Σάββατο 31/7/2021

Εξαδάκτυλος-Παυλάκης προειδοποιούν: «Ας μην προδικάζουμε τι θα ανακοινωθεί… »

Λίγο πριν τη συνεδρίαση της Επιτροπής εμπειρογνωμόνων

Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος και ο ερευνητής γιατρός του Ινστιτούτου κατά του καρκίνου στις ΗΠΑ, Γιώργος Παυλάκης, φάνηκαν ιδιαίτερα επιφυλακτικοί στο ενδεχόμενο ανοίγματος κάποιων δραστηριοτήτων που ίσως ανακοινωθεί σήμερα, με τον δεύτερο μάλιστα να επιμένει ότι «δεν είναι ώρα τώρα για άνοιγμα, αλλά σε 2-3 εβδομάδες».

Σύμφωνα με τον κ. Εξαδάκτυλο και λίγο πριν τη συνεδρίαση της Επιτροπής εμπειρογνωμόνων, «δεν έχει γίνει καμία συζήτηση για τα μέτρα που ακούγεται πως θα αλλάξουν (σ.σ. άνοιγμα κομμωτηρίων, ινστιτούτων νυχιών, αρχαιολογικοί χώροι) θα γίνει σε λίγο. Να δούμε ποια μέτρα θα αποφασιστούν, γιατί νομίζω δεν θα επαληθευτεί η υπόθεση ότι κλειστήκαμε με λίγα κρούσματα κι ανοίγουμε με πολλά».

Ανοικτός εμφανίστηκε πάντως στο ενδεχόμενο ανοίγματος υπαίθριων δραστηριοτήτων, όπως το ψάρεμα: «Μόνο καλό θα μας κάνει. Θα πρέπει να αναθεωρηθούν οι δραστηριότητες υπαίθρου. Κάνουμε μία εισήγηση που μπορεί να είναι ή να μην είναι αποδεκτή».

Όσο για το γιατί δεν απέδωσαν τα μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι σήμερα, σχολίασε: «Έχουμε έναν ιό που μεταδίδεται 50% πιο γρήγορα από τον άλλο, που μεταδίδεται 4 φορές πιο πολύ από τη γρίπη», ενώ χαρακτήρισε «τεράστιο λάθος το να νομίζει κάποιος πως αν αρθούν αύριο τα μέτρα θα επιστρέψει στην κανονικότητα. Θα μπούμε σε μία τραγική κατάσταση με εκρηκτική μετάδοση των μεταλλάξεων του κορωνοϊού. Αν εγκαταλείψουμε την προσπάθεια σήμερα, δεν θα επιστρέψουμε στην κανονικότητα, αλλά σε αυτό που προσπαθούσαμε να αποφύγουμε».

Παυλάκης: «Η κυβέρνηση να πει ότι δεν είναι ώρα να ανοίγουμε, αλλά σε 2-3 εβδομάδες»

Πιο… σκληροπυρηνικός ο Γιώργος Παυλάκης, αφού προειδοποίησε «ας μην προδικάζουμε, ας δούμε τι θα ανακοινωθεί», έκανε έκκληση στον κόσμο «να μην τα χαλάσουμε τώρα. Δεν έχουμε δικαίωμα να κουραστούμε πριν κουράσουμε τον κορωνοϊό. Είναι υπεραπλουστατευτικό το όλοι μέσα ή το όλοι έξω και καταστροφικό να γίνει ανεξέλεγκτα το άνοιγμα. Όσοι δεν έχουν δικό τους στη ΜΕΘ, δεν καταλαβαίνουν. Δεν πρέπει να δοθεί λάθος σήμα ότι, τελειώσαμε’».

Για να συνεχίσει: «Τα μέτρα δουλεύουν, δεν γίναμε Πορτογαλία (σ.σ. η οποία ανοίγει σταδιακά τις δραστηριότητές της…). Δεν πρέπει να αφήσουμε την κούραση και την ηττοπάθεια να μας κυριεύσουν. Υπάρχουν επιπρόσθετα μέτρα που μπορεί να βελτιώσουν την κατάσταση. Ο κορωνοϊός δεν είναι πια αυτό που ήταν, αλλά είναι πολύ πιο μεταδοτικός. Πρέπει να καταλάβει ο λαός ότι ο ιός αντεπιτίθεται».

Κλείνοντας, επανέλαβε ότι είναι υπέρ της συνέχισης του lockdown χωρίς ανοίγματα: «Είμαι κατά του ‘ανοίξτε τα όλα’, κατά του μπορούμε να ανοίξουμε έστω και λίγο, γιατί θα ερμηνευτεί ότι τα περάσαμε όλα. Η κυβέρνηση να πει ότι δεν είναι ώρα να ανοίγουμε, αλλά σε 2-3 εβδομάδες και τότε με δύο βασικές προϋποθέσεις, που είναι τα rapid test και ο εμβολιασμός του πληθυσμού».

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του newsbreak. Ακολουθήστε το newsbreak σε Instagram, Facebook, Youtube, Viber και Twitter.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

WEB TV

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ