Πέμπτη 29/7/2021

Γιώργος Παυλάκης: «Aκόμη και με ένα μικρό άνοιγμα τώρα, θα δούμε εικόνες Μπέργκαμο» (video)

«Αν θυσιαστεί μέρος του Πάσχα και υπάρξει μικρό άνοιγμα, ελπίζουμε σε ένα καλό καλοκαίρι»

Άσχημες σε ό,τι αφορά στην πορεία της πανδημίας στην χώρα χαρακτήρισε τις επόμενες δυο εβδομάδες ο γιατρός και ερευνητής στις ΗΠΑ, Γιώργος Παυλάκης, ο οποίος δεν έκρυψε την ανησυχία του για την κορύφωση του τρίτου κύματος, τονίζοντας πως «αν δεν υπήρχαν τα μέτρα η Ελλάδα θα ήταν σε επίπεδο διάλυσης τύπου Βραζιλίας».

Όπως είπε ο κ. Παυλάκης, ο Απρίλιος πρέπει να θεωρηθεί χαμένος, γιατί είμαστε ακόμη στην κορυφή ενός τεράστιου επιδημικού κύματος. «Πρέπει να είμαστε ρεαλιστές, αν γίνει τώρα μικρό άνοιγμα, θα δούμε εικόνες Μπέργκαμο» τόνισε, ενώ συμπλήρωσε πως είναι επιφυλακτικός για τη σταθεροποίηση. «Οι επόμενες δυο εβδομάδες θα είναι άσχημες, θα έχουμε σκαμπανεβάσματα και αύξηση θανάτων. Είμαστε στην κορυφή του κύματος και δεν θα συνεχίσει να επεκτείνεται τόσο πολύ. Δεν είναι σίγουρο και εξαρτάται και από τη συμπεριφορά του πληθυσμού. Τα μέτρα αποδίδουν γιατί αν δεν υπήρχαν η Ελλάδα θα ήταν σε επίπεδο διάλυσης τύπου Βραζιλίας. Τα μέτρα δουλεύουν στον βαθμό που εφαρμόζονται. Αν μια μειοψηφία τα αγνοεί τότε δεν δουλεύουν τέλεια. Την Ελλάδα την έχει σώσει ένα “τείχος των σωφρόνων” που τηρούν τα μέτρα και έχει έτσι αποφύγει τα χειρότερα», ανέφερε.

«Οι μεταλλάξεις και τα νέα στελέχη του κορωνοϊού έχουν προκαλέσει τα νέα μεγάλα κύματα»

Ο γιατρός και ερευνητής στις ΗΠΑ εξήγησε πως η Κρήτη έχει καταληφθεί από το βρετανικό στέλεχος, όπως και περιοχές της Αττικής. «Είναι δύσκολο να σταματήσουν τα νέα στελέχη του ιού. Μια μάσκα που φοράμε τη μισή μέρα καλά και τη μισή στο σαγόνι, δεν προστατεύει. Είναι μύθος ότι το έξω μας προστατεύει, θυμάστε το καλοκαίρι πανηγύρια όπου υπήρξε διασπορά του ιού» επεσήμανε.

Μάλιστα, έανε σαφέ ότι κάθε άνοιγμα φέρνει περισσότερες επαφές. «Οποιαδήποτε κίνηση, ακόμη και τα κομμωτήρια που άνοιξαν ή μικρές κινήσεις μπορεί να παρεξηγηθούν από μεγάλο μέρος του πληθυσμού. Περισσότερες επαφές σημαίνει περισσότερες μεταδόσεις του ιού. Προσπαθούμε με έναν παράλογο τρόπο να δούμε ένα λογικό αποτέλεσμα» τόνισε ο κ. Παυλάκης.

«Θα έχουμε Μπέργκαμο»

Λαμβάνοντας υπόψη την επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα μας, η οποία παραμένει εξαιρετικά επιβαρυμένη, ο γιατρός και ερευνητής στις ΗΠΑ, εξήγησε πως αν ανοίξουμε τώρα θα δούμε δύσκολες καταστάσεις. «Αν γίνει τώρα μικρό άνοιγμα, θα έχουμε σε μια εβδομάδα μια εκτίναξη των κρουσμάτων, θα έχουμε Μπέργκαμο, θα έχουμε Πορτογαλία. Τα μέτρα δουλεύουν, τα υπόλοιπα είναι φαιδρά και εξωεπιστημονικά. Πρέπει να δεχόμαστε ότι δεν έχουμε την τέλεια λύση, έχουμε το κακό και το χειρότερο. Μαγική λύση δεν υπάρχει. Η καλύτερη από τις κακές λύσεις είναι να εντατικοποιήσουμε τα μέτρα που υπάρχουν τώρα. Στο πρώτο κύμα δεν υπήρξε πολύς ιός γιατί τον σταματήσαμε, ήταν μικρό κύμα γιατί το μικρύναμε. Από τα τέλη Αυγούστου ήταν προφανές ότι έρχεται νέο κύμα, αν είχαμε 2-3 βδομάδες σκληρή καραντίνα θα το είχαμε ανακόψει» υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Επίσης τόνισε πως αν θυσιαστεί μέρος του Πάσχα και υπάρξει μικρό άνοιγμα, ελπίζουμε σε ένα καλό καλοκαίρι. «Αυτό θα εξαρτηθεί και από την επόμενη εβδομάδα όμως. Αν δεν ανακάμψει η οικονομία το καλοκαίρι, θα γίνουν πολύ άσχημα τα πράγματα. Από τα λάθη που έγιναν μπορεί να χρειαστεί να θυσιαστεί το Πάσχα. Η γραμμή άμυνας είναι εμβολιασμοί και προετοιμασία για το καλοκαίρι» κατέληξε.

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του newsbreak. Ακολουθήστε το newsbreak σε Instagram, Facebook, Youtube, Viber και Twitter.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

WEB TV

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ