Τρίτη 27/7/2021

Τζανάκης: «Να ανοίξουν συνοικιακά μαγαζιά και Λύκεια»

Πότε θα έχουμε αποκλιμάκωση κρουσμάτων

Υπέρ του ανοίγματος του λιανεμπορίου με αυστηρά μέτρα, και μόνο των Λυκείων -ειδικά της 3ης Λυκείου-, τάχθηκε ο Καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και αντιπρόεδρος της Πνευμονολογικής Εταιρείας, Νίκος Τζανάκης, ο οποίος μιλώντας στον ΣΚΑΙ εκτίμησε ότι η επιδημιολογική καμπύλη επιπεδώνεται.

Το τελευταίο διάστημα είναι ιδιαίτερα εμφανής η στροφή των περισσοτέρων επιστημόνων υπέρ του ανοίγματος της οικονομίας, με τη… δικαιολογία της τήρησης αυστηρών μέτρων και πρωτοκόλλων. Ανάμεσα σε αυτούς είναι και ο Καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, ο οποίος ενώ ήταν υπέρ του lockdown και της καθολικής απαγόρευσης με λιγότερα κρούσματα, τώρα με τόσα κρούσματα τάσσεται υπέρ της επανεκκίνησης της οικονομίας.

«Το λιανεμπόριο πρέπει να ανοίξει με αποκεντρωμένα μέτρα, και όχι οριζόντια σε όλη τη χώρα. Θα πρέπει να ανοίξει με αυστηρά πρωτόκολλα. Στις κόκκινες περιοχές πρέπει να κινηθούμε με πολύ προσεχτικότερο βηματισμό, να ανοίξουμε κάποιες δραστηριότητες στην αρχή σημαντικές, π.χ. τα συνοικιακά καταστήματα του λιανεμπορίου δεν μπορώ να καταλάβω γιατί μεταδίδουν περισσότερο, και όχι τα σούπερ μάρκετ», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Τζανάκης.

Τι λέει για το ωράριο των σούπερ-μάρκετ και τα σχολεία

«Θα διεύρυνα το ωράριο των σούπερ μάρκετ και τις Κυριακές και ίσως έως τις 10 το βράδυ. Τα σχολεία έχει αποδειχθεί ότι συμβάλουν στην πανδημία, η δομή των σχολείων στην Ελλάδα δεν επιτρέπει να αραιώσουμε τα παιδιά στις τάξεις και δεν έχουμε και τα καλύτερα κτιριακά συγκροτήματα για αερισμό των αιθουσών, θα πρότεινα υβριδική λειτουργία των σχολείων στις περιοχές με χαμηλό επιδημιολογικό φορτίο δηλαδή μερικά μαθήματα εξ αποστάσεως και μερικά μαθήματα στην τάξη εκ περιτροπής και στις κόκκινες περιοχές προς στιγμήν τα σχολεία μπορούν να περιμένουν, η δουλειά τους έως ένα βαθμό γίνεται. Θα έβλεπα την 3η Λυκείου ή μόνο το Λύκειο να επιστρέφει στα σχολεία» υπογράμμισε ο Καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Υπάρχει αποκλιμάκωση;

«Σύμφωνα με τις δικές μας αναλύσεις στην Ιατρική Σχολή, έως τις 10-15 Απριλίου θα έχουμε 2000, 2000 και κάτι κρούσματα ή λίγο παρακάτω από 2000, 2000 με 2200 από τις 20 Απριλίου, και ύστερα θα αρχίσουμε να παίζουμε με κυλιόμενους μέσους όρους κάτω από 2000.

Στην αρχή μεταξύ 1500 και 1800…. Το Δεκέμβριο ανοίξαμε με 1500 – 1600 κρούσματα, 29 Δεκεμβρίου, παραμονές Πρωτοχρονιάς, είχαμε 1910 κρούσματα» ανέφερε ο κ. Τζανάκης.

«Η αποκλιμάκωση δεν είναι οξυκόρυφη όπως η γωνία ενός τριγώνου. Είναι μια κούρμπα, η οποία μπορεί να διαρκέσει 7, 8 καμιά φορά και 10 μέρες.

Το ευχάριστο όμως είναι ότι επιπεδώνεται η καμπύλη. Αυτό φάνηκε και από την ανάλυσή μας στην Αττική η οποία είναι ο τροχιοδείκτης της πανδημίας, και φαίνεται, με λιγοστές εξαιρέσεις των περιφερειακών ενοτήτων της Δυτικής Αττικής και των Βορείων Προαστίων, ότι έχει μπει σε ύφεση και αποκλιμάκωση.

Η Αττική δίνει τον τόνο στην πανδημία, κι αν αποκλιμακωθεί η Αττική θα δούμε πάρα πολύ γρήγορα αποκλιμάκωση των νέων διαγνώσεων» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τζανάκης.

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του newsbreak. Ακολουθήστε το newsbreak σε Instagram, Facebook, Youtube, Viber και Twitter.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

WEB TV

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ