Κυριακή 16/5/2021

Έκρηξη διασωληνωμένων τις επόμενες 7 ημέρες – Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης το ΕΣΥ

Και ενώ τα κρούσματα έχουν σπάσει κάθε «ρεκόρ» και η κυβέρνηση ετοιμάζεται από την επόμενη εβδομάδα να «χαλαρώσει» τα περιοριστικά μέτρα, το Εθνικό Σύστημα Υγείας φαίνεται πως βρίσκεται στο «κόκκινο».

Μετά από πέντε ολόκληρους μήνες σκληρού lockdown, τα μέτρα δεν απέδωσαν και φάνηκαν κατώτερα των περιστάσεων. Τα κρούσματα είναι πολλά και η διασπορά του κορωνοϊού δεδομένη.

Μετά τις αποφάσεις της κυβέρνησης για το κλείσιμο της αγοράς και τον εγκλεισμό των πολιτών στα σπίτια τους, αποφάσισε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας τη διεύρυνση της συνεργασίας του ΕΣΥ με τον ιδιωτικό τομέα. Κάτι που ήταν επιτακτικό από το πρώτο διάστημα που εμφανίστηκε η πανδημία.

Κικίλιας: «Στα όριά του το ΕΣΥ»

«Έχουν γίνει τεράστιες προσπάθειες ώστε να μην μείνει κανείς ασθενής αβοήθητος», επισήμανε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας κατά την καθιερωμένη ενημέρωση στο Υπουργείο Υγείας για την πανδημία και προσέθεσε ότι τα περιστατικά COVID που χρειάζονται κρεβάτι εντατικής θεραπείας εξυπηρετούνται εντός 24 ωρών.

Ο υπουργός Υγείας έκανε λόγο για δυναμική κατάσταση στο ΕΣΥ η οποία έχει φτάσει στα όρια της, αλλά προσέθεσε ότι γίνεται ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό για να ανταπεξέλθει το σύστημα στις ανάγκες.

Τι γίνεται με τις ΜΕΘ

Ο ίδιος τόνισε ότι αυτή τη στιγμή έχουν αναπτυχθεί 1.400 κλίνες ΜΕΘ σε όλη την Ελλάδα, ενώ στην Αττική που αντιμετωπίζει και την μεγαλύτερη πίεση 381 κλίνες ΜΕΘ διατίθενται για COVID περιστατικά. Συνολικά όπως είπε έχουν αναπτυχθεί 650 κλίνες ΜΕΘ σε όλο το Λεκανοπέδιο. Στην Αττική σήμερα λειτουργούν 2.961 απλές κλίνες COVID, όπως είπε.

Κικίλιας: «Ο ιδιωτικός τομέας παραχωρεί στην Αττική συνολικά 550 κλίνες»

«Από αυτές τις κλίνες που δίνει ο ιδιωτικός τομέας, οι 450 είναι non Covid. 300 από τις κλίνες αυτές δίνει το Hellenic Health Care Group με το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό τους. Το ΙΑΣΩ ΑΕ Group διαθέτει 100 κλίνες με όλο το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και Όμιλος Αθηνών 50 κλίνες με όλο το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

Οι 100 κλίνες Covid θα συνδράμουν το ΕΣΥ, διατίθενται 60 από τον Όμιλο της Ευρωκλινικής Αθηνών με όλο το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό τους, και 40 από τον Όμιλο της Βιοϊατρικής με όλο το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ