Ξεκινούν οι «Πανελλαδικές εξετάσεις» των αλλοδαπών που θέλουν ελληνική ιθαγένεια

Πρεμιέρα του γραπτού διαγωνισμού με σχεδόν 2.000 συμμετοχές

Must Read

Μία νέα διαγωνιστική διαδικασία, που αποτελεί μικρογραφία των πανελλαδικών εξετάσεων, θα κάνει πρεμιέρα σε λίγες ημέρες.

Την προσεχή Κυριακή, 16 Μαΐου, 2.450 αλλογενείς αλλοδαποί θα συμμετάσχουν στον πρώτο γραπτό (για ορισμένους μόνο προφορικό) διαγωνισμό για την απόκτηση του Πιστοποιητικού Επάρκειας Γνώσεων για Πολιτογράφηση (ΠΕΓΠ), που είναι απαραίτητο για την απόκτηση της ελληνικής ιθαγένειας.

Οι υποψήφιοι θα κληθούν να αποδείξουν ότι γνωρίζουν επαρκώς της ελληνική γλώσσα (επίπεδο Β1) και ότι διαθέτουν γνώσεις για τη χώρα της οποίας επιθυμούν να γίνουν πολίτες.

Οι εξετάσεις θα διεξαχθούν σε 19 εξεταστικά κέντρα, που κατανέμονται σε επτά πόλεις της χώρας. Στην πρωτεύουσα δημιουργήθηκαν 10 εξεταστικά κέντρα, όπου θα διαγωνιστούν 1.521 υποψήφιοι, σε τρία εξεταστικά κέντρα της Θεσσαλονίκης θα διαγωνιστούν 295, στη Λάρισα 105, στο Ηράκλειο Κρήτης 95, στην Πάτρα 91, στα Ιωάννινα 57 και στην Τρίπολη 48 υποψήφιοι.

Παράλληλα, 25 άτομα με αναπηρίες και 211 άνω των 62 ετών θα εξεταστούν προφορικά σε ειδικά εξεταστικά κέντρα.

Τα εξεταστικά κέντρα

Ως εξεταστικά κέντρα ορίστηκαν στην Αττική τα εξής σχολικά συγκροτήματα:

  • 1ο ΓΕΛ Πετρούπολης,
  • 3ο Γυμνάσιο Περιστερίου,
  • 1ο ΓΕΛ Αιγάλεω,
  • 3ο ΓΕΛ Αμαρουσίου,
  • 3ο ΓΕΛ Αγίας Παρασκευής,
  • 2ο ΓΕΛ Νέας Ιωνίας,
  • Ζάννειο Πρότυπο ΓΕΛ Πειραιά,
  • Πρότυπο ΓΕΛ Ιωνιδείου Σχολής Πειραιά,
  • 1ο ΓΕΛ Αργυρούπολης,
  • 60ο Γυμνάσιο Αθηνών και
  • 9ο ΓΕΛ Αθηνών (ειδικό εξεταστικό κέντρο).

Στη Θεσσαλονίκη,

  • το 1ο ΓΕΛ Σταυρούπολης (εξεταστικό και ειδικό εξεταστικό κέντρο),
  • το 3ο ΓΕΛ Σταυρούπολης και
  • το 15ο ΓΕΛ Θεσσαλονίκης.

Στις άλλες πόλεις,

  • το 3ο ΓΕΛ Πατρών,
  • το 3ο ΓΕΛ Ηρακλείου Κρήτης,
  • το Μουσικό Σχολείο Λάρισας,
  • το Πρότυπο ΓΕΛ Ζωσιμαίας Σχολής Ιωαννίνων και
  • το 3ο ΓΕΛ Τρίπολης.

Η άφιξη στα εξεταστικά κέντρα γίνεται στις 7:00 και έως τις 8:00 οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να έχουν καταλάβει τις προκαθορισμένες για αυτούς θέσεις εντός των αιθουσών. Στην είσοδο του κάθε εξεταστικού κέντρου θα διενεργείται έλεγχος ταυτοποίησης των εξεταζόμενων. Εκτός από το δελτίο εξεταζόμενου, οι υποψήφιοι θα πρέπει να έχουν μαζί τους το ισχύον ταξιδιωτικό έγγραφό τους, την άδεια διαμονής τους ή τη βεβαίωση εγγραφής πολίτη της ΕΕ που εκδίδει η Ελληνική Αστυνομία.

Από τις 5:00 θα συνεδριάζει η Επιστημονική Επιτροπή στον προκαθορισμένο χώρο του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, προκειμένου να καθορίσει τα θέματα των εξετάσεων. Η εκπομπή των θεμάτων στα εξεταστικά κέντρα γίνεται μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος των πανελλαδικών εξετάσεων, αφού έχουν κλείσει οι πύλες όλων των εξεταστικών κέντρων και οι διαγωνιζόμενοι έχουν καταλάβει τις θέσεις τους.

Η διαδικασία εξέτασης

Οι υποψήφιοι θα εξεταστούν πρώτα στην ελληνική γλώσσα ως προς την κατανόηση και παραγωγή του γραπτού λόγου, διαδικασία που θα διαρκέσει 90 λεπτά. Θα ακολουθήσει για άλλα 90 λεπτά η εξέταση των θεμάτων Ιστορίας, Πολιτικών Θεσμών, Γεωγραφίας και Πολιτισμού. Οι ερωτήσεις για τις συγκεκριμένες θεματικές ενότητες αντλούνται τυχαία από την τράπεζα θεμάτων, που είναι προσβάσιμη σε πλατφόρμα της Γενικής Γραμματείας Ιθαγένειας (ΓΓΙ).

Μετά οι υποψήφιοι ανά δύο προσέρχονται με μέριμνα των επιτηρητών στους δύο αξιολογητές για την εξέταση της ελληνικής γλώσσας στην παραγωγή προφορικού λόγου, διάρκειας 15 λεπτών.

Στην ενότητα «Κατανόηση και παραγωγή γραπτού λόγου» οι υποψήφιοι καλούνται να απαντήσουν σε 20 ερωτήσεις και να συνθέσουν ένα σύντομο κείμενο. Αυτή η δοκιμασία θα δίνει 30 μονάδες.

Οι ερωτήσεις των θεματικών ενοτήτων θα είναι συνολικά 20 με την εξής κατανομή: Τέσσερα θέματα Γεωγραφίας, τέσσερα θέματα Πολιτισμού, έξι θέματα Ιστορίας και έξι θέματα Πολιτικών Θεσμών. Κάθε θέμα βαθμολογείται με 2 μονάδες και η συνολική μέγιστη βαθμολογία για όλες τις θεματικές ενότητες ισοδυναμεί με 40.

Στην ενότητα «Κατανόηση προφορικού λόγου» οι υποψήφιοι καλούνται να απαντήσουν σε 10 ερωτήσεις και η κάθε σωστή απάντηση δίνει μιάμιση μονάδα (σύνολο 15 μονάδες), ενώ στην ενότητα «Παραγωγή προφορικού λόγου» εξετάζονται σε τρεις διαφορετικές δραστηριότητες επικοινωνίας, όπου η άριστη ανταπόκριση στα ζητούμενα δίνει 15 μονάδες.

Επιτυχών θεωρείται ο υποψήφιος που συγκεντρώσει το 70% της μέγιστης συνολικής δυνατής βαθμολογίας, υπό την απαραίτητη προϋπόθεση ότι έχει επιτύχει στη γλώσσα ποσοστό 66,66% (40/60) και στις άλλες θεματικές ενότητες το 50% (20/40).

Οι απαντήσεις αξιολογούνται από δύο βαθμολογητές, όπως ισχύει και στις πανελλαδικές εξετάσεις, και η τελική βαθμολογία προκύπτει από τον μέσο όρο της βαθμολογίας τους.

Σε περίπτωση διαφοράς άνω του 10% μεταξύ των δύο βαθμολογητών, υπάρχει αξιολόγηση από τρίτο βαθμολογητή, του οποίου ο βαθμός καθίσταται τελικός. Οι βαθμολογητές και οι αξιολογητές είναι δημόσιοι ή ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί.

Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας, οι βαθμολογίες καταχωρούνται στην ειδική ηλεκτρονική εφαρμογή της ΓΓΙ και αφού ολοκληρωθούν ο επανέλεγχος και η οριστική επικύρωση αναρτάται στην ιστοσελίδα της τελευταίας ο ενιαίος πίνακας βαθμολογίας με τους επιτυχόντες και τους αποτυχόντες. Επί της συγκεκριμένης διαδικασίας δεν υπάρχει δικαίωμα ένστασης ή αντίρρησης.

Οι επιτυχόντες θα περάσουν στο τελικό στάδιο της σύντομης συνέντευξης από τριμελή επιτροπή για να διαπιστωθούν η κοινωνική και οικονομική ένταξή τους. Όσοι δεν τα καταφέρουν έχουν το δικαίωμα να επαναλάβουν την εξεταστική διαδικασία όσες φορές χρειαστεί, αρχής γενομένης από τις επόμενες εξετάσεις που θα διεξαχθούν στις 7 Νοεμβρίου 2021.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Διαβάζονται τώρα

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Καταγγελία ΣΕΤΕΠΕ: Κατάστημα εστίασης στην Θεσσαλονίκη παρακρατούσε τα tips από τους εργαζομένους!

Παρέμβαση σε γνωστό κατάστημα εστίασης της Θεσσαλονίκης πραγματοποίησε το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τουριστικών Επισιτιστικών Επιχειρήσεων Θεσσαλονίκης-Πιερίας- Χαλκιδικής (ΣΕΤΕΠΕ) μετά από καταγγελίες...

More Articles Like This