Προσφυγή δικηγόρων στο ΕΔΑΔ για το κλείσιμο των δικαστηρίων λόγω COVID-19

«Η καταδίκη της χώρας στον ανώτατο ευρωπαϊκό δικαστικό θεσμό αποτελεί αναγκαιότητα για την διάσωση του νομικού της πολιτισμού»

Must Read

Ο πρόεδρος της ολομέλειας των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, Δημήτρης Βερβεσός, προανήγγειλε ότι θα προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, για τον περιορισμό της λειτουργίας των δικαστηρίων, κτηματολογικών γραφείων και υποθηκοφυλακείων.

Και αυτό γιατί δεν προκύπτει από την απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιος Υγείας έναντι του COVID-19, για την οποία αναφέρει ο κ. Βερβεσός ότι μόνο οι δύο είναι λοιμωξιολόγοι και οι λοιποί κατέχουν πολιτικές ή διοικητικές θέσεις, ότι υπήρξε κίνδυνος μετάδοσης του ιού στους συγκεκριμένους χώρους, όπως επικαλούνται οι κοινές υπουργικές αποφάσεις για την αναστολή λειτουργίας τους.

Σύμφωνα με το κ.Βερβεσό, «η καταδίκη της χώρας στον ανώτατο ευρωπαϊκό δικαστικό θεσμό αποτελεί αναγκαιότητα για την διάσωση του νομικού της πολιτισμού».

Η δήλωση του κ. Βερβεσού:

«Με αφορμή την εκδίκαση της αίτησης ακύρωσης των προέδρων – μελών της συντονιστικής επιτροπής της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, λάβαμε γνώση της από 9.2.2021 πολυθρύλητης απόφασης – πρακτικού της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του COVID-19, την οποία επικαλείται η προσβαλλόμενη υπ’ αριθμ. Δ1α/Γ.Π.οικ.9147/10-2-2021 ΚΥΑ (ΦΕΚ Β΄534) στο σκεπτικό της, για τον περιορισμό της λειτουργίας των Δικαστηρίων, Κτηματολογικών Γραφείων και Υποθηκοφυλακείων, στις περιφερειακές ενότητες που χαρακτηρίστηκαν «πολύ αυξημένου κινδύνου» (εντός των οποίων εντάσσεται και η περιφερειακή ενότητα Αττικής), το πλήρες κείμενο της οποίας παρατίθεται συνημμένο.

Από το κείμενο του πρακτικού προκύπτουν τα κάτωθι :

  • Από τα δέκα (10) μέλη της Επιτροπής μόνο οι δύο είναι λοιμωξιολόγοι και οι λοιποί κατέχουν πολιτικές ή διοικητικές θέσεις (!!!)
  • Σε κανένα σημείο του πρακτικού δεν γίνεται μνεία στη λειτουργία των δικαστηρίων, των κτηματολογικών γραφείων και των υποθηκοφυλακείων, εκτός αν τα δικαστήρια, κτηματολογικά γραφεία και υποθηκοφυλακεία περιλαμβάνονται στη συντομογραφία «κ.ά.» (!!!)
  • Δεν υπάρχει καμία μνεία στον κίνδυνο μετάδοσης του ιού στο χώρο των δικαστηρίων. Στα προτεινόμενα περιοριστικά μέτρα δεν περιλαμβάνεται η αναστολή λειτουργίας των δικαστηρίων, των κτηματολογικών γραφείων και των υποθηκοφυλακείων (!!!)
  • Η άνω απόφαση – πρακτικό της Επιτροπής αποτελεί τον «ακρογωνιαίο λίθο», επί του οποίου ερείδονται όλες οι ΚΥΑ που μετά τις 10/2/2021 απαγόρευσαν τη διενέργεια δικών και την εν γένει λειτουργία των δικαστηρίων, των κτηματολογικών γραφείων και των υποθηκοφυλακείων στις Περιφερειακές Ενότητες που χαρακτηρίστηκαν «πολύ αυξημένου κινδύνου» (εντός των οποίων εντάσσεται και η Περιφερειακή Ενότητα Αττικής).
  • Επιπλέον δε, το Ανώτατο Ακυρωτικό, όχι μόνον θεώρησε το πρακτικό αυτό ως την «επαρκή τεκμηρίωση» που απαιτείται, με την νομολογία του, για την νομιμότητα των κανονιστικών πράξεων της εκτελεστικής εξουσίας αλλά και στηρίχθηκε σε αυτό για να απορρίψει την αίτηση αναστολής μας (!!!).

Αυτή η στάση της εκτελεστικής εξουσίας αλλά και της Ελληνικής Δικαιοσύνης αναφορικά με τα δικαιώματα προηγούμενης ακρόασης αλλά και του θεμελιώδους δικαιώματος δικαστικής προστασίας, ενδυναμώνει τη θέλησή μας και καθιστά μονόδρομο την επιλογή μας να προσφύγουμε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Η καταδίκη της χώρας στον ανώτατο ευρωπαϊκό δικαστικό θεσμό αποτελεί αναγκαιότητα για την διάσωση του νομικού της πολιτισμού. Το δικηγορικό σώμα θα αγωνιστεί μέχρι τέλους!».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This