Γότθος πολεμιστής «ξεπήδησε» έπειτα από ανασκαφές στο μετρό Θεσσαλονίκης

Βρέθηκε τάφος πολεμιστή που χρονολογείται αρχές του 5ου αιώνα μ.Χ.

Must Read

Θαμμένος με τον οπλισμό του βρέθηκε ένας Γότθος πολεμιστής στην τρίκλιτη κοιμητηριακή βασιλική που ήρθε στο φως το 2010, έπειτα από ανασκαφές για το μετρό Θεσσαλονίκης.

Στον τάφο, που χρονολογείται αρχές του 5ου αιώνα μ.Χ., δίπλα στον σκελετό του Γότθου στρατιώτη υπήρχε ένα ξίφος διπλωμένο, ένα εγχειρίδιο και ένα ομφάλιο ασπίδας. Αυτό που φαίνεται να «ξεκλειδώνει» την ταυτότητα του πολεμιστή, σύμφωνα με την αρχαιολόγο Μελίνα Παϊσίδου, είναι ότι το ξίφος ήταν σκόπιμα διπλωμένο και όχι σπασμένο. «Είναι σπάνιο να βρίσκεται οπλισμός αυτής της περιόδου μέσα σε ανασκαφικά συμφραζόμενα και μάλιστα του ελλαδικού χώρου. Τα περισσότερα αντίστοιχα ευρήματα που έχουμε είναι από χώρες της βαλκανικής και της δυτικής Ευρώπης» εξηγεί η κυρία Παϊσίδου.

Σύμφωνα με την αρχαιολόγο, ο τρόπος με τον οποίο ήταν χτισμένος ο τάφος του στρατιώτη υποδηλώνει πως στο εσωτερικό του κείτονταν σημαντικά πρόσωπα που ανήκαν στη χριστιανική θρησκεία. Ιδιαίτερη τιμή αποτελούσε και το ότι ο εν λόγω πολεμιστής είχε ταφεί μαζί με τον οπλισμό του.

Η Μελίνα Παϊσίδου μαζί με τον υποψήφιο διδάκτορα Ερρίκο Μανιώτη θα παρουσιάσει τη μελέτη «Οπλισμός στρατιώτη από τάφο της βασιλικής του Συντριβανίου» στο 33ο Αρχαιολογικό Συνέδριο για τις ανασκαφές στη Μακεδονία και τη Θράκη, που θα αρχίσει σήμερα και θα διαρκέσει έως το Σάββατο.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This