Πέμπτη 24/6/2021

«Ύποπτες» 557 περιπτώσεις! Οι παρενέργειες των τριών εμβολίων που καταγράφηκαν στην Ελλάδα

Ο πρόεδρος του ΕΟΦ Δημήτρης Φιλίππου έδωσεστη δημοσιότητα στοιχεία αξιολόγησης των τριών εμβολίων που έχουν χορηγηθεί έως τώρα στη χώρα μας

Σημαντικά στοιχεία για την ασφάλεια, την αποτελεσματικότητα και τις παρενέργειες των τριών εμβολίων που έχουν χορηγηθεί μέχρι σήμερα στη χώρα μας, δηλαδή των εμβολίων Pfizer, Moderna και AstraZeneca, έδωσε ο επίκουρος καθηγητής Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ και πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ) Δημήτρης Φιλίππου.

Κατά τη διάρκεια επιστημονικής εκδήλωσης του ΕΚΠΑ, ο κ. Φιλίππου δήλωσε επιφυλακτικός σχετικά με τα στοιχεία που προέρχονται από διάφορες χώρες και δείχνουν μειωμένη αποτελεσματικότητα κάποιων εμβολίων. «Τηρώ στάση αναμονής, περιμένοντας περισσότερα στοιχεία» είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Εάν καταφέρουμε να εμβολιάσουμε το σύνολο του πληθυσμού, τότε ακόμα και με μικρή αποτελεσματικότητα (των εμβολίων) στις μεταλλάξεις, θεωρούμε ότι θα έχουμε εξαιρετικά αποτελέσματα και θα μπορέσει να ελεγχθεί πραγματικά αυτό το τεράστιο παγκόσμιο πρόβλημα» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Μιλώντας για τους στόχους της Ελλάδας σχετικά με τον εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού, ο κ. Φιλίππου ανέφερε ότι προσδοκούμε με 28.000.000 δόσεις, που έχουμε εξασφαλίσει ως χώρα, να εμβολιάσουμε 16.000.000 πολίτες. Παράλληλα, διευκρίνισε ότι μπορεί να ξενίζει ο αριθμός, ο οποίος υπερβαίνει τον πληθυσμό της Ελλάδας, όμως «όταν θα φτάσουμε να εμβολιάζουμε τους τελευταίους πολίτες, θα χρειαστεί να ξαναεμβολιάσουμε τους πρώτους», τους πολίτες δηλαδή που είχαν εμβολιαστεί τον Ιανουάριο.

Αναφορές

Για τις περιπτώσεις σοβαρών, ανεπιθύμητων ενεργειών που δηλώθηκαν μέσω της διαδικασίας συμπλήρωσης της «κίτρινης κάρτας» στον ΕΟΦ και από τα τρία εμβόλια που έχουν χορηγηθεί μέχρι σήμερα, ο πρόεδρος του οργανισμού έδωσε τα εξής στοιχεία: Εως τις 5/4, και σε σύνολο 1.800.000 δόσεων εμβολίων, έγιναν 1.913 αναφορές στον ΕΟΦ μέσω «κίτρινης κάρτας». Από αυτές, ως «σοβαρές» χαρακτηρίστηκαν οι 557 περιπτώσεις και διερευνήθηκαν πλήρως μέχρι σήμερα οι 400. Αυτές οι 400 περιπτώσεις δηλώθηκαν και στην ευρωπαϊκή πλατφόρμα παρενεργειών από τα εμβόλια κατά του Covid-19.

Αναλυτικά, για το ποια εμβόλια αφορούν:

■ 65 το εμβόλιο της Οξφόρδης / Astra Zeneca (0,02%)
■ 334 το εμβόλιο της Pfizer (0,02%)
■ 1 το εμβόλιο της Moderna (0,008%)

O κ. Φιλίππου διευκρίνισε ότι τα παραπάνω ποσοστά προκύπτουν αναλογικά με τις χορηγούμενες μέχρι εκείνη την περίοδο δόσεις, καθώς το εμβόλιο της Pfizer είχε χορηγηθεί σε πολύ μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού. «Μιλάμε για εξαιρετικά χαμηλό ποσοστό ανεπιθύμητων ενεργειών. Βέβαια, υπάρχει και ένας θάνατος, ο οποίος οφείλεται σε αρτηριακή θρόμβωση και θρομβοπενία από το εμβόλιο της AstraZeneca, σε γυναίκα άνω των 60 ετών, με υποκείμενα νοσήματα» πρόσθεσε. Στις λιγότερο σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες των τριών εμβολίων περιλαμβάνονται οι μυαλγίες, οι αρθραλγίες, ο πόνος στο σημείο της ένεσης, η ήπια πυρετική κίνηση, η κακουχία κ.ά. «Είναι ανεπιθύμητες ενέργειες που δεν θεωρούνται τόσο σημαντικές και εύκολα παρέρχονται» τόνισε ο πρόεδρος του ΕΟΦ.

Η διαδικασίας αξιολόγησης των περιστατικών

Ο κ. Δημήτρης Φιλίππου εξήγησε πως η διαδικασία της αξιολόγησης των περιστατικών παρενεργειών από τα εμβόλια είναι δύσκολη και χρονοβόρα, καθώς είναι πολύ μεγάλος ο αριθμός των ατόμων που εμβολιάζονται, αλλά και ανάμεσά τους πολλοί ηλικιωμένοι, οι οποίοι εμφανίζουν πολλά προβλήματα υγείας, «άρα πολύ εύκολα μπορεί να συμβεί κάτι σε κάποιον που να μη σχετίζεται με το εμβόλιο» ανέφερε.

Επομένως, εκτός από τις 400 περιπτώσεις που διερευνήθηκαν, υπάρχουν και κάποιες ακόμα που είναι υπό διερεύνηση και αφορούν περιστατικά θρόμβωσης, οξέως εμφράγματος, αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια, πνευμονική εμβολή και θρομβοπενία.

Σύμφωνα με τον ίδιο, συνήθεις παρενέργειες πάντως, δηλαδή οι σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες που έχουν διερευνηθεί και δηλωθεί επίσημα, είναι οι εξής:

■ Αναφυλακτικές αντιδράσεις

Pfizer (0,5/100.000)
Moderna (1/100.000)
Αρτηριακή θρόμβωση και θρομβοπενία
AstraZeneca (1/300.000)

■ Πάρεση προσωπικού νεύρου

Pfizer (0,3/100.000)
AstraZeneca (0,3/100.000)
Σύνδρομο Guillain Barre
AstraZeneca (0,3/100.000)

■ Αναζωπύρωση ή υποτροπή έρπητα ζωστήρα

Pfizer (0,8/100.000)

Για όλες τις παραπάνω περιπτώσεις υπήρξε αναθεώρηση του φύλλου οδηγιών χρήσης των εμβολίων και προστέθηκαν και οι πολύ σπάνιες παρενέργειες. Εξαιτίας της σπανιότητάς τους δεν είχαν καταγραφεί στον περιορισμένο αριθμό ατόμων που συμπεριλήφθηκαν στις αρχικές κλινικές μελέτες, εξήγησε ο κ. Φιλίππου.

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του newsbreak. Ακολουθήστε το newsbreak σε Instagram, Facebook, Viber και Twitter.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ