόν 24 ώρες μετά με τις εικόνες αστυνομικής βίας στη Νέα Σμύρνη, ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, προχώρησε σε δήλωση τονίζοντας ότι «για τη συγκεκριμένη πλατεία έχουμε δεχθεί κατ’ επανάληψη καταγγελίες και από τη δημοτική αρχή, για συνωστισμό», ενώ πρόσθεσε ότι για η άσκοπη βία δεν δικαιολογείται. 

Διατάχθηκε ΕΔΕ

Υπενθυμίζεται ότι για το περιστατικό έχει διαταχθεί διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης με αφορμή το βίντεο και τις καταγγελίες που δημοσιοποιήθηκαν, σχετικά με άσκηση βίας από αστυνομικούς σε βάρος πολιτών.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This