Ανοίγει η πλατφόρμα για την ηλικιακή ομάδα 65-69 ετών στις 02/04 – Τα κριτήρια προτεραιοποίησης στον εμβολιασμό

Εξαιρετικά σπάνιες στη χώρα μας οι αλλεργικές αντιδράσεις στα εμβόλια

Must Read

Εξαιρετικά σπάνιες είναι στη χώρα μας οι αλλεργικές αντιδράσεις στα εμβόλια, τόνισε η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, κάνοντας λόγο για «1,3 αλλεργικές αντιδράσεις για κάθε 1.000.000 δόσεις».

Η ίδια είπε ότι την Κυριακή είχε την τύχη να κάνει το εμβόλιο και ένιωσε «συγκίνηση, χαρά και μια ηθική ικανοποίηση ότι η προσδοκία πολλών μηνών έφτανε στην εφαρμογή των εμβολίων. Αυτά τα συναισθήματα θα τα έχετε κι εσείς κάνοντας το εμβόλιο και ο στόχος όλων όσων ασχολούμεθα με τα εμβόλια, είναι να μη μείνει ούτε ένα άτομο στη χώρα μας που να μην εμβολιαστεί».

Παράλληλα έκανε λόγο για «ευρεία αποδοχή του εμβολίου από τους υγειονομικούς», αναφερόμενη στο ενδιαφέρον που έχουν δείξει για να εμβολιαστούν, ενώ, αναφερόμενη στις -εξαιρετικά σπάνιες- αλλεργικές αντιδράσεις στο εμβόλιο, είπε ότι «μόνο αναφυλακτικές αντιδράσεις, πολύ σοβαρές, που οδηγούν το άτομο στο νοσοκομείο και έχει ανάγκη ενδοφλέβιας χορήγησης φαρμάκων, είναι αυτές που προκαλούν ανησυχία και ίσως πριν το εμβόλιο χρειαστεί η εισήγηση του αλλεργιολόγου».

Η κ. Θεοδωρίδου, εξήγησε, επίσης, αναλυτικά τα κριτήρια με τα οποία γίνεται η προτεραιοποίηση στις κοινωνικές ομάδες που εμβολιάζονται, τα οποία έχουν ως ακολούθως:

  • Αυξημένος κίνδυνος από νόσηση. Διαπιστώθηκε στους μήνες της πανδημίας ότι η μεγάλη ηλικία αποτελεί τον υπ’ αριθμόν ένα κίνδυνο για βαριά νόσηση. Είναι κατανοητό γιατί οι ηλικιωμένοι είναι πρώτοι από αυτούς που θα εμβολιαστούν.
  • Αυξημένος κίνδυνος λόγω έκθεσης. Η κύρια ομάδα που εκτίθεται είναι οι υγειονομικοί. Όταν ξεκίνησε η προτεραιοποίηση, υπήρχαν σκέψεις για την αποδοχή του εμβολίου από τους υγειονομικούς. Με μεγάλη ικανοποίηση μπορούμε να πούμε πως υπάρχει ευρεία αποδοχή του εμβολίου.
  • Η διασφάλιση της φροντίδας και της νοσηλείας ατόμων ευάλωτων, ηλικιωμένων, που ζουν σε ειδικές δομές, σε δομές αποκατάστασης ή και χρονίων πασχόντων.
  • Τελευταία ομάδα είναι οι λίγοι, όμως απαραίτητοι υπάλληλοι για τη λειτουργία του κράτους.

Όπως εξήγησε, ωστόσο, εμβολιασμοί δεν θα γίνουν σε άτομα ηλικίας κάτω των 18 ετών. «Στην ομάδα αυτή δεν περιλαμβάνονται άτομα κάτω της ηλικίας των 18 ετών. Δεν υπάρχουν μελέτες για το εμβόλιο σε αυτές τις ηλικίες. Η νόσηση εξάλλου είναι ήπια σε αυτές τις ηλικίες».

Ενεργοποιείται το σύνολο των εμβολιαστικών κέντρων

Από την Παρασκευή 2 Απριλίου θα ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα για τα ραντεβού εμβολιασμού της ηλικιακής ομάδας 65-69 ετών, ανακοίνωσε από την πλευρά του, ο γ.γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, τονίζοντας, παράλληλα, πως «από την 1η Απριλίου μπαίνουμε σε μια νέα φάση, καθώς θα ενεργοποιηθεί το σύνολο των εμβολιαστικών κέντρων και συγκεκριμένα πάνω από 1.000, με στόχο να γίνουν τον Απρίλιο 1.500.000 εμβολιασμοί». Επιπλέον, τόνισε πως από την περασμένη Παρασκευή, 26 Μαρτίου, οπότε και άνοιξε η πλατφόρμα για τα ραντεβού των πολιτών ηλικίας 70-74 ετών, υπήρξε «εκπληκτική συμμετοχή», καθώς κλείστηκαν ήδη 230.000 ραντεβού!

Το επόμενο διάστημα, ανέφερε στη συνέχεια, η Pfizer θα παραδώσει περισσότερες από 1.100.000 δόσεις, η εταιρεία AstraZeneca 450.000 δόσεις και η Moderna 100.000 δόσεις. Η εταιρεία Johnson & Johnson θα παραδώσει 1,2 εκατομμύρια δόσεις προς τη χώρα μας μέχρι τον Ιούνιο.

Τέλος, αναφερόμενος στη δυνατότητα των πολιτών που έχουν ήδη κλείσει ραντεβού για τον εμβολιασμό τους να εμβολιαστούν νωρίτερα, ο κ. Θεμιστοκλέους επισήμανε ότι μπορούν, όταν κλείνουν το ραντεβού τους, να επιλέξουν να μπουν σε λίστα αναμονής και εάν υπάρξουν αδιάθετες δόσεις, τότε θα μπορούν να παραστούν για εμβολιασμό νωρίτερα, λαμβάνοντας σχετικό SMS. «Όταν υπάρχουν αδιάθετες δόσεις στο εμβολιαστικό κέντρο, το σύστημα θα επιλέγει αυτόματα από τα μελλοντικά ραντεβού, έτσι ώστε οι εμβολιασμοί να γίνονται νωρίτερα», είπε ο γ.γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Σε περίπτωση, εξάλλου, που υπάρχουν αδιάθετες δόσεις πέρα από τη λίστα αναμονής, αυτές θα πηγαίνουν στα σώματα ασφαλείας και σε εκπαιδευτικούς.

  • Δείτε την ενημέρωση:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This