Τετάρτη 28/7/2021

Ρώσοι φιλέλληνες θα παραδώσουν στην Ελλάδα ιστορικά ντοκουμέντα για το 1821 και τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Τι είπε ο Ρώσος ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ για τους δεσμούς Ελλάδας-Ρωσίας σε ελληνορωσικό φόρουμ

Αντίγραφα πολύτιμων εγγράφων και μαρτυριών από τα ρωσικά Κρατικά Αρχεία, ανάμεσά τους «μοναδικές αναφορές των επικεφαλής της ρωσικής κατασκοπίας στην Τουρκία, την Ελλάδα, την Ιταλία και μια σειρά άλλες χώρες για τα τεκταινόμενα στις περιοχές, που εξελίσσονταν τα γεγονότα της Επανάστασης», αναμένεται να παραδοθούν στη ρωσική πρεσβεία της Αθήνας και από εκεί στη χώρα μας.

Ήδη έχουν παραδοθεί στην πρεσβεία αποσπάσματα αρχείων για Έλληνες που αιχμαλωτίστηκαν κατά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο από τους Γερμανούς και πέθαναν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης το διάστημα 1943-1944.

Για αυτό τον θησαυρό μίλησε ο πρώην πρέσβης της Ρωσίας στην Κύπρο, νυν πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλίας μεταξύ Ρωσίας, Ελλάδας και Κύπρου αλλά και γνωστός ελληνιστής Γκεόργκι Μουράντοφ, κατά τη διάρκεια του ελληνορωσικού FORUM Διπλωματίας των Πολιτών για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821, που διοργανώθηκε στη Μόσχα.

Υπάρχουν ακόμα και «αναφορές του ίδιου του Ιωάννη Καποδίστρια στον τσάρο Νικόλαο Α΄, όταν ενημέρωνε για το πώς διαμορφωνόταν η κατάσταση γύρω από την Ελληνική Επανάσταση», καθώς, όπως επισημαίνει ο Ρώσος διπλωμάτης και πολιτικός, «Ο Ιωάννης Καποδίστριας έπραξε πολλά για την επιτυχία της Ελληνικής Επανάστασης, πριν αναδειχθεί πρώτος κυβερνήτης της Ελλάδας».

Ο Γκεόργκι Μουράντοφ, αναφερόμενος στο υλικό για τους Έλληνες αιχμαλώτους των Γερμανών τόνισε πως «Για τους περισσότερους εξ αυτών οι συγγενείς τους έως σήμερα δεν γνωρίζουν την τύχη τους»! Όπως μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο ΡΙΑ-Νόβοστι, ο Μουράντοφ χαρακτήρισε εξαιρετική την ιδέα του Έτους Ελλάδας-Ρωσίας αφού «δεν υπάρχει τίποτε σοβαρότερο, σημαντικότερο, από την ιστορία που συνδέει τη Ρωσία με την Ελλάδα».

«Η Ρωσία αφομοίωσε σε πολλά τις βάσεις του ελληνικού πολιτισμού, υιοθέτησε την Ορθοδοξία, και αυτό σημαίνει τις βάσεις της πολιτισμικής αλληλεπίδρασης με όλους τους ορθόδοξους λαούς και πρωτίστως με τους ίδιους τους Έλληνες, οι οποίοι έφεραν την Ορθοδοξία στην Ταυρίδα (Κριμαία), τη Χερσώνα, βάφτισαν τον πρίγκιπα Βλαδίμηρο, ο οποίος έδωσε πνευματικότητα και νόημα σε όλη την περαιτέρω ιστορία μας», είπε ο Γκεόργκι Μουράντοφ.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στο pontosnews.gr

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του newsbreak. Ακολουθήστε το newsbreak σε Instagram, Facebook, Youtube, Viber και Twitter.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

WEB TV

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ