Στον «πάγο» βάζει η Ε.Ε. το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V

Η Ε.Ε. επιτρέπει σε χώρες-μέλη την αγορά του ρωσικού εμβολίου, όμως ζητά πρώτα την επίσημη αξιολόγησή του!

Must Read

Θολό παραμένει το τοπίο στην Ευρώπη αναφορικά με τη χρήση και άλλων εμβολίων για την αντιμετώπιση του νέου κορωνοϊού. Εμβολίων που παράγονται από χώρες όπως η Ρωσία και η Κίνα και για τα οποία, ενώ η Ε.Ε. δεν τα έχει αξιολογήσει ακόμη ως «ασφαλή» βάσει των κανόνων που θέτει, συγχρόνως έχει ανάψει το πράσινο φως σε χώρες-μέλη να προβούν, εάν το επιθυμούν, στην αγορά τους.

Συγκεκριμένα, αίσθηση προκάλεσε χθες η τοποθέτηση αξιωματούχου του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA), με την οποία απέτρεπε τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. να εγκρίνουν για επείγουσα χρήση το ρωσικό εμβόλιο κατά του Covid-19 Sputnik V, επικαλούμενη τα -προς ώρας- ανεπαρκή δεδομένα που υπάρχουν επί των εμβολιασμένων ατόμων. «Είναι κάπως σαν ρώσικη ρουλέτα» δήλωσε η Κρίστα Βιρτούμερ-Χος, πρόεδρος του διευθυντικού συμβουλίου του EMA, στο αυστριακό τηλεοπτικό δίκτυο ORF, την ώρα πάντως που η αυστριακή κυβέρνηση πληθαίνει τις επαφές με τη Μόσχα.

«Χρειαζόμαστε στοιχεία που να μπορούμε να αξιολογήσουμε. Προς το παρόν, δεν έχουμε δεδομένα για τις παρενέργειες σε σχέση με τα εμβολιασμένα άτομα» υπογράμμισε η Βιρτούμερ-Χος και πρόσθεσε: «Βρισκόμαστε στο άγνωστο και για τον λόγο αυτόν αποτρέπω εντόνως από τη χορήγηση επείγουσας εθνικής άδειας», καλώντας συγχρόνως τις χώρες να περιμένουν το πράσινο φως της ευρωπαϊκής ρυθμιστικής Αρχής.

Κρίσιμο βήμα

Το ρωσικό εμβόλιο έκανε την περασμένη εβδομάδα ένα κρίσιμο βήμα για την κυκλοφορία του στην Ευρωπαϊκή Ενωση, με την έναρξη της αξιολόγησής του από τον EMA. Μετά την ανακοίνωση αυτή οι ρωσικές Αρχές δήλωσαν έτοιμες να προμηθεύσουν με 50.000.000 δόσεις του εμβολίου την Ευρωπαϊκή Ενωση από τον προσεχή Ιούνιο. «Είναι πιθανόν να έχουμε το Sputnik V στην αγορά στο μέλλον, αλλά όταν θα έχουμε εξετάσει τα αναγκαία στοιχεία», βασιζόμενοι «στις ευρωπαϊκές προδιαγραφές ελέγχων ποιότητας και αποτελεσματικότητας» επέμεινε η εκπρόσωπος του EMA.

Πολλές ευρωπαϊκές χώρες, ανήσυχες από τους βραδείς ρυθμούς της εμβολιαστικής διαδικασίας στην Ε.Ε., στράφηκαν προς εμβόλια που δεν έχουν ακόμη εγκριθεί, όπως η Ουγγαρία, που άρχισε τον εμβολιασμό του πληθυσμού με το ρωσικό εμβόλιο τον περασμένο μήνα. Η Τσεχία και η Σλοβακία έχουν κάνει επίσης παραγγελίες στη Μόσχα.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This