Παρασκευή 30/7/2021

Αδιανόητη η ανύπαρκτη επιδημιολογική επιτήρηση από τον ΕΟΔΥ

Αντί να στοχεύσουν στις επαφές επιβεβαιωμένων κρουσμάτων αναλώνονται στα τυφλά rapid tests και τα αναξιόπιστα self tests

Εντύπωση προκαλούν τα στοιχεία που παρουσιάζει καθημερινά ο ΕΟΔΥ, καθώς από αυτά προκύπτει ότι η ιχνηλάτηση των κρουσμάτων του κορωνοϊού είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα.
Δηλαδή, ένας από τους βασικούς ρόλους που έχει ο ΕΟΔΥ του Παναγιώτη Αρκουμανέα, να κάνει διάγνωση και στη συνέχεια ιχνηλάτηση των θετικών κρουσμάτων, ουσιαστικά δεν λειτουργεί, αφήνοντας έκθετους τους πολίτες και την υγεία τους στο έλεος του κορωνοϊού.

Συγκεκριμένα, βάσει των στοιχείων στο pdf του ΕΟΔΥ, την προηγούμενη εβδομάδα διαγνώστηκαν 19.868 θετικά κρούσματα του κορωνοϊού στη χώρα. Τα 57 από αυτά ήταν σχετιζόμενα με ταξίδι στο εξωτερικό και 3.374 με άλλο κρούσμα, συνολικά δηλαδή τα συνδεόμενα ήταν 3.431. Αρα, αυτό που προκύπτει είναι ότι τα «ορφανά» ανέρχονται σε 16.437 και αντιστοιχούν στο 82,7% των συνολικών κρουσμάτων! Έχουμε πανδημία με ανύπαρκτη επιδημιολογική επιτήρηση, ειδικά από τον περασμένο Σεπτέμβριο και μετά, οπότε σταμάτησε η συστηματική ανίχνευση των επαφών!

Λανθασμένα στοιχεία στο κομμάτι της ιχνηλάτησης

Μην ξεχνάμε, εξάλλου, ότι στις 11 Φεβρουαρίου η «Espresso» είχε δημοσιεύσει ρεπορτάζ για τα λανθασμένα στοιχεία που παρουσίαζε ο ΕΟΔΥ στο κομμάτι της ιχνηλάτησης επί περίπου έναν μήνα. Τότε είχε παρουσιάσει το «μαγείρεμα» που γίνεται και εμφάνιζε το ποσοστό ιχνηλάτησης σε υπερδιπλάσιο επίπεδο απ’ ό,τι ήταν στην πραγματικότητα. Οι αποκαλύψεις της «Espresso» είχαν ως αποτέλεσμα στις 13 Φεβρουαρίου να διαγραφούν όλα τα στοιχεία ιχνηλάτησης από 4 ως 12 Φεβρουαρίου. Παράλληλα, από τις 14 Φεβρουαρίου ο ΕΟΔΥ άλλαξε τον τρόπο παρουσίασης των συνδεόμενων κρουσμάτων με ταξίδι ή άλλο κρούσμα κι έτσι δεν έχουμε τον συνολικό αριθμό, παρά μόνο τα στοιχεία της τελευταίας εβδομάδας.

Το μόνο που κάνει ο οργανισμός του κ. Αρκουμανέα είναι να στήνει κινητές μονάδες στις πλατείες και όποιος περνάει, έχει τη διάθεση και μπορεί κάνει το τεστ και μετά, πάλι αν έχει τη διάθεση και μπορεί, κάθεται στο σπίτι του και ενημερώνει τις επαφές του. Η κυβέρνηση και ο ΕΟΔΥ, αντί να στοχεύσουν στις επαφές επιβεβαιωμένων κρουσμάτων και σε συγκεκριμένους χώρους, αναλώνονται στα τυφλά rapid tests και τα αναξιόπιστα self tests, θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία των πολιτών. Αναπόφευκτα, με σχεδόν μηδενική επιδημιολογική επιτήρηση, οι ειδικοί έχουν μειωμένη γνώση των στοιχείων που θα κατευθύνουν τις αποφάσεις τους για τα μέτρα που λαμβάνονται. Αλλά, τουλάχιστον, εδώ τον συγκεκριμένο ρόλο έχει αναλάβει το Μαξίμου, όπως αποκάλυψε η «κυριακάτικη δημοκρατία», φέρνοντας στο φως τα πρακτικά των συνεδριάσεων και τις υποδείξεις του Γιώργου Γεραπετρίτη και του Άκη Σκέρτσου στους ειδικούς.

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του newsbreak. Ακολουθήστε το newsbreak σε Instagram, Facebook, Youtube, Viber και Twitter.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

WEB TV

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ