Τετάρτη 12/5/2021

Παγώνη για παρενέργειες από τα εμβόλια και για μάσκες: «Μέσα Σεπτεμβρίου τις “πετάμε”» (video)

Ακόμη και οι εμβολιασμένοι, όταν πάνε σούπερ μάρκετ ή σε κάποιο νοσοκομείο, πρέπει να φοράνε τη μάσκα, λόγω του υψηλού ιικού φορτίου

Στο ότι στα μέσα Σεπτεμβρίου κατά πάσα πιθανότητα «πετάμε» τις μάσκες, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Αθήνας – Πειραιά, Ματίνα Παγώνη, μιλώντας στην ΕΡΤ ανήμερα Κυριακή του Πάσχα

«Πιστεύω ότι το καλοκαίρι θα είναι τελείως διαφορετικό. Θα κάνουμε διακοπές, χωρίς, βέβαια, να πούμε ότι βγάζουμε τη μάσκα όλοι και ότι θα κυκλοφορούμε χωρίς προσοχή στις αποστάσεις», δήλωσε η κυρία Παγώνη, συμπληρώνοντας: «Θεωρώ ότι πως προς τα μέσα Σεπτέμβρη θα είναι η ημερομηνία που θα πετάξουμε τις μάσκες. Είναι αυτό που λέμε “πετάω τις μάσκες” και αισθανόμαστε ελεύθεροι. Το “πετάμε τις μάσκες” είναι το βασικό, γιατί μπορεί να μας έχει γίνει συνήθεια μέχρι τώρα, αλλά οι μάσκες μπορεί να πεταχτούν περίπου όταν τελειώσει το 90% των εμβολιασμών γύρω στις 15 Σεπτεμβρίου».

Όπως τόνισε, όμως, πρέπει μέχρι τότε πρέπει να παραμείνουμε προσεκτικοί. «Οι εμβολιασμένοι μέχρι να γίνουν πάρα πολλοί πρέπει να φοράνε τη μάσκα όταν, ας πούμε, πάνε σούπερ μάρκετ ή όταν πηγαίνουν σε κάποιο νοσοκομείο. Το ιικό φορτίο είναι ακόμα μεγάλο, ειδικά στην Αττική και πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί», εξήγησε.

«Πρώτο μας όπλο για την ανάσχεση του κορωνοϊού είναι ο εμβολιασμός. Ελπίζω να πάρουμε τις ποσότητες και τέλος Ιουνίου να κάνουμε τη σχετική ανοσία», ανέφερε δίνοντας συγχαρητήρια στους νέους που έχουν δηλώσει άμεσα συμμετοχή στο εμβολιαστικό πρόγραμμα.

Ποια τα πιθανά συμπτώματα μετά τον εμβολιασμό

Απαντώντας, εξάλλου, σε σχετική ερώτηση, η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Αθήνας – Πειραιά ανέφερε πως τα συμπτώματα ύστερα από το εμβολιασμό δεν πρέπει να προκαλούν καμία ανησυχία. Όσον αφορά στο εμβόλιο της Pfizer, η κυρία Παγώνη εξήγησε πως το 85 – 90% των εμβολιασθέντων δεν παρουσίασε κανένα  απολύτως σύμπτωμα, ενώ κάποιοι ανέφεραν πως είχαν πονοκέφαλο, δέκατα ή πυρετό μέχρι 37,5, συμπτώματα που, όμως, εξαφανίστηκαν ύστερα από το δεύτερο 24ωρο.

Αναφερόμενη στο σκεύασμα της AstraZeneca, είπε πως όσοι εμφάνισαν συμπτώματα, ανέβασαν πυρετό για διάστημα μίας ή δύο ημερών, που σε πολλές περιπτώσεις έφτασε τους 38,5 βαθμούς. «Μετά όμως από τρία 24ωρα η πλειοψηφία δεν είχε κανένα απολύτως πρόβλημα. Είναι θέμα οργανισμού για το πώς θα αντιδράσει κάποιος, όχι θέμα ηλικίας», σημείωσε η κυρία Παγώνη.

Τέλος, όσον αφορά στον πόνο που μπορεί να αισθάνεται τοπικά κάποιος που έχει κάνει το εμβόλιο, τόνισε, πως είναι κάτι το φυσιολογικό και δεν πρέπει να γεννά ανησυχία.

  • Δείτε το σχετικό ρεπορτάζ:

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ