Παρασκευή 30/7/2021

Ξανά στην «πρέσα» οι ΜΕΘ-Covid στη Θεσσαλονίκη

Κλινικές και περιφερειακά νοσοκομεία που είχαν αποδοθεί στην κοινή νοσηλεία, μετατρέπονται εκ νέου σε ΜΕΘ

Σε επιφυλακή βρίσκονται τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, αφού οι εισαγωγές ασθενών με κορωνοϊό συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό και ήδη ξεπέρασαν τις 100 οι κατειλημμένες κλίνες ΜΕΘ, έναντι 80 την περασμένη εβδομάδα και 60 πριν από 15 ημέρες.

Η πίεση στις ΜΕΘ αρχίζει και γίνεται έντονη, γεγονός που έχει αναγκάσει τις υγειονομικές Αρχές της πόλης να αλλάξουν τον σχεδιασμό τους σε ό,τι αφορά κλινικές και περιφερειακά νοσοκομεία, τα οποία είχαν αποδοθεί στην κοινή νοσηλεία και μετατρέπονται εκ νέου σε ΜΕΘ! Ο αριθμός των 40 εισαγωγών ημερησίως είναι ο μισός σε σχέση με το «μαύρο» διάστημα του περασμένου Νοεμβρίου, όταν οι ασθενείς που προσέρχονταν στα νοσοκομεία της πόλης ξεπερνούσαν τους 80.

Ενδεικτική της κατάστασης είναι η περίπτωση του Νοσοκομείου Παπανικολάου, που ολοκλήρωσε την εφημερία του με 38 εισαγωγές περιστατικών, 20 διασωληνωμένους στις συνολικά 21 κλίνες ΜΕΘ και 80 ασθενείς στην απλή κλινική Covid, η οποία έχει δυναμικότητα 83 κλινών.

Ιδιαίτερα θετική εξέλιξη για τις υγειονομικές υποδομές της Θεσσαλονίκης είναι η νέα ΜΕΘ του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου, που κατασκευάστηκε με δωρεά του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» και παραλήφθηκε προχθές. Η νέα μονάδα, δυναμικότητας 30 κλινών εντατικής θεραπείας και οκτώ αυξημένης φροντίδας, όπου θα νοσηλεύονται οι ασθενείς των ΜΕΘ που αρνητικοποιούνται, αναμένεται να λειτουργήσει πλήρως τον Σεπτέμβριο.

«Όσο πιο πολύ αυστηροποιούνται τα μέτρα, πιθανόν να μην αποδίδουν»

Μέσα σε αυτή την ανησυχία για νέα κρούσματα, ο πρύτανης Νίκος Παπαϊωάννου, υπεύθυνος για τον έλεγχο λυμάτων του νομού Θεσσαλονίκης, τόνισε: «Έχει αρχίσει να επιπεδώνεται η συγκέντρωση του ιικού φορτίου στη Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με τις καθημερινές μετρήσεις που διεξάγονται, και, όσον αφορά τα μέτρα και την ελάφρυνσή τους, όσο πιο πολύ αυστηροποιούνται πιθανόν να μην αποδίδουν. Για τον λόγο αυτόν, θα μπορούσαμε να δούμε μια ελάφρυνση στον τρόπο μετακίνησης, είτε στις ώρες κυκλοφορίας τα Σαββατοκύριακα».

Και ολοκλήρωσε αναφέροντας τα εξής: «Στη Θεσσαλονίκη έχουμε υψηλή συγκέντρωση ιικού φορτίου εν μέσω των μέτρων, όμως δεν είναι εκρηκτική, σε επίπεδα Νοεμβρίου».

Τέλος, μια μικρή ανησυχία επικρατεί, μετά την ανακοίνωση ότι τα μεταλλαγμένα κρούσματα που εντοπίστηκαν στη Θεσσαλονίκη είναι 71, από τα οποία τα 67 αφορούν τη βρετανική μετάλλαξη και 4 τη νοτιοαφρικανική.

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του newsbreak. Ακολουθήστε το newsbreak σε Instagram, Facebook, Youtube, Viber και Twitter.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

WEB TV

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ