Για την προσπάθεια αποδόμησης της Ελληνικής Επανάστασης από το ΚΕΦΙΜ

Γράφει: Μαρία Νεγρεπόντη-Δελιβάνη

Must Read

Διαπιστώσεις σχετικά με τα αποτελέσματα της Δημοσκόπησης του ΚΕΦίΜ -MARC (Κέντρο Φιλελεύθερων Μελετών-Μάρκος Δραγούμης), με το ερώτημα «Τι πιστεύουν οι Έλληνες για το 1821», και με τον κ. Αριστείδη Χατζή Διευθυντή Ερευνών του ΚΕΦίΜ και επικεφαλής του εκπαιδευτικού προγράμματος, να σχολιάζει τα αποτελέσματά της.

Όπως προκύπτει από τις απαντήσεις των ερωτηθέντων (και τους συνδυασμούς τους, που παραθέτω στη συνέχεια), αυτές επιβραβεύουν την απόφαση της ΤΙΜΗ στο ’21, να προχωρήσει σε δικό της εορτασμό των 200 ετών από την Επανάσταση του ’21, αλλά και διακωμωδούν πλήρως τις απόψεις ορισμένων μελών της Επιτροπής Ελλάδα 2021.

Θεωρώ, καταρχήν, ως καταλυτικής σημασίας την απάντηση, που αναφέρεται στο κρυφό σχολειό, καθώς 7 στους 10 των ερωτωμένων πιστεύουν ότι αυτό «υπήρξε στ’αλήθεια». Αλλά, αν αυτό υπήρξε στ’αλήθεια, τότε υπήρξε και η καταραμένη σκλαβιά των 400 ετών (και όχι οι ευχάριστες συνθήκες διαβίωσης, κατά τον κ. Beaton, μέλος της Επιτροπής Ελλάδα 21), τότε δικαιολογείται και η εθνική εξέγερση των σκλαβωμένων, με την Επανάσταση του ’21 (και όχι, ασφαλώς, η Επανάσταση, “που ήταν αντίδραση μιας μικρής περιθωριακής ελίτ”, κατά τον κ. Κώστα Κωστή), αλλά και τότε αποδεικνύεται η συνέχεια των σκλαβωμένων Ελλήνων, από τους αρχαίους τους προγόνους, στα 400 χρόνια σκλαβιάς, μέσα στα οποία πάσκισαν, με όλα τα μέσα, να διατηρήσουν τη γλώσσα των προγόνων τους, την ελληνική, καθώς και την ιστορία του Έθνους τους, φυσικά από την αρχαιότητα, και όχι απλώς και μόνο από το 1821 (σε αντίθεση με τα όσα ανιστόρητα υποστηρίζει ο κ. Clogg, μέλος της Επιτροπής Ελλάδα 21).

Με βάση τα ευρήματα αυτής της Δημοσκόπησης, εύλογο είναι να διερωτηθεί κανείς, κατά πόσο μπορεί να είναι ικανοποιημένος ή, ακόμη, και δικαιωμένος ο κ. Αριστείδης Χατζής, σχετικά με την επίθεση που εξαπέλυσε εναντίον του Ιωάννη Καποδίστρια και του Γιώργου Καραϊσκάκη. Θα έλεγα, σαφώς, πως όχι, διότι από τις απαντήσεις αυτές προκύπτει, αναμφίβολα, αναγνώριση των ηρώων της Επανάστασης και σεβασμός στις θυσίες τους, ανεξαρτήτως της σειράς με την οποίαν αναφέρονται, και όχι βέβαια αποδόμησή τους.

Και στρέφομαι προς το εύρημα της δημοσκόπησης, σχετικά με την ομολογία πολλών από τους ερωτηθέντες, ότι «η Επανάσταση του 21 παραμένει καλυμμένη από πέπλο σύγχυσης και μυστηρίου», επειδή διδάσκεται ελλιπώς στο σχολείο. Η διαπίστωση αυτή, που άλλωστε αφορά δυστυχώς και άλλες περιόδους της ελληνικής ιστορίας, που διδάσκονται ανεπαρκώς στα σχολεία μας, ουδόλως δικαιολογεί ωστόσο την ελάχιστη αμφιβολία, αναφορικά με τους βασικούς πυλώνες της Επανάστασης του 1821. Αντιθέτως, η σύγχυση και το μυστήριο αφορούν ημερομηνίες και τοποθεσίες της έναρξης της Επανάστασης.

Συμπερασματικά, η Δημοσκόπηση αυτή:

  • επιβεβαιώνει την ύπαρξη εθνικής συνείδησης, της συντριπτικής πλειονότητας του ελληνικού λαού, και ανεξαρτήτως κομματικής τους τοποθέτησης,
  • απορρίπτει με περιφρόνηση τις μυθοπλασίες και την παραχάραξη της ελληνικής ιστορίας, από ορισμένα μέλη της Επιτροπής Ελλάδα 21, που ωστόσο εξακολουθούν να περιλαμβάνονται από τους διοργανωτές στις εορταστικές εκδηλώσεις της επετείου,
  • εξηγεί την ταχύτατη και σημαντική επιτυχία της ΤΙΜΗ ΣΤΟ ’21 και
  • καθιστά επείγουσα την ανάγκη αναθεώρησης των σχολικών βιβλίων, ώστε να συμπληρώσουν τα κενά βασικών περιόδων της ιστορίας μας, αλλά και να αποτρέψουν κάθε απόπειρα παραχάραξής της.

(ως συνέχεια στο σχετικό άρθρο της εφημερίδας «δημοκρατία» της 10.3.2021 με τίτλο «Αίσχος!Αμφισβητούν το κρυφό σχολειό»)

Αναδημοσίευση από το βιβλιαράκι ΤΙΜΗ ΣΤΟ 21

*Πρώην πρύτανης του ΠΑΜΑΚ και επικεφαλής της Επιτροπής ΤΙΜΗΣΤΟ 21

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This