Δευτέρα 10/5/2021

Γότθος πολεμιστής «ξεπήδησε» έπειτα από ανασκαφές στο μετρό Θεσσαλονίκης

Βρέθηκε τάφος πολεμιστή που χρονολογείται αρχές του 5ου αιώνα μ.Χ.

Θαμμένος με τον οπλισμό του βρέθηκε ένας Γότθος πολεμιστής στην τρίκλιτη κοιμητηριακή βασιλική που ήρθε στο φως το 2010, έπειτα από ανασκαφές για το μετρό Θεσσαλονίκης.

Στον τάφο, που χρονολογείται αρχές του 5ου αιώνα μ.Χ., δίπλα στον σκελετό του Γότθου στρατιώτη υπήρχε ένα ξίφος διπλωμένο, ένα εγχειρίδιο και ένα ομφάλιο ασπίδας. Αυτό που φαίνεται να «ξεκλειδώνει» την ταυτότητα του πολεμιστή, σύμφωνα με την αρχαιολόγο Μελίνα Παϊσίδου, είναι ότι το ξίφος ήταν σκόπιμα διπλωμένο και όχι σπασμένο. «Είναι σπάνιο να βρίσκεται οπλισμός αυτής της περιόδου μέσα σε ανασκαφικά συμφραζόμενα και μάλιστα του ελλαδικού χώρου. Τα περισσότερα αντίστοιχα ευρήματα που έχουμε είναι από χώρες της βαλκανικής και της δυτικής Ευρώπης» εξηγεί η κυρία Παϊσίδου.

Σύμφωνα με την αρχαιολόγο, ο τρόπος με τον οποίο ήταν χτισμένος ο τάφος του στρατιώτη υποδηλώνει πως στο εσωτερικό του κείτονταν σημαντικά πρόσωπα που ανήκαν στη χριστιανική θρησκεία. Ιδιαίτερη τιμή αποτελούσε και το ότι ο εν λόγω πολεμιστής είχε ταφεί μαζί με τον οπλισμό του.

Η Μελίνα Παϊσίδου μαζί με τον υποψήφιο διδάκτορα Ερρίκο Μανιώτη θα παρουσιάσει τη μελέτη «Οπλισμός στρατιώτη από τάφο της βασιλικής του Συντριβανίου» στο 33ο Αρχαιολογικό Συνέδριο για τις ανασκαφές στη Μακεδονία και τη Θράκη, που θα αρχίσει σήμερα και θα διαρκέσει έως το Σάββατο.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ