Τετάρτη 28/7/2021

Κικίλιας: «Ψυχραιμία και νηφαλιότητα – Δεν αναστέλλονται οι εμβολιασμοί με AstraZeneca»

«Από την αρχή των εμβολίων μέχρι και σήμερα εμπιστευόμαστε τον ΕΜΑ. Αυτός έχει δώσει αδειοδοτήσεις για όλα τα εμβόλια. Ακολουθούμε πιστά τις οδηγίες του ΕΜΑ. Δεν έχει δώσει τέτοια οδηγία, αντιθέτως έχει μιλήσει για το όφελος του εμβολιασμού με AstraZeneca» τόνισε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, κληθείς σήμερα το πρωί (16/3) να μιλήσει για την τεράστια ανησυχία που υπάρχει καθώς μία-μία οι χώρες της Ευρώπης αναστέλλουν τους εμβολιασμούς με το συγκεκριμένο εμβόλιο.

Ο Βασίλης Κικίλιας επισήμανε στον ΣΚΑΙ πως, «η Εθνική Αρχή Εμβολιασμών, ο ΠΟΥ και ο ΕΜΑ εκτιμούν τις καταστάσεις και εισηγούνται και δίνουν αποφάσεις». Στο ερώτημα γιατί οι συγκεκριμένες χώρες δεν ακολουθούν την ίδια γραμμή με την Ελλάδα, ο υπουργός Υγείας επισήμανε πως «υπάρχουν υπερπολλαπλάσιες χώρες που εμβολιάζουν με την AstraZeneca».

Κικίλιας: «Συνιστώ ψυχραιμία και νηφαλιότητα – Στη χώρα μας έχουμε κάνει 172.000 εμβολιασμούς με αυτό το εμβόλιο»

«Συνιστώ ψυχραιμία και νηφαλιότητα. Στη χώρα μας έχουμε κάνει 172.000 εμβολιασμούς με αυτό το εμβόλιο. Στη χώρα μας υπήρξε ένα σοβαρό περιστατικό, το έλεγξε ο ΕΟΦ και δεν σχετίζεται με το εμβόλιο της AstraZeneca. Έχουν γίνει πάνω από 17 εκατ. εμβόλια παγκοσμίως με αυτό το εμβόλιο και έχουν βρεθεί περίπου 37 περιστατικά» σημείωσε ο υπουργός Υγείας.

«Δεν αναστέλλονται εμβολιασμοί, εμβολιαζόμαστε με όλα τα εγκεκριμένα εμβόλια από τον ΕΜΑ μέχρι να πει κάτι άλλο. Συνιστώ ψυχραιμία, προσοχή» τόνισε. Αντέστρεψε μάλιστα το ερώτημα και διερωτήθηκε: «Δηλαδή αν αύριο δώσουν έγκριση σε τρίτο εμβόλιο χωρίς την έγκριση του ΕΜΑ εμείς θα προχωρήσουμε;» «Θα παρακαλούσα, συνιστώ ψυχραιμία και νηφαλιότητα και ανάληψη των επιστημονικών δεδομένων» είπε επίσης.

Όπως επανέλαβε ο κ. Κικίλιας: «Έχουν γίνει 17 εκατ. εμβόλια πανευρωπαϊκά και έχουν βρεθεί 37 περιστατικά, στη χώρα μας κανένα. Οι εκτιμήσεις είναι για τις ρυθμιστικές αρχές. Εμβόλια δεν θα είχαμε αν δεν είχε δώσει έγκριση ο ΕΜΑ». 

Ποιες χώρες της Ευρώπης σταμάτησαν τη χρήση του AstraZeneca

Υπενθυμίζεται πως οι χώρες που έχουν σταματήσει προσωρινά την χρήση του εμβολίου, είναι:

Γερμανία, Γαλλία, Ισπανία, Ιταλία, Ιρλανδία, Βουλγαρία, Δανία, Ολλανδία, Νορβηγία, Σλοβενία, Πορτογαλία, Κύπρος, Λετονία, Βενεζουέλα και Ταϋλάνδη.

«Η Αττική είναι στο κόκκινο- Μέχρι το Πάσχα θα έχουμε καλύτερη εικόνα»

«Λειτουργούμε στο κόκκινο στην Αττική» δήλωσε ακόμα ο κ. Κικίλιας όσον αφορά την πίεση στο ΕΣΥ λόγω της πανδημίας, προσθέτοντας ότι στον κυβερνητικό σχεδιασμό βρίσκεται περαιτέρω εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα, ακόμα και συνεφημέρευση με θεραπευτήρια του ιδιωτικού τομέα, κάτι που δεν έχει ξανασυμβεί ποτέ στην ιστορία του ΕΣΥ.

Έχουμε ήδη τρεις φορές ενισχύσει το σχέδιο για τις ΜΕΘ στην Αττική, γίνεται καθημερινά μάχη στο ΕΣΥ, τόνισε, ενώ σε ερώτηση για το πότε θα ανοίξουν κάποιες δραστηριότητες, σημείωσε: «Δεν θέλω να προτρέξω, η Επιτροπή θα συνεδριάσει και αυτή την εβδομάδα. Είναι σημαντικό να παίρνει ανάσες η κοινωνία, πάντα έχουμε υπόψη μας και τα μέτρα αποσυμπίεσης».

Ο υπουργός Υγείας επανέλαβε, για μία ακόμη φορά, ότι φτάνουμε στο τέλος αυτής της περιπέτειας, λέγοντας ότι ήδη έχουν γίνει 1.300.000 εμβολιασμοί στη χώρα μας, για να συμπληρώσει πως «σε χώρες που προχωρούν άμεσα οι εμβολιασμοί βλέπουμε ήδη τα πρώτα θετικά αποτελέσματα».

Επισήμανε, ακόμα, πως και στη χώρα μας φαίνεται σημαντική βελτίωση όσον αφορά τις νοσηλείες στους υπέργηρους που έχουν εμβολιαστεί. «Είναι προφανές ότι μέχρι το Πάσχα θα έχουμε μία καλύτερη εικόνα και σίγουρα ένα καλύτερο καλοκαίρι από το περσινό» διαβεβαίωσε ο κ. Κικίλιας.

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του newsbreak. Ακολουθήστε το newsbreak σε Instagram, Facebook, Youtube, Viber και Twitter.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

WEB TV

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ