Ιδιαίτερα ανησυχητική η ενδονοσοκομειακή διασπορά Covid-19, λόγω μη εμβολιασμού υγειονομικών

H Διεθνής Εταιρεία Θρόμβωσης και Αιμόστασης συστήνει ανεπιφύλακτα τον εμβολιασμό με AstraZeneca

Must Read

Την ανησυχία της για τα αυξημένες περιπτώσεις ενδονοσοκομειακής διασποράς της νόσου Covid-19, λόγω αποφυγής εμβολιασμού από γιατρούς και νοσηλευτές, εξέφρασε η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, σχολιάζοντας πως «τα ποσοστά των υγειονομικών που εμβολιάζονται θα μπορούσαν να ήταν πολύ καλύτερα». 

«Οι περιπτώσεις της ενδονοσοκομειακής διασποράς μας ανησυχούν πολύ. Ξέρουμε ότι τα ποσοστά των υγειονομικών που εμβολιάζονται θα μπορούσαν να ήταν πολύ καλύτερα, αλλά ελπίζουμε ότι αυτό θα αλλάξει», είπε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας ότι «υπάρχουν περιπτώσεις κατά τις οποίες νοσούν εμβολιασμένοι ακόμη και μετά τη χορήγηση και των δύο δόσεων του εμβολίου, αλλά αυτές σε ποσοστό δεν ξεπερνούν το 0,2%. Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν θα πρέπει να εγείρεται ως δικαιολογία, για να μη διενεργούνται εμβολιασμοί».

Παράλληλα, αναφερόμενη για μια ακόμη φορά στην «ιστορία» με το εμβόλιο της AstraZeneca, σημείωσε ότι «δεν υπάρχουν ακόμη επαρκή στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι το εμβόλιο συσχετίζεται απολύτως με περιστατικά θρομβώσεων ή με το σπάνιο φαινόμενο να εμφανίζεται θρόμβωση και διάχυτη αγγειακή πήξη». Πρόσθεσε δε ότι «η Διεθνής Εταιρεία Θρόμβωσης και Αιμόστασης συστήνει ανεπιφύλακτα τον εμβολιασμό (με AstraZeneca), ακόμη και άτομα που λαμβάνουν αντιθρομβωτικά ή αντιπηκτικά φάρμακα».

«Όλα τα εμβόλια έναντι της Covid-19 προστατεύουν από τον κορωνοϊό, αλλά όχι από άλλες ασθένειες. Επομένως δεν θα πρέπει να συσχετίζονται καταστάσεις που οδηγούν σε θάνατο με το εμβόλιο», κατέληξε.

Πάνω από 1.000.000 πολίτες εμβολιασμένοι με τουλάχιστον μία δόση

Από την πλευρά του, ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους ανέφερε ότι «Σήμερα έχουν γίνει ως τώρα 29.000 εμβολιασμοί κι έχουμε κάνει από την πρώτη μέρα 1.464.000 εμβολιασμούς. 993.000 συμπολίτες μας έκαναν τουλάχιστον την πρώτη δόση, ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης 9,74%. 471.000 συμπολίτες μας έκαναν και τις δύο δόσεις. Αύριο, μέχρι το μεσημέρι, αναμένεται να ξεπεράσουμε τους 1.000.000 εμβολιασμένους πολίτες τουλάχιστον με μία δόση».

Στην συνέχεια αναφέρθηκε στο πρόγραμμα των εμβολιασμών, λέγοντας: «Από την Παρασκευή έχει ανοίξει η πλατφόρμα για τα ραντεβού των ατόμων με υποκείμενα νοσήματα πολύ υψηλού κινδύνου, της ομάδας Α. Ως τώρα κλείστηκαν περισσότερα από 100.000 ραντεβού και σήμερα ξεκίνησε ο εμβολιασμός των μεταμοσχευμένων στα νοσοκομεία της χώρας. Ο εμβολιασμός των ειδικών κατηγοριών αναμένεται να ολοκληρωθεί ως τις αρχές Απριλίου. Από την Τετάρτη, 31.03.2021, οι πολίτες θα μπορούν να κάνουν αίτηση στην πλατφόρμα emvolio.gov.gr ώστε να ενταχθούν -αν δεν είναι- στην ομάδα Α. Αυτό αφορά πολύ συγκεκριμένες περιπτώσεις».

Και συνέχισε: «Την Παρασκευή 26/03, θα ανοίξει η πλατφόρμα για να κλείσουν ραντεβού οι 70-74 ετών και μετά από κάποιες μέρες, στις αρχές Απριλίου, θα ανοίξει η πλατφόρμα για τα ραντεβού των 65-69 ετών.

Όσον αφορά στις αναμενόμενες παραδόσεις για το μήνα Απρίλη:

  • Από την Pfizer περιμένουμε περισσότερα από 1.100.000 δόσεις.
  • Από την Astrazeneca 450.000 δόσεις.
  • Η Moderna μας έχει δώσει επιβεβαιωμένες παραδόσεις μέχρι στιγμής -αναμένουμε και περισσότερες από την Moderna- 100.000 δόσεις.
  • Η Johnson & Johnson σε επικοινωνία και μαζί μας και με την Κομισιόν, έδωσε ένα ενδεικτικό πλάνο παραδόσεων για το επόμενο τρίμηνο. Θα τηρήσει τη δέσμευση του 1,2 εκατομμυρίου δόσεων προς τη χώρα μας και θα παραδώσει 70.800 δόσεις τον Απρίλιο, 300.000 τον Μάιο και 960.000 δόσεις τον Ιούνιο.

Ο επιχειρησιακός σχεδιασμός περιλαμβάνει από την 1η Απριλίου την ένταξη ακόμη 272 εμβολιαστικών κέντρων, ανεβάζοντας έτσι από την πρώτη του μήνα τον αριθμό των ενεργών εμβολιαστικών κέντρων σε 1.073, 55 περισσότερα από τον αρχικό αριθμό των 1.018 που είχαμε ανακοινώσει τον Νοέμβριο».

«Οι δυνατότητες που θα έχει το σύστημα από 1η Απριλίου, θα ξεπερνούν τα 2.000.000. Έχουμε πει ότι ο στόχος λόγω της διαθεσιμότητας των εμβολίων είναι στο 1,5 εκατομμύριο και αν χρειαστεί να αυξήσουμε αυτή τη δυναμικότητα, μπορούμε να το κάνουμε. Επίσης, από 1η Απριλίου, ενεργοποιούμε και τους άλλους δύο mega – εμβολιαστικούς σταθμούς στο Ελληνικό, στο στάδιο της ξιφασκίας, και στο στάδιο του Περιστερίου», κατέληξε.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This