7/10/2022

Δωρεάν ατομικά rapid tests για όλους και επιτρεπόμενο ωράριο κυκλοφορίας στην επικράτεια 05:00 με 21:00 καθημερινά!

Συντάκτης: Newsroom

Δημοσίευση:

Επαναλειτουργούν οι υπαίθριοι αρχαιολογικοί χώροι (με περιορισμούς), ενώ επιτρέπεται η μετάβαση στα πάρκα, αλλά μόνο με τα πόδια ή με ποδήλατο

Η δωρεάν παροχή ατομικών rapid tests σε όλους τους πολίτες της χώρας είναι ένα από τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν σήμερα από τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ, αρμόδιο για το συντονισμό του κυβερνητικού έργου, Άκη Σκέρτσο, στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της πανδημίας του νέου κορωνοϊού από την κυβέρνηση

Παράλληλα, στο πλαίσιο της εφαρμογής «βαλβίδων αποσυμπίεσης», ο Νίκος Χαρδαλιάς ανέφερε πως, κατόπιν εισήγησης της επιτροπής λοιμωξιολόγων, από αύριο Σάββατο το επιτρεπόμενο ωράριο κυκλοφορίας των πολιτών σε όλη την επικράτεια και σε καθημερινή βάση θα είναι από τις 5 το πρωί έως τις 9 το βράδυ, και ότι από τη Δευτέρα 22/3 επαναλειτουργούν τα κομμωτήρια και τα κέντρα αισθητικής, με τήρηση, φυσικά, όλων των προβλεπόμενων μέτρων.

Η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου, ξεκίνησε την τοποθέτησή της τονίζοντας πως «το επιδημιολογικό φορτίο είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένο στη χώρα μας, αλλά και σε πολλές χώρες της Ε.Ε.», με την αποτύπωση της κατάστασης να παρατηρείται στη μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων, πέραν της Αττικής, και στις Π.Ε. της Θεσσαλονίκης και της Κρήτης.

Συνέχισε, δε, επισημαίνοντας πως το ΕΣΥ εξακολουθεί να πιέζεται ασφυκτικά, αναφέροντας πως την περασμένη εβδομάδα γίνονταν πάνω από 400 εισαγωγές την ημέρα στα νοσοκομεία, με την Αττική, στα νοσοκομεία της οποίας νοσηλεύονται περισσότεροι από τους μισούς ασθενείς με κορωνοϊό, να δέχεται την μεγαλύτερη πίεση. «Είναι μια πυκνοκατοικημένη περιοχή με 5 εκατ. πληθυσμό και, ως εκ τούτου, υπάρχει αυξημένη κινητικότητα και είναι ιδιαίτερα δύσκολο να ελεγχθεί η πανδημία», σχολίασε σχετικά.

Έρχεται μαζικό testing για τους εργαζόμενους

«Στην επιτροπή συζητήσαμε για την ψυχική κόπωση όλων. Όμως σήμερα, με αυτή την εικόνα, δεν μπορούμε να μιλήσουμε εύκολα για χαλάρωση των μέτρων», είπε επίσης και τόνισε πως αναζητήθηκε η «χρυσή τομή», με μέτρα που θα αποσυμπιέσουν μεν τους πολίτες, αλλά δεν θα επιβαρύνουν την επιδημιολογική εικόνα της χώρας, κάνοντας αναφορά και στο μαζικό testing που έρχεται, ειδικά για τους εργαζόμενους.

Δημοφιλείς ειδήσεις  Συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ απειλούν με διακοπές ρεύματος τα σχολεία του Πειραιά!

«Είναι πολύ πιθανό να συναντήσουμε ασυμπτωματικό φορέα σε κάθε δραστηριότητά μας. Να αποφεύγουμε συναθροίσεις σε κλειστούς χώρους με άτομα έξω από τη “φούσκα” μας. Δεν υπάρχουν ούτε μαγικές συνταγές, αλλά ούτε και μαγικές λύσεις. Μόνο με την τήρηση των μέτρων θα καταφέρουμε να ελέγξουμε την πανδημία», κατέληξε.

Κατόπιν, ο Επίκουρος Καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης, ανέφερε ότι οι ηλικίες που καταγράφουν τα περισσότερα κρούσματα, πλέον, είναι οι 40-65 και ακολουθούν οι 18-39, επισημαίνοντας ότι στο επίκεντρο της διασποράς του ιού είναι οι άτυπες κοινωνικές συγκεντρώσεις, όπου η μάσκα δεν χρησιμοποιείται. Για το λόγο αυτό συνέστησε περιορισμό των επαφών και πρότεινε οι συναντήσεις να γίνονται σε ανοιχτούς και καλά αεριζόμενους χώρους, τονίζοντας ότι το «κλειδί» παραμένει πάντα η τήρηση των μέτρων προστασίας.

Με τη σειρά του, ο υφυπουργός Παρά τω Πρωθυπουργώ, αρμόδιος για το συντονισμό του κυβερνητικού έργου, Άκης Σκέρτσος, τόνισε πως είναι αναγκαία η συστράτευση των πολιτών και κάλεσε να απέχουμε από νέους διχασμούς. «Οι αντοχές και τα κουράγια όλων λιγοστεύουν, η κόπωση όλων μπορεί να θολώνει κάπως την κρίση μας. Να πάρουμε δύναμη από αυτά που έχουμε καταφέρει. Έχουμε πάει καλύτερα από πολλές χώρες στον κόσμο και είμαστε η 26η χώρα στην Ε.Ε. σε κρούσματα», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Δωρεάν rapid tests για όλους

Κατόπιν προχώρησε σε αναλυτική παρουσίαση των μέτρων που θα ληφθούν στη συνέχεια, αναφέροντας ότι η κυβέρνηση θεσμοθετεί νέο πλαίσιο, βάσει του οποίου προβλέπονται άμεσα μαζικά δωρεάν rapid tests έναντι του κορωνοϊού για όλους τους πολίτες, μέσω των φαρμακείων.

Δημοφιλείς ειδήσεις  Αυτοκτόνησε 36χρονη υγειονομικός που βρισκόταν σε αναστολή

Υπό το πρίσμα αυτό, υπάρχει πρόβλεψη για την παροχή ενός τεστ σε εβδομαδιαία βάση για κάθε πολίτη, ο οποίος θα μπορεί να το κάνει στο φαρμακείο της γειτονιάς του, επιδεικνύοντας τον αριθμό ΑΜΚΑ του. Στόχος είναι, σύμφωνα με τον κ. Σκέρτσο, να πάμε από τα 300.000 τεστ ανά εβδομάδα, σε δυνητικά 10 εκατ. τεστ την εβδομάδα. Επίσης έκανε λόγο για υποχρεωτικά τεστ στα σχολεία.

Σύμφωνα με τον κ. Σκέρτσο, εξάλλου, η κυβέρνηση προσανατολίζεται στο άνοιγμα των αρχαιολογικών χώρων και στην επέκταση του ωραρίου για τις μετακινήσεις των πολιτών έως τις 21:00 για όλες τις ημέρες της εβδομάδας.

Παράλληλα, τη Δευτέρα 22 Μαρτίου ανοίγουν εκ νέου τα κομμωτήρια και τα κέντρα περιποίησης άκρων, με αυστηρούς υγειονομικούς όρους, ενώ προβλέπεται και η διευκόλυνση της ατομικής άσκησης με μέτρα προφύλαξης.

Από την πλευρά του, ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, τόνισε ότι η επιτροπή των ειδικών, αφού μελέτησε όλα τα δεδομένα, εισηγήθηκε τα ακόλουθα:

 • Όλες τις ημέρες και σε όλη τη χώρα το ωράριο απαγόρευσης κυκλοφορίας θα είναι 21:00 έως 05:00, αρχής γενομένης από αύριο, Σάββατο 20/3.
 • Επαναλειτουργία κομμωτηρίων και κέντρων αισθητικής από τη Δευτέρα 22/3.
 • Επαναλειτουργία υπαίθριων αρχαιολογικών χώρων έως 3 άτομα ανά παρέα, με εξαίρεση τις οικογένειες. Επίσκεψη φυσικά με μάσκα και αποστολή SMS με κωδικό 6 και μετάβαση μόνο με τα πόδια ή με ποδήλατο.
 • Για τα πάρκα ισχύσει, όπως και για τους αρχαιολογικούς χώρους, η αποστολή SMS με κωδικό 6 και η μετάβαση μόνο με τα πόδια ή με ποδήλατο.
 • Τέλεση λειτουργίας με έναν πιστό ανά 25 τ.μ. και όριο τους 20 πιστούς για την Κυριακή της Ορθοδοξίας, για την 25η Μαρτίου και τους χαιρετισμούς της Θεοτόκου.
 • Επιτρέπεται η ερασιτεχνική αλιεία για τους διαμένοντες σε παραθαλάσσιους δήμους με SMS με κωδικό 6.
Δημοφιλείς ειδήσεις  Συννεφιασμένος καιρός με τοπικές βροχές και μικρή άνοδο της θερμοκρασίας

Νέες περιοχές στο «βαθύ κόκκινο»

Στη συνέχεια, αναφερόμενος στην κατάσταση στην επικράτεια, ανέφερε πως από αύριο στις 6 το πρωί στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου (βαθύ κόκκινο) εντάσσονται με ομόφωνη εισήγηση της Επιτροπής, οι ακόλουθες περιοχές:

 • η Περιφερειακή Ενότητα Μυκόνου
 • η Περιφερειακή Ενότητα Ζακύνθου
 • ο δήμος Αμφίπολης της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών
 • οι δήμοι Καστοριάς και Ορεστίδος της Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς
 • ο δήμος Καρδίτσας

«Υπενθυμίζουμε ότι η Λέρος βρίσκεται ήδη σε ειδικό καθεστώς πρόσθετων περιοριστικών μέτρων και σε κήρυξη έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας από χθες το πρωί, καθεστώς στο οποίο θα παραμείνει μέχρι τη Δευτέρα 29 Μαρτίου στις 6 το πρωί. Στο ίδιο καθεστώς εντάσσεται από αύριο το πρωί στις 6 και μέχρι τις 29 Μαρτίου και η Δημοτική Κοινότητα Γαλατινής της Δημοτικής Ενότητας Ασκίου του Δήμου Βοΐου (με έδρα τη Σιάτιστα) της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης», ανέφερε.

Τέλος, από το επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου, με ομόφωνη, πάντα, εισήγηση της Επιτροπής, βγαίνουν οι ακόλουθες περιοχές:

 • η Περιφερειακή Ενότητα Φωκίδας
 • η Περιφερειακή Ενότητα Σάμου
 • η Περιφερειακή Ενότητα Άρτας
 • η Περιφερειακή Ενότητα Λευκάδας
 • ο δήμος Ρόδου

Οι περιοχές αυτές εντάσσονται από τη Δευτέρα 22 Μαρτίου στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου (κόκκινο), καθώς παρατηρείται αισθητή μείωση του επιδημιολογικού φορτίου.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

Ακολουθήστε μας στο Youtube!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Φθιώτιδα: 90χρονος αυτοκτόνησε, αφού πρώτα κέρασε τους πάντες στο καφενείο του χωριού

Ούτε πέρασε από το μυαλό τους ότι ο 90χρονος συγχωριανός τους τούς «αποχαιρετούσε», όταν...

Τέταρτη ακριβότερη χώρα σε βενζίνη η Ελλάδα στην ΕΕ των 27!

Τα κυβερνητικά ημίμετρα με τα Fuel Passes, αλλά και οι διάφορες δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών...

Σάλος! Αστυνομικοί λένε σε οδηγό μηχανής να τρέξει: «Δώσε μία καλή να σε δούμε»

Σάλο και ερωτηματικά έχει προκαλέσει το βίντεο που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο και φέρεται να...

«Όχι» στην ιδιωτικοποίηση του νερού, είπε το ΣτΕ

«Φρένο» στις διαθέσεις της κυβέρνησης περί ιδιωτικοποίησης του Εξωτερικού Υδροδοτικού Συστήματος (ΕΥΣ) και του...

Θεσσαλονίκη: Επίθεση με μολότοφ σε διμοιρία των ΜΑΤ

Η επίθεση έγινε λίγο μετά τις 12μμ, στο σημείο όπου διεξάγονται εργασίες κατασκευής βιβλιοθήκης,...

Κλείνουν τα καλοριφέρ και τα φώτα στο ΠΑΓΝΗ! Σφοδρές αντιδράσεις

Με απόφαση του νοσοκομείου Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου (ΠΑΓΝΗ), κλείνουν τα φώτα και τη...

Συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ απειλούν με διακοπές ρεύματος τα σχολεία του Πειραιά!

Εμφανίζονται και απαιτούν την εξόφληση των χρεών προς τη ΔΕΗ – Απίστευτη καταγγελία

Εξακολουθούν να λείπουν 440 αναισθησιολόγοι!

Το υπουργείο Υγείας επενδύσει στο «περιτύλιγμα»

«Δράκος» του Instagram απειλούσε να σκοτώσει 15χρονη, εάν δεν τού έστελνε γυμνές φωτογραφίες της!

Συγκλονισμένη και πάλι η τοπική κοινωνία της Ρόδου

Επίδομα παιδιού: Άνοιξε η πλατφόρμα για τις αιτήσεις

Όσα πρέπει να ξέρουν οι δικαιούχοι

Τραγωδία στην άσφαλτο για 23χρονο μοτοσικλετιστή: Οι γιατροί πάλεψαν 1,5 ώρα να τον σώσουν!

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ο άτυχος νέος πήγαινε στη δουλειά του

Εκβιασμός και με τη «βούλα: Διαγραφή προστίμου σε όποιον εμβολιάστηκε με το ζόρι!

Υπό εξέταση και για όσους δεν έχουν κάνει το εμβόλιο

Σχολιαστε το αρθρο

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Αυτοκτόνησε 36χρονη υγειονομικός που βρισκόταν σε αναστολή

Σοκ έχει προκαλέσει η είδηση ότι στα θύματα της...

Πύρρος Αναγνωστόπουλος: Αυτός είναι ο αριστοκράτης σύντροφος της Ζωζώς Σαπουντζάκη

Η Ζωζώ Σαπουντζάκη αν και κρατάει πολύ χαμηλούς τόνους στην...

Το δράμα της 44χρονης Βασιλικής που βρέθηκε μουμιοποιημένη στο σπίτι της

Σοκ στην τοπική κοινωνία της Αχαϊας προκάλεσε η είδηση...

«Θερμό επεισόδιο» Μητσοτάκη-Ερντογάν στην Πράγα!

Η στιχομυθία των δύο ηγετών - Ο Τούρκος Πρόεδρος επανέλαβε το «μπορεί να έρθουμε ένα βράδυ ξαφνικά» και τόνισε ότι ο Έλληνας Πρωθυπουργός «ενοχλήθηκε» από την ομιλία του

Ξεσηκώθηκε ολόκληρη η Καστοριά για την σαρωτική ακρίβεια στα καύσιμα και την ενέργεια

«Η Καστοριά βουλιάζει. Ακούει κανείς;» βροντοφώναξαν σήμερα εκατοντάδες πολίτες...

Βέβηλος! Η δήλωση του Μητσοτάκη που θα μείνει στην Ιστορία

Η ελληνική γλώσσα είναι ιδιαίτερα πλούσια, προσφέροντας πληθώρα λέξεων...

Η Ιωάννα Παλιοσπύρου έκανε την πιο ωραία της εμφάνιση στο Ηρώδειο

H Iωάννα Παλιοσπύρου βρέθηκε στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού...

Aυτή θα είναι η νονά του μωρού της Μαίρης Συνατσάκη

Χθες βράδυ, η Μαίρη Συνατσάκη βρέθηκε σε πάρτι για τον εορτασμό...

Τρόμος για κοπελίτσα στο Σύνταγμα από… άγουρο ληστή

Εφιαλτικές στιγμές βίωσε μια 15χρονη κοπέλα στην πλατεία Συντάγματος,...

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ