Ο σεισμός μεγάλωσε κατά 40 εκατοστά την απόσταση ανάμεσα σε Λάρισα και Τρίκαλα

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν και βύθιση του εδάφους κατά 30 πόντους στην Ποταμιά

Must Read

Επιπτώσεις στη μορφολογία του εδάφους είχε ο ισχυρός σεισμός 6,3 Ρίχτερ που έπληξε πριν από λίγες μέρες τη Θεσσαλία, καθώς η απόσταση ανάμεσα σε Λάρισα και Τρίκαλα στα όρια των δύο νομών… μεγάλωσε κατά 40 εκατοστά, όπως αποκάλυψε ο διευθυντής του Αστεροσκοπείου Αθηνών Θανάσης Γκανάς!

Οπως εξήγησε, η πλευρά του Κουτσόχερου μετακινήθηκε κατά 20 εκατοστά ανατολικά προς Λάρισα και η πλευρά του Ζάρκου κατά 20 εκατοστά δυτικά προς τα Τρίκαλα! Σύμφωνα με τον κ. Γκανά, οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για έναν έντονο μετασεισμό, που δεν θα έχει όμως το ίδιο μέγεθος με εκείνον που σημειώθηκε το βράδυ της περασμένης Πέμπτης. «Είναι μια παράμετρος που δεν μπορεί να αποκλειστεί, καθώς οι περιοχές όπου έγιναν οι δύο σεισμοί είναι άγνωστες σχετικά, αφού δεν έχουμε πολλά δεδομένα γι’ αυτές» δήλωσε κατά τη διάρκεια ραδιοφωνικής συνέντευξής του. Στο μεταξύ, κατά τη διάρκεια των γεωλογικών ερευνών τα προηγούμενα 24ωρα οι επιστήμονες διαπίστωσαν και βύθιση του εδάφους κατά 30 εκατοστά στην περιοχή της Ποταμιάς.

Οικονομική στήριξη σεισμόπληκτων

Οσον αφορά τις πρώτες αποζημιώσεις και την οικονομική στήριξη των σεισμοπλήκτων, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός είπε πως με απόφαση του υπουργείου Εσωτερικών έχει διατεθεί το ποσό των 300.000 ευρώ στους δήμους που είναι σε έκτακτη ανάγκη, προκειμένου να καλυφθούν τα πρώτα έξοδα των νοικοκυριών. Παράλληλα, βρίσκεται σε εξέλιξη και η διαδικασία, η οποία θα δώσει τη δυνατότητα επιδότησης των κατοίκων, ώστε να προχωρήσουν στην επισκευή ή στην ανακατασκευή των σπιτιών, μετά και την ολοκλήρωση των τελικών ελέγχων των κατοικιών από τα κλιμάκια της Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών (ΔΑΕΦΚ).

Υπενθυμίζεται ότι ως το βράδυ της Τετάρτης είχαν διεξαχθεί αυτοψίες σε 3.675 σπίτια, εκ των οποίων τα 1.575 κρίθηκαν προσωρινά μη κατοικήσιμα στον πρωτοβάθμιο έλεγχο. Επίσης, έχουν ελεγχθεί 118 επαγγελματικοί χώροι, εκ των οποίων προσωρινά ακατάλληλοι είναι οι 42.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This