Δευτέρα 21/6/2021

Ο Βατόπουλους αδειάζει την κυβέρνηση: «Να δοθούν στη δημοσιότητα τα πρακτικά όπως γίνεται στη Βρετανία» (video)

Παρά τις πιέσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης να δοθούν στη δημοσιότητα τα πρακτικά της Επιτροπής των Ειδικών, προκειμένου να είναι ξεκάθαρο στους πολίτες ποιες κινήσεις και μέτρα βασίζονται στις εισηγήσεις των λοιμωξιολόγων, αυτό έχει χαρακτηριστεί από πλευρά της «αδύνατο».

Σε ερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ που τέθηκε πριν μερικές μέρες στην Βουλή, ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης απάντησε ότι είναι ευθύνη της κυβέρνησης να προστατέψει τα πρόσωπα των επιστημόνων. Αρνούμενος τη δημοσιοποίηση των πρακτικών της Επιτροπής Αντιμετώπισης Έκτακτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας, ο υφυπουργός σχολίασε ότι «ο ρόλος της επιτροπής είναι συγκεκριμένος και μια τέτοια δημοσιοποίηση των απόψεων που διατυπώνουν στις συνεδριάσεις τους θα έχει αρνητικές συνέπειες». Δήλωσε μάλιστα χαρακτηριστικά ότι «εάν η κυβέρνηση έκανε κάτι τέτοιο, θα ήταν σαν να ”’αδειάζαμε” τα μέλη της Επιτροπής».

Αντίστοιχη απάντηση έδωσε και η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, η οποία σχολίασε ότι η δημοσιοποίηση των πρακτικών δεν θα βοηθούσε: «στην επιτροπή γίνεται μία επιστημονική συζήτηση, όπου εκφράζονται πολλές και διαφορετικές επιστημονικές απόψεις. Υποθέτω ότι η δημοσιοποίηση τους δεν θα βοηθούσε την πρόθεση των ειδικών να μιλούν ανεξάρτητα εντός της επιτροπής και να μην πολιτικοποιούνται οι απόψεις τους» δήλωσε.

Άδειασμα από Βατόπουλο

Από πλευράς του καθηγητής μικροβιολογίας και μέλος της Επιτροπής των Ειδικών, Αλκιβιάδης Βατόπουλος επεφύλασσε μια έκπληξη για τους τηλεθεατές και τους δημοσιογράφους του ΣΚΑΙ. Σύμφωνα με τον ίδιο, δεν θα είχε καμία αντίρρηση για την δημοσιοποίηση των πρακτικών καθώς η επιτροπή δεν έχει τίποτα να κρύψει. Μάλιστα έφερε και ως παράδειγμα την κυβέρνηση της Βρετανίας η οποία δίνει στη δημοσιότητα τα πρακτικά των συνεδριάσεων της επιτροπής, σβήνοντας τα ονόματα επιστημόνων.

Δείτε το απόσπασμα στο 5ο λεπτό:

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του newsbreak. Ακολουθήστε το newsbreak σε Instagram, Facebook, Viber και Twitter.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ