Τρίτη 11/5/2021

Τζανάκης: «Θα ξεπεράσουμε τα 3.000 κρούσματα την ημέρα – 20/3 θα έχουμε κορύφωση»

Μπορεί ορισμένοι καθηγητές και επιστήμονες να τάσσονται υπέρ του άμεσου ανοίγματος της αγοράς, ωστόσο άγνωστο παραμένει αν αυτό θα είναι προς θετική κατεύθυνση ή θα ανεβάσει περαιτέρω τον αριθμό των κρουσμάτων. Ήδη οι ΜΕΘ είναι γεμάτες και τα περιθώρια τελείωσαν.

«Η κορύφωση θα έρθει γύρω στις 20 Μαρτίου κι ενδεχομένως να υπάρξουν μέρες που θα καταγραφούν μέχρι και 3.100 κρούσματα. Ωστόσο, ο μέσος κυλιόμενος όρος θα παραμείνει στα 2.500-2.550 κρούσματα», επισήμανε ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και αντιπρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, Νίκος Τζανάκης. 

Μιλώντας στον ΣΚΑΙ, ο κ. Τζανάκης δήλωσε ότι η κορύφωση των αναγκών σε κλίνες ΜΕΘ θα είναι γύρω στις 24-26 Μαρτίου. Παράλληλα, προέβλεψε ότι μέχρι το τέλος Μαρτίου με αρχές Απριλίου, οι κλίνες στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας μπορεί να φτάσουν μέχρι και τις 620.

«Αν τώρα δεν είχαμε λάβει αυτά τα μέτρα και δεν είχαν αυξηθεί οι κλίνες, θα είχε καταρρεύσει το ΕΣΥ στην Αττική. Νομίζω ότι αυτό έχει αποφευχθεί και οριακά μπορεί να ανταπεξέλθει», είπε με νόημα ο καθηγητής Πνευμονολογίας.

Παρόλα αυτά, με τη σειρά του και ο κ. Τζανάκης τάχθηκε υπέρ του ανοίγματος της αγοράς στις 22 Μαρτίου, τονίζοντας ότι «θα θέλαμε τα κρούσματα να είναι κάτω από 2.000, αλλά αν το φαινόμενο αρχίσει να είναι σε αποκλιμάκωση, μπορούμε να ανοίξουμε με πολλή προσοχή. Άλλωστε, το ίδιο κάναμε και τον Δεκέμβριο».

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ