Κυριακή 1/8/2021

Καθηγητής Τζανάκης: «Να επιτραπεί στον κόσμο να πάει στα εξοχικά του… Αναμένουμε ρεκόρ κρουσμάτων»

«Σήμερα ή αύριο αναμένεται να σπάσουμε το ρεκόρ κρουσμάτων»

Αντίστροφη μέτρηση για να σπάσει το ρεκόρ κρουσμάτων (να αγγίξουμε τα 5.000) έχουμε κατά τον καθηγητή πνευμονολογίας Νίκο Τζανάκη, ο οποίος εκτίμησε ότι αυτό θα γίνει σήμερα ή αύριο και η περίοδος της κορύφωσης θα συνεχιστεί, ελπίζοντας ότι θα έχουμε αποκλιμάκωση από τις 15 Απριλίου και μετά.

Σε ότι αφορά τα κλειστά μαγαζιά σε Θεσσαλονίκη, Αχαΐα, Κοζάνη, αλλά και την μετάβαση των πολιτών στα εξοχικά τους, ο κ. Τζανάκης τόνισε: «Οφείλω να πω ότι θα πρέπει να αποσυνδέσουμε το επιδημιολογικό φορτίο από την πρόθεσή μας να ανοίξουμε το λιανεμπόριο. Αν αποδεχτούμε ότι δεν επηρεάζει τους ιικούς δείκτες, τότε η απόφαση αυτή (σ.σ.: για το λουκέτο σε Θεσσαλονίκη, Αχαΐα, Κοζάνη) πρέπει να ανατραπεί. Είναι προτιμότερο να είναι ανοιχτά τα μαγαζιά. Δεν καταλαβαίνω γιατί δεν επιτρέπουμε στον κόσμο να πάει στο εξοχικό του να αποσυμφορηθούν το κέντρο και οι αστικές περιοχές. Ευτυχώς, δόθηκε η εντολή ο κόσμος να βγαίνει έξω τα Σαββατοκύριακα. Χάρηκα πάρα πολύ που είδα τον κόσμο να είναι έξω. Αυτό τον βοηθά να τηρεί τα μέτρα καλύτερα και τις καθημερινές».

Για την εστίαση σε εξωτερικούς χώρους, σχολίασε ότι «είναι μια ρεαλιστική και ωφέλιμη για την πανδημία, καθότι θα μετατρέψει μια άκρως ανασφαλή κοινωνική συμπεριφορά σε πιο οργανωμένη, πιο φορμαρισμένη και πιο ασφαλή κοινωνικότητα. Είμαι κι εγώ θιασώτης του να κλειστούμε στα σπίτια, αλλά δεν μπορούμε να το κάνουμε».

Για τις μετακινήσεις εκτός νομού, λέει «ναι», αλλά «εφόσον είναι για εξοχικά. Ίσως μπορούμε να δούμε κάποιους κανόνες για απαγόρευση σε άκρως επιβαρυμένες περιοχές, ή ακόμα και το πιστοποιητικό εμβολιασμού, αλλά και με τα self test, έτσι ώστε να ζήσουμε μια κανονικότητα με τον κορωνοϊό μέχρι να τον νικήσουμε πλήρως».

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του newsbreak. Ακολουθήστε το newsbreak σε Instagram, Facebook, Youtube, Viber και Twitter.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

WEB TV

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ