Σάββατο 19/6/2021

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν για το άνοιγμα του λιανεμπορίου Εξαδάκτυλος και Σαρηγιάννης (video)

Άνοιγμα Λυκείων στις 5 Απριλίου και λιανεμπορίου στις 12, πρότεινε ο Σαρηγιάννης

Παράτολμο χαρακτήρισε το ταυτόχρονο άνοιγμα σχολείων και λιανεμπορίου, o πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου και μέλος της επιτροπής των Ειδικών, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.

Όπως είπε, τα self tests και η σωστή χρήση τους, είναι απαραίτητες προϋποθέσεις για το άνοιγμα δραστηριοτήτων, εκτιμώντας ότι το λιανεμπόριο δείχνει να μην είναι ιδιαίτερα επιβαρυντικός παράγοντας, αφού ουσιαστικά δεν έχει και μεγάλη διαφορά από τα ψώνια σε καταστήματα τροφίμων. Μάλιστα, εξήγησε ότι σε κατάστημα λιανεμπορίου ενδέχεται να υπάρχει μικρότερος συνωστισμός, σημειώνοντας, βέβαια, πως σε κάθε περίπτωση όταν τα καταστήματα είναι ανοιχτά ο συνωστισμός παρατηρείται στους εμπορικούς δρόμους.

Δεν τέθηκε θέμα απόφασης για άνοιγμα του λιανεμπορίου στην σύσκεψη

Ο πρόεδρος του ΠΙΣ εξήγησε επίσης ότι κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής, δεν τέθηκε θέμα απόφασης για άνοιγμα του λιανεμπορίου, επισημαίνοντας πως «έχουμε ακόμα μέρες μπροστά μας για αυτή την απόφαση». Προειδοποίησε δε, ότι επόμενες δέκα ημέρες θα είναι δύσκολες και η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας έχει μεν σταθεροποιηθεί αλλά υπάρχει.

Σχολιάζοντας εικόνες συνωστισμού έξω από μπαρ με ποτά στο χέρι στη Θεσσαλονίκη, ο πρόεδρος του ΠΙΣ προειδοποίησε ότι πρέπει να είμαστε προσεκτικοί για να μη βρεθούμε να κάνει Πάσχα όλη η Ελλάδα, «και η Θεσσαλονίκη να έχει Μεγάλη Παρασκευή».

Τέλος, ο κ. Εξαδάκτυλος εξήγησε ότι εφόσον όλοι κάνουμε αυτά που πρέπει, τότε το Πάσχα θα είναι καλύτερο από το περσινό, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι θα είναι σαν το Πάσχα του 2019.

«Να ανοίξει το λιανεμπόριο στις 12 του μήνα, όχι νωρίτερα»

Σε ίδιο μήκος κύματος και ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, ο οποίος εκτίμησε πως το λιανεμπόριο θα έπρεπε να σηκώσει ρολά στις 12 Απριλίου και όχι νωρίτερα.

«Να ανοίξει το λιανεμπόριο στις 12 του μήνα, όχι νωρίτερα, γιατί δεν θα είμαστε σε ικανή αποσυμπίεση μέχρι τότε. Στις 12 μπορούμε να ανοίξουμε» σημείωσε, ενώ, πρότεινε το άνοιγμα των λυκείων στις 5 Απριλίου, με τεστ και την επαναλειτουργία δημοτικών και γυμνασίων μετά το Πάσχα.«Αυτό θα ήταν ότι καλύτερο και πιο ασφαλές για όλους. Ώστε να μην πάμε σε άνοιγμα – κλείσιμο που κουράζει» συμπλήρωσε.

Παράλληλα υπογράμμισε ότι πλέον ο δείκτης μεταδοτικότητας (RT) του ιού βρίσκεται στο 1, κάτι που αν συνεχιστεί προμηνύει σταθεροποίηση. «Είμαστε στη φάση της κορύφωσης του κύματος» εξήγησε.

«Τα self tests είναι όπλο άμεσης δράσης»

Ο κ. Σαρηγιάννης τόνισε πως τα self tests είναι ένας πολύ σημαντικός μηχανισμός για να αναχαιτίσουμε την πανδημία. «Είναι όπλο άμεσης δράσης. Δεν είναι για επιδημιολογική επιτήρηση. Είναι για να σταματήσει η αλυσίδα διασποράς» επεσήμανε.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ