Άδωνις Γεωργιάδης: «Κάνω έκκληση. Δεν θα μπορέσουμε να ελέγξουμε την πανδημία αν δεν βοηθήσουν όλοι» (video)

Η επιτροπή λέει «όχι» στα ανοικτά εμπορικά κέντρα

Must Read

Στις εξελίξεις της πανδημίας του κορωνοϊού, στο άνοιγμα του λιανεμπορίου, στον συνωστισμό αλλά και στην οικονομική στήριξη από την κυβέρνηση, έκανε αναφορά, νωρίτερα, σήμερα το πρωί, ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης.

Ο κ. Γεωργιάδης, καλεσμένος στην εκπομπή του OPEN, «Τώρα ό,τι συμβαίνει», μίλησε αρχικά για τις εικόνες συνωστισμού το Σάββατο. «Παρόμοιες εικόνες είχαμε στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Μάλιστα, στη Θεσσαλονίκη είχαμε παρέμβαση στην οδό Νίκης γιατί δεν υπήρχε τετραγωνικό άδειο και μάλιστα με κλειστά τα μαγαζιά. Ο κόσμος βγαίνει έξω για να περπατήσει, όχι για να πάει στα μαγαζιά» σημείωσε.

Σε ό,τι αφορά στην αγοραστική κίνηση τόνισε ότι η πρώτη εβδομάδα ήταν μουδιασμένη για την αγορά. «Ηταν μια μέτρια εβδομάδα. Αυτή η εβδομάδα δεν είναι από τις δυνατές εβδομάδες της αγοράς. Πιστεύω η επόμενη θα πάει καλύτερα. Κάναμε χιλιάδες ελέγχους, δεν βρήκαμε καμία παράβαση στα καταστήματα. Όλοι τήρησαν τα μέτρα, μηδενός εξαιρουμένου» εξήγησε.

«Κάνω έκκληση. Είμαστε στο τέλος, δεν θα μπορέσουμε να την ελέγξουμε την πανδημία αν δεν βοηθήσουν όλοι»

Ο υπουργός Ανάπτυξης σχολίασε και τα φαινόμενα συνωστισμού σε πλατείες, πεζοδρόμους, πάρκα, παραλίες επισημαίνοντας πως η ιδέα να πείσεις το σύνολο του πληθυσμού μετά από τόσο εγκλεισμό να μην κυκλοφορεί, δεν αποδίδει. «Γίνονται έλεγχοι, πρόστιμα μπαίνουν και μάλιστα 20.000 – 30.000 πρόστιμα την ημέρα. Οι μόνες χώρες που ήλεγξαν την πανδημία στο απόλυτο είναι χώρες με μη δημοκρατικά καθεστώτα» είπε και συμπλήρωσε: «Κάνω έκκληση. Είμαστε στο τέλος, δεν θα μπορέσουμε να την ελέγξουμε την πανδημία αν δεν βοηθήσουν όλοι».

Ερωτηθείς γιατί δεν ανοίγει με μεζούρα κι αποστάσεις η εστίαση, αλλά αφήνει το κράτος τους νέους να μαζεύονται στις πλατείες, ο κ. Γεωργιάδης απάντησε: «Όταν πας στο εστιατόριο θα τη βγάλεις τη μάσκα. Την ώρα που θα την βγάλεις, η πιθανότητα να μεταδώσεις ή να νοσήσεις είναι 19 φορές μεγαλύτερη, όπως είπε χθες κι ο κ. Μόσιαλος σε δήλωσή του. Ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας θα δούμε τι θα γίνει με την εστίαση».

«Ήδη πάνε καλά self test. Το σύστημα δούλεψε, η πλατφόρμα δεν κόλλησε»

Μάλιστα, ο υπουργός αναφέρθηκε και στα self test στο λιανεμπόριο αλλά και στους υπόλοιπους κλάδους, τονίζοντας πως ήδη πάνε καλά. «Το σύστημα δούλεψε, η πλατφόρμα δεν κόλλησε. Με την επόμενη μεγάλη παραλαβή θα πάρει και το λιανεμπόριο τα τεστ» επεσήμανε.

Σχολιάζοντας το γεγονός ότι τα εμπορικά κέντρα και τα mall παραμένουν κλειστά, σημείωσε πως η Επιτροπή των λοιμωξιολόγων έχει ανησυχία για τους χώρους αυτούς. «Η επιτροπή έχει ανησυχία για τα εμπορικά κέντρα, τα οποία έχουν εξοπλιστεί με μηχανήματα κι ελέγχουν ποιοι θα μπουν και ποιοι όχι. Επιμένουμε να ανοίξουν, αλλά, η επιτροπή φοβάται τον συνωστισμό απ’ έξω» υπογράμμισε.

«Δεν δύναται το κράτος να δίνει σε όλους λεφτά»

Τέλος, ο κ. Γεωργιάδης έκανε λόγο και για την επιστρεπτέα προκαταβολή και τους δικαιούχους, ξεκαθαρίζοντας ότι «δεν δύναται το κράτος να δίνει σε όλους λεφτά». 

Όπως είπε, όσοι έχουν αύξηση τζίρου και δεν έχουν ζημία, δεν έχουν πάρει τίποτα. «Δεν υπάρχει μέτρο χωρίς αύξηση τζίρου. Οι πόροι είναι δεδομένοι και μοιράζονται δίκαια. Η λογική είναι βοηθάμε αυτόν που έχει μείωση τζίρου και πάει να κλείσει. Το κράτος δεν μπορεί να δίνει λεφτά για πάντα» κατέληξε.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This