Γιάννης Τούντας: «Οι χαλαρώσεις αυτής της εβδομάδας εμπεριέχουν ένα αρκετά μεγάλο ρίσκο»

Must Read

Αναφορά στο άνοιγμα του λιανεμπορίου, στα self tests και στη γενικότερη πορεία της πανδημίας στη χώρα έκανε ο καθηγητής Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής ΕΚΠΑ, Γιάννης Τούντας.

«Δεν έχουμε ακόμα εικόνα σε τι βαθμό θα γίνονται τα self tests και σε τι βαθμό θα ενημερώνεται ο ΕΟΔΥ για τα θετικά κρούσματα, πόσα από αυτά θα επιβεβαιώνονται με μοριακές εξετάσεις. Δεν είναι το ίδιο αξιόπιστα με τις μοριακές εξετάσεις, έχουν λιγότερη αξιοπιστία από τα rapid tests» είπε.

«Είμαστε στην κορύφωση και τις επόμενες ημέρες θα αρχίσουμε να βλέπουμε την κάμψη»

Όπως είπε, αν διαγνώσουμε λίγα ή περισσότερα κρούσματα, αυτό θα βοηθήσει στην απομόνωσή τους και στον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού. «Εκτιμώ ότι αυτές τις ημέρες είμαστε στη φάση της σταθεροποίησης, νομίζω ότι είμαστε ήδη στην κορύφωση. Το ότι ακόμα έχουμε μία αυξητική τάση στους διασωληνωμένους και τους θανάτους είναι διότι αυτά τα δύο σκληρά επιδημιολογικά δεδομένα αντανακλούν την κατάσταση την ιδανική και την έκταση της πανδημίας προ 15-20 ημερών. Είμαστε στην κορύφωση και τις επόμενες ημέρες θα αρχίσουμε να βλέπουμε την κάμψη, εκτός απροόπτου. Αυτό που με ανησυχεί είναι το πως θα λειτουργήσει ο κόσμος σε αυτήν τη χαλάρωση που θα έχουμε από τη Δευτέρα, το πόσο θα κρατήσουν τα μέτρα και θα είμαστε πολύ προσεκτικοί στις μετακινήσεις μας για να μη δημιουργήσουμε νέες εστίες ανάφλεξης» εξήγησε.

«Αυτό το ρίσκο μπορεί να μας εκπλήξει δυσάρεστα»

Σε ό,τι αφορά στο άνοιγμα αυτής της εβδομάδας αλλά και το Πάσχα τόνισε πως αν δεν δούμε πώς θα εξελιχθεί η πανδημία τις επόμενες 15 ημέρες, είναι δύσκολο να κάνει κανείς την πρόβλεψη. «Οι χαλαρώσεις αυτής της εβδομάδας εμπεριέχουν ένα αρκετά μεγάλο ρίσκο. Αυτό το ρίσκο μπορεί να μας εκπλήξει δυσάρεστα. Αν δεν μας εκπλήξει δυσάρεστα και αν επαληθευτούν οι εκτιμήσεις ότι θα αρχίσουμε να μπαίνουμε σε φάση κάμψης του επιδημικού κύματος το επόμενο διάστημα, τότε ασφαλώς θα μπορέσουμε να έχουμε τη δυνατότητα να μετακινηθούμε από νομό σε νομό το Πάσχα. Αλλά είναι λίγο νωρίς να το προβλέψουμε» επεσήμανε ο κ. Τούντας.

Τέλος, ο καθηγητής Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής ΕΚΠΑ υποστήριξε πως μέσα στον Ιούλιο θα έχει σβήσει αυτό το επιδημικό κύμα, ακόμα και αν δεν έχουμε φτάσει στη συλλογική ανοσία που είμαστε σε θέση να φτάσουμε στο τέλος του καλοκαιριού. «Τον Ιούλιο θα σβήσει το κύμα αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα έχουμε φτιάξει το τείχος που δεν θα αφήνει περιθώρια να διαδοθεί ο ιός» κατέληξε.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This