Τετάρτη 28/7/2021

Νίκος Τζανάκης: «Στο τέλος Απριλίου τα κρούσματα θα πέσουν κάτω από τα 1.000» (video)

Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, πορείες και οικογένεια οι κυριότερες εστίες υπερμετάδοσης

Την εκτίμηση ότι θα σημειωθεί κάμψη της πανδημίας και μείωση των ημερησίων κρουσμάτων κάτω από 1.000, μέχρι το τέλος Απριλίου, έκανε ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης, Νίκος Τζανάκης.

Ο καθηγητής υποστήριξε ότι στις αρχές Μαρτίου είχε προβλέψει την αύξηση των διασωληνωμένων. «Τα γεγονότα έχουν προεξοφληθεί περίπου δέκα ημέρες πριν» είπε, εκτιμώντας ότι σε 10 ημέρες από σήμερα στις ΜΕΘ θα νοσηλεύονται 710-750 διασωληνωμένοι κι εκεί θα τερματίσει, καθώς η αποσυμπίεση των μονάδων είναι ακόμα πιο αργή από ότι όταν γεμίζουν.

Ο κ. Τζανάκης αναφέρθηκε και στην πορεία των κρουσμάτων, εξηγώντας πως «στα μέσα Απριλίου θα είμαστε ακόμα ψηλά, ποθανότατα σε τετραψήφιο νούμερο, κάτω από 2.000 κρούσματα σίγουρα, γύρω στα 1.000-1.200 κρούσματα και από το τέλος Απριλίου ευελπιστούμε ότι θα έχουμε μια σαφή πτώση κάτω από 1.000 κρούσματα ημερησίως και ίσως μέσα στο Πάσχα θα είμαστε όπως ήμασταν και στις γιορτές των Χριστουγέννων».

Βέβαια, τόνισε ότι όλα αυτά θα ισχύσουν εφόσον τηρηθούν όλα τα μέτρα που βρίσκονται σε ισχύ και με δεδομένο ότι οι εμβολιασμοί θα συνεχίσουν να πραγματοποιούνται με τους ίδιους ή και γρηγορότερους ρυθμούς. «Πιστεύω πως η Αθήνα, η οποία σαφώς δείχνει σημάδια σταθεροποίησης, ότι θα έχει αποκλιμακωθεί μέσα στον Απρίλη» είπε.

Βασικές εστίες υπερμετάδοσης

Σε ό,τι αφορά στις βασικές εστίες υπερμετάδοσης του κορωνοϊού, ο καθηγητής εξήγησε ότι βασικός παράγοντας είναι η τήρηση των ατομικών μέτρων υγείας. «Στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς ειδικότερα στα αστικά κέντρα, τα μέτρα είναι πολύ δύσκολο να τηρηθούν. Ακολουθεί η υπερυγκέντρωση ατόμων οποιασδήποτε μορφής, όπως οι πορείες, ακόμη κι αν είναι υπαίθριες. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να σταματήσουμε να τσακωνόμαστε πολιτικά, ώστε να μην υπάρχουν διαμαρτυρίες» σημείωσε.

Τέλος, ως εστία υπερμετάδοσης ο καθηγητής υπέδειξε και την οικογένεια. «Υπάρχει ενδοοικογενειακή μετάδοση, που είναι πολύ δύσκολη να καταπολεμηθεί. Είναι δύσκολο μέσα στο σπίτι να τηρείς τα μέτρα» συμπλήρωσε.

Σε ό,τι αφορά στους εργασιακούς χώρους, ο κ. Τζανάκης επεσήμανε πως πρέπει να υπάρχει κατάσταση υγειονομικού πρωτοκόλλου, με αυστηρά μέτρα που θα τηρούντα απαρέγκλιτα, ώστε τα περιβάλλοντα αυτά να θεωρούνται ασφαλή.

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του newsbreak. Ακολουθήστε το newsbreak σε Instagram, Facebook, Youtube, Viber και Twitter.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

WEB TV

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ