Φαρμακοποιοί: Άκρως επικίνδυνη για τη μετάδοση του ιού η διαδικασία με τα self tests

Καμία μέριμνα για το πού θα αποβάλλονται οι χρησιμοποιημένοι ανιχνευτές Covid

Must Read

Πριν από δύο μέρες ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία εξέφρασε την πλήρη διαφωνία του για την εξαγγελθείσα από την κυβέρνηση διαδικασία χορήγησης self tests, χαρακτηρίζοντάς την «πλήρως αντιεπιστημονική, άχρηστη έως και δυνάμει επικίνδυνη».

Οι φαρμακοποιοί της Αττικής δήλωσαν πως θα αρνηθούν να χορηγούν τα συγκεκριμένα τεστ, εάν δεν τηρηθούν τα πρωτόκολλα τα οποία έχουν θέσει στο υπουργείο κι αν δεν αποσαφηνιστεί η όλη διαδικασία για τους ίδιους και για τους πολίτες.

«Δεν υπάρχει κανένας σχεδιασμός καταγραφής των αποτελεσμάτων των τεστ σε βάση δεδομένων. Αν δεν υπάρχει ιχνηλασία και καταγραφή σε πραγματικό χρόνο είναι απορίας άξιον για ποιον λόγο να γίνουν αυτά τα self tests. Ολα αυτά τα 40.000.000 χρησιμοποιημένα μηνιαίως τεστ, τα οποία θα είναι με βιολογικό φορτίο, πού θα αποβάλλονται; Σε κοινούς κάδους σκουπιδιών; Δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη. Εχουν σκεφτεί οι αρμόδιοι το κίνδυνο διασποράς του ιού και το ενδεχόμενο να νοσήσουν οι φαρμακοποιοί και οι εργαζόμενοι μέσα στα φαρμακεία στον βαθμό που δεν υπάρχουν οι απαραίτητες εγκαταστάσεις για τέτοιου είδους διαδικασίες;» αναφέρουν, μεταξύ άλλων, στην ανακοίνωση τους και συνεχίζουν:

«Είναι σαφής η προσπάθεια της κυβέρνησης να μεταφέρει την ευθύνη στους πολίτες ακόμα και για την καταγραφή των αποτελεσμάτων των τεστ, τώρα που πια η κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία είναι τραγική, λόγω της δικής της αποτυχημένης πολιτικής διαχείρισης της πανδημίας. Στην προσπάθεια συκοφάντησης των φαρμακοποιών, με φθηνά επιχειρήματα δήθεν περί αιτημάτων αμοιβής, προσπαθώντας να πετύχει έναν κοινωνικό αυτοματισμό σε βάρος τους, απαντάμε με τις πράξεις μας».

To αλαλούμ που είχε προκαλέσει η αόριστη κυβερνητική ρητορική για τα φαρμακεία της χώρας είχε αρχίσει μέρες νωρίτερα. Οι φαρμακευτικοί σύλλογοι ανά την Ελλάδα αιφνιδιάστηκαν από τις εξαγγελίες, καθώς δεν υπήρξε καμία πρωθύστερη ενημέρωση. Όπως, μάλιστα, ανέφερε και ο β’ αντιπρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Φαρμακοποιών Ιωάννης Δαγρές στη «δημοκρατία», παρά την επικοινωνία τους νωρίτερα, μέσα στην εβδομάδα, με τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Βασίλη Κοντοζαμάνη δεν τους παρουσιάστηκε τίποτα σχετικό εκ μέρους της κυβέρνησης.

Νωρίτερα και ο Αδαμάντιος Ψαριανός, αντιπρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής είχε επισημάνει στη «δημοκρατία» πως δεν είναι η πρώτη φορά που οι φαρμακοποιοί «βάζουν πλάτες» στην αντιμετώπιση της πανδημίας στη χώρα μας, καθώς από την αρχή παρέχουν δωρεάν φάρμακα υψηλού κόστους (ΦΥΚ) στα φαρμακεία της γειτονιάς, με σκοπό την αποσυμφόρηση των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ, αλλά και συμβάλλουν στο 80%-90% των ραντεβού για τον εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού μέσω των κοινοτικών φαρμακείων.

Είχε αποκαλύψει ακόμα πως το μόνο που γνωρίζουν είναι ότι τα self tests θα τα προμηθευτεί το κράτος, θα τα μοιράσει σε ιδιωτικές φαρμακαποθήκες, οι οποίες με τη σειρά τους έχουν συμφωνήσει να τα διανείμουν στα φαρμακεία. Ωστόσο, πώς θα καθοριστούν οι ποσότητες και πώς θα γίνει μια δίκαιη μοιρασιά στα φαρμακεία δεν είναι ακόμη σαφές.

Τόσο ο κ. Δαγρές όσο και ο κ. Ψαριανός επισημαίνουν πως βασικό μέλημά τους είναι η ασφάλεια των συναδέλφων τους και των παρευρισκόμενων πολιτών στους χώρους των φαρμακείων, δεδομένου, μάλιστα, ότι το ευρύτερο προσωπικό στα φαρμακεία δεν έχει εμβολιαστεί ακόμη (μόλις άνοιξε η πλατφόρμα γι’ αυτούς), παρά μόνο οι φαρμακοποιοί.

Αναφέρουν, επίσης, πως δεν έχει αποσαφηνιστεί πώς θα διεξαχθούν σωστά τα τεστ από τους πολίτες στο σπίτι για να είναι έγκυρα και πώς θα πραγματοποιηθεί η διαδικασία απομάκρυνσης των αποβλήτων, τα οποία θα είναι επιβαρυμένα με ισχυρό ιικό φορτίο. Ούτε πώς θα αντιμετωπιστεί ο συνωστισμός που θα προκύψει, αφού, σύμφωνα με τους υπολογισμούς τους, η διαδικασία διανομής στα φαρμακεία θα προσελκύει περίπου 900 άτομα ανά φαρμακείο την εβδομάδα.

Κι αυτό πρακτικά σημαίνει, επίσης, ότι παράλληλα θα δημιουργηθεί πίεση στην εργασία τους, αφού απαιτείται μια ολόκληρη ηλεκτρονική διαδικασία κάθε φορά που δίνεται ένα self test.

Επομένως, όπως μας διευκρινίζει ο κ. Δαγρές, το αντίτιμο που ζητούν δεν έχει να κάνει με το φάρμακο, αλλά με το σύνολο των υπηρεσιών που θα χρειαστεί να προσφέρουν στους πολίτες και περιλαμβάνει τόσο την εκπαίδευση και την παροχή οδηγιών για τη διεξαγωγή του τεστ, όσο και την περίπτωση που χρειαστεί να το πραγματοποιήσουν οι ίδιοι στους πολίτες.

Εμμανουέλα Τσουδερού

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This