Τετάρτη 28/7/2021

Εργασιακά: Στο στόχαστρο οι αργίες από τις μεγάλες αλυσίδες

Βιάζεται μια σειρά από μεγάλες εταιρίες να εφαρμόσει όσα απαράδεκτα ετοιμάζεται να νομοθετήσει η κυβέρνηση στα εργασιακά.

Όπως υπογραμμίζει η ΓΣΕΕ, τις τελευταίες ημέρες καταφθάνει σωρεία καταγγελιών εργαζομένων, πρωτοβάθμιων σωματείων και εργατικών κέντρων, οι οποίες έχουν σχέση με αποφάσεις αλυσίδων καταστημάτων να απασχολήσουν το προσωπικό τους σε ημέρες υποχρεωτικής ή κατ’ έθιμο αργίας, αλλά και την Τρίτη, οπότε η συνομοσπονδία έχει προκηρύξει απεργία για την Εργατική Πρωτομαγιά.

Σημειώνεται ότι, σε αρκετές περιπτώσεις, οι μεγάλες αυτές εταιρίες χρησιμοποιούν δικαιολογίες, όπως η διεξαγωγή εκπαιδευτικών σεμιναρίων, όταν κάποιες από αυτές θα μπορούσαν να το κάνουν τους τελευταίους έξι μήνες που παραμένουν κλειστές!

«Η ΓΣΕΕ, σε συνεργασία με τα κατά τόπους εργατικά κέντρα, πραγματοποιεί ήδη σειρά παρεμβάσεων σε περιφερειακές διευθύνσεις του ΣΕΠΕ, ώστε να μη χορηγηθούν τέτοιες άδειες, και ήδη η μια υπηρεσία μετά την άλλη απορρίπτουν τέτοιου τύπου αιτήματα σε όλη τη χώρα» τονίζει η ανώτατη οργάνωση εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα.

Υπενθυμίζεται ότι, τις Κυριακές και τις ημέρες υποχρεωτικής αργίας, απαγορεύονται κάθε βιομηχανική, βιοτεχνική, εμπορική εργασία και κάθε επαγγελματική γενικά δραστηριότητα, πλην των εξαιρέσεων που αναφέρονται ρητώς (π.χ., επισιτιστικά καταστήματα κ.λπ.).

Όσες επιχειρήσεις δεν υπάγονται στις εξαιρέσεις του νόμου δεν μπορούν να λειτουργήσουν νόμιμα και συνεπώς δεν μπορούν να απασχολούν εργαζομένους χωρίς να έχουν λάβει ειδική άδεια. Σε περίπτωση που ο εργοδότης απασχολήσει το προσωπικό την Κυριακή ή τις ημέρες υποχρεωτικής αργίας, τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι 6 μηνών και χρηματική ποινή.

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του newsbreak. Ακολουθήστε το newsbreak σε Instagram, Facebook, Youtube, Viber και Twitter.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

WEB TV

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ