Τετάρτη 28/7/2021

Επιχειρηματίες εστίασης: «Να ανοίξουμε και να παραμείνουμε ανοιχτοί»

Ο κλάδος ζητά να εμβολιαστούν κατά προτεραιότητα οι εργαζόμενοι

Την επιτακτική ανάγκη να ανοίξει ολόκληρη η εστίαση τις επόμενες ημέρες και όχι μόνο όσα καταστήματα έχουν εξωτερικούς χώρους τόνισε χθες, μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή, ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ), Γιώργος Καββαθάς.

«Κάθε επαγγελματίας αυτή τη χρονιά σηκώνει τον δικό του σταυρό. Είναι δύσκολη συγκυρία. Ελπίζω να ξαναμπούμε σε μια κανονικότητα το συντομότερο δυνατόν. Το άνοιγμα των καταστημάτων μόνο στους εξωτερικούς χώρους θα δημιουργήσει διαφορετικές ταχύτητες στον κλάδο της εστίασης. Υπάρχουν πολλοί συνάδελφοι που οι επιχειρήσεις τους έχουν μόνο εσωτερικούς χώρους. Πρέπει να βρούμε τρόπο, να λειτουργήσουν και οι επιχειρήσεις σε κλειστούς χώρους, με μηχανικά μέσα», δήλωσε, μεταξύ άλλων.

Αναφερόμενος στα μηχανήματα για την αποστείρωση του αέρα που θα πρέπει να διαθέτει κάθε μαγαζί στον εσωτερικό του χώρο, ο κ. Καββαθάς σημείωσε πως το κόστος τους ανέρχεται στο ποσό των 1.000 ευρώ για ένα κατάστημα 100 τετραγωνικά ωφέλιμου χώρου και είναι σε θέση να «σκοτώσουν» τον ιό με ποσοστό επιτυχίας από 50% έως και 90%. «Καλύτερα να είμαστε ασφαλείς και να μη λειτουργήσουμε σε λογική ακορντεόν. Δεν θα αντέξει για τρίτη και τέταρτη φορά η οικονομία. Θέλουμε να ανοίξουμε και να παραμείνουμε ανοιχτοί», είπε κατηγορηματικά.

Προτεραιότητα στους εργαζόμενους στην εστίαση

Στη συνέχεια, γνωστοποίησε το αίτημα των επαγγελματιών του κλάδου να δοθεί προτεραιότητα σε όσους εργάζονται στην εστίαση, προκειμένου να εμβολιαστούν και κατά συνέπεια να εξυπηρετούν τους πελάτες με ασφάλεια. Όπως είπε, η κυβέρνηση φάνηκε να λαμβάνει υπόψη την πρότασή τους, η οποία αποτελεί έναν από τους στόχους για το άνοιγμα του τουρισμού.

«Ύστερα από πέντε μήνες lockdown, είναι πολύ δύσκολο να επανεκκινήσει η εστίαση. Το 40% με 50% των επιχειρήσεων έχει μηδενικά ταμειακά διαθέσιμα. Γι’ αυτό είχαμε ζητήσει πρόγραμμα επιχορηγήσεων», επισήμανε σχετικά με την επιχορήγηση που θα λάβουν οι επιχειρήσεις της εστίασης ώστε να αποκτήσουν ένα κεφάλαιο κίνησης, για να μπορέσουν να λειτουργήσουν και πάλι.

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του newsbreak. Ακολουθήστε το newsbreak σε Instagram, Facebook, Youtube, Viber και Twitter.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

WEB TV

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ