Γολγοθάς για τη Βραζιλιάνα απόγονο του Μάρκου Μπότσαρη! Το χάος των κρατικών υπηρεσιών της στερεί το όνειρό της

Η Ελιζαμπέτα Μπότσαρη προσπαθεί εδώ και χρόνια να αποκτήσει την ελληνική ιθαγένεια

Must Read

Τον δικό της γολγοθά ανεβαίνει τα τελευταία οκτώ χρόνια η απόγονος του Μάρκου Μπότσαρη, η οποία θεωρείται ξένη στην πατρίδα της, τον τόπο δηλαδή όπου ο πρόγονός της Μάρκος Μπότσαρης έδωσε τη ζωή του προκειμένου να γίνει πράξη το όνειρο της λευτεριάς. Κι αυτό διότι τα αιτήματα της Ελιζαμπέτα Μπότσαρη για κτήση της ελληνικής ιθαγένειας «σκοντάφτουν» στην επιδεικτική αδιαφορία και την πλήρη αποδιοργάνωση του κράτους.

Γεννημένη το 1975 στο μακρινό Σάο Πάολο της Βραζιλίας από Έλληνα πατέρα και Βραζιλιάνα μητέρα, η 46χρονη απόγονος ενός εκ των μεγαλύτερων αγωνιστών της Εθνεγερσίας ανεβαίνει έναν γολγοθά προσπαθώντας να εξασφαλίσει την ιθαγένεια από το ελληνικό κράτος. Αν και έχει στείλει κάμποσες φορές στο ελληνικό προξενείο όλα τα απαραίτητα έγγραφα που αποδεικνύουν τη σχέση αίματος με τον πατέρα της, τη φοίτησή της σε ελληνικό σχολείο, τη βάφτισή της ως χριστιανής ορθόδοξης και πολλά άλλα, οι απαντήσεις που λαμβάνει από το 2014, όταν άρχισε να υποβάλλει αιτήσεις, περιορίζονται σε συστάσεις για… υπομονή!

Ο μπαμπάς της

Ενδεικτική του χάους που επικρατεί είναι η αντιμετώπιση που είχε η «Espresso», στο πλαίσιο του ρεπορτάζ, στην προσπάθειά της να επικοινωνήσει με τους υπαλλήλους στους οποίους απευθύνθηκε η κυρία Μπότσαρη, καθώς και με ανθρώπους που χειρίζονται παρόμοιες υποθέσεις. Αρχικά μας ζήτησαν να περιμένουμε, καθώς έψαχναν στο αρχείο την υπόθεση, και στη συνέχεια μας ενημέρωσαν ότι ο αρμόδιος υπάλληλος… νοσεί με κορωνοϊό και θα πρέπει να περιμένουμε ώσπου να αναρρώσει για να μας εξυπηρετήσει!

Η πρώτη… κρυάδα

«Ήμουν περίπου 20 ετών όταν πήγα εδώ, στο προξενείο, για να ζητήσω την ελληνική μου υπηκοότητα. Θυμάμαι μια ηλικιωμένη γυναίκα να μου απαντά πως είναι… απασχολημένη και ότι η περίπτωσή μου είναι εξαιρετικά περίπλοκη, επειδή οι γονείς μου δεν ήταν παντρεμένοι όταν με έφεραν στον κόσμο! Έπειτα από αυτή την αντιμετώπιση απογοητεύτηκα πολύ, αλλά τρία χρόνια αργότερα προσπάθησα ξανά» αναφέρει χαρακτηριστικά στην «Espresso».

Όταν πληροφορήθηκε ότι στο ελληνικό προξενείο του Σάο Πάολο υπήρχε ένας υπάλληλος, ο Μανώλης Άντερσον, που ασχολιόταν αποκλειστικά με τη διαδικασία της κτήσης ιθαγένειας, αποφάσισε να απευθυνθεί σε εκείνον. Ετοίμασαν μαζί όλες τις βεβαιώσεις που απαιτούνταν και τις έστειλαν στην Ελλάδα. «Επρόκειτο για μια αρκετά χρονοβόρα αλλά και ακριβή διαδικασία. Επρεπε να πάω σε διάφορες υπηρεσίες, να βρω τα στοιχεία που ζητούσαν και στη συνέχεια έπρεπε να τα μεταφράσω. Πλήρωσα για όλα αυτά περίπου 500 ευρώ και στο τέλος του 2017 έμαθα ότι τα χαρτιά έφτασαν στην Αθήνα. Επρεπε να περιμένω έναν χρόνο για να λάβω απάντηση, όπως συνηθίζεται σε τέτοιες περιπτώσεις».

Περί τα τέλη του 2018 η Ελιζαμπέτα ενημερώθηκε ότι η αίτησή της για κτήση της ελληνικής ιθαγένειας απορρίφθηκε. Τον Απρίλιο του 2019 έστειλε πάλι τα χαρτιά της και, μη έχοντας καμία απολύτως ενημέρωση σχετικά με την πορεία του αιτήματός της, ήρθε στην Αθήνα και ζήτησε διά ζώσης συνάντηση με τον επικεφαλής του Τμήματος Πολιτογραφήσεων Ομογενών Αλλοδαπών στο υπουργείο Εσωτερικών Χρήστο Σαριτζόγλου. Εκείνος της απάντησε σε e-mail, το οποίο βρίσκεται στη διάθεση της «Espresso», ότι την περίοδο εκείνη θα βρισκόταν σε… διακοπές και πως η υπόθεσή της θα άρχιζε να εξετάζεται κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2019.

«Προς το τέλος του 2019, όταν άρχισα, δηλαδή, να ζητώ ενημέρωση για το αίτημά μου, μόλις είχε ξεσπάσει η πανδημία και οι απαντήσεις που έπαιρνα ήταν ότι έπρεπε και πάλι να περιμένω, καθώς οι διαδικασίες καθυστερούσαν λόγω κορωνοϊού!» σημειώνει και προσθέτει: «Είμαι Ελληνίδα, η ψυχή μου είναι ελληνική. Ο πατέρας μου, που γεννήθηκε το 1928 στην Ελλάδα και πολέμησε σε ηλικία 12 ετών για τη χώρα, με έχει αναγνωρίσει. Το σχετικό έγγραφο έχει σταλεί στο προξενείο, το επίθετό μου είναι ελληνικό. Δεν καταλαβαίνω, λοιπόν, για ποιον λόγο μου αρνούνται την ιθαγένεια».

Ανατρέχοντας στα παιδικά της χρόνια, θυμάται τον πατέρα της Βασίλη, ναυτικό στο επάγγελμα, να διηγείται σε εκείνη και στον αδελφό της πόσο υπερήφανος ήταν για το επώνυμό του και για την κληρονομιά που αυτό κουβαλά. «Ο Μάρκος Μπότσαρης ήταν αδελφός του προ-προπάππου μου. Ο πατέρας μου έφυγε από την Αθήνα το 1956, για ένα καλύτερο μέλλον, αλλά ποτέ δεν ξέχασε τον τόπο του. Πάντα μας έλεγε πόσο υπερήφανος αισθάνεται, ενώ στο στήθος του είχε ζωγραφίσει έναν τεράστιο σταυρό. Πέθανε το 2003 και βουρκώνω κάθε φορά που βλέπω τα έγγραφα που συγκεντρώνω για να αποδείξω ότι έχω ελληνική καταγωγή» επισημαίνει.

Αρχιτέκτονας και ζαχαροπλάστισσα! Πλημμυρίζει το Σάο Πάολο με κουραμπιέδες και μελομακάρονα που φτιάχνει με τα χεράκια της

Η αγάπη της για τον τόπο των προγόνων της δεν περιορίζεται μονάχα στα αιτήματα για ελληνική ιθαγένεια, αλλά από το Σάο Πάολο, όπου ζει και εργάζεται ως αρχιτέκτονας, προσπαθεί να διαδώσει τις ελληνικές παραδόσεις, μυώντας τους Βραζιλιάνους στις ελληνικές γεύσεις.

Τον τελευταίο χρόνο έχει στήσει μια μικρή επιχείρηση, ονόματι BOT -από τα πρώτα τρία γράμματα του επωνύμου της-, που παρασκευάζει και διανέμει ελληνικά παραδοσιακά γλυκά, όπως μελομακάρονα, κουραμπιέδες και μπακλαβά.

«Είναι μια διαδικασία πολύ όμορφη, από την προετοιμασία των γλυκών έως τη συσκευασία και τη διανομή τους. Σε κάθε κουτί που στέλνω υπάρχει ένα σημείωμα με τη συνταγή, αλλά και με τον τρόπο που τρώνε τα εδέσματα αυτά στην Ελλάδα. Οι Βραζιλιάνοι, καθώς και κάποιοι Ελληνες που ζουν εδώ, έχουν ενθουσιαστεί και μου ζητούν διαρκώς μεγαλύτερη παραγωγή» λέει ενθουσιασμένη.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This