Δευτέρα 14/6/2021

ΠΟΕΔΗΝ: Εμειναν «στα λόγια» τα διπλά rapid tests στους υγειονομικούς που δεν εμβολιάστηκαν

Το είχε υποσχεθεί ο Κικίλιας για εκείνους που δεν εμβολιάστηκαν

Σύγχυση και μεγάλο μπέρδεμα επικρατεί με τον προληπτικό έλεγχο των υγειονομικών, σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ.

Όπως αναφέρει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μιχάλης Γιαννάκος, πρόσφατα με τη διασπορά του ιού στο Νοσοκομείο «Μεταξά», ο Βασίλης Κικίλιας είπε ότι οι υγειονομικοί που δεν εμβολιάστηκαν θα κάνουν δύο προληπτικά rapid tests την εβδομάδα, ωστόσο αυτό δεν υλοποιήθηκε ποτέ.

Μάλιστα, εκδόθηκε ΚΥΑ που ορίζει ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι θα κάνουν κάθε εβδομάδα αυτοδιαγνωστικό έλεγχο. Οι διοικήσεις των νοσοκομείων -θεωρώντας ότι και οι υγειονομικοί συμπεριλαμβάνονται- για να εξοικονομήσουν χρήματα στους προϋπολογισμούς από αντιδραστήρια και rapid tests, προσπάθησαν να επιβάλουν το αυτοδιαγνωστικό τεστ, παρότι δεν έχουν την ίδια αξιοπιστία. Επίσης, στα φαρμακεία δεν βρίσκονται τα self tests.

Το αποτέλεσμα, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ, είναι να επικρατεί αλαλούμ στα νοσοκομεία και κανείς δεν ξέρει τι να κάνει, καθώς δεν γίνεται προληπτικός έλεγχος των υγειονομικών. «Εάν σε εμάς για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα υπάρχει τέτοια αντιμετώπιση,  φανταστείτε στην κοινωνία. Δεν μπορεί ο υγειονομικός να παρακολουθείται με αυτοδιαγνωστικό τεστ, χωρίς να καταγράφεται και να παρακολουθείται το αποτέλεσμά του από τις επιτροπές λοιμώξεων», συμπληρώνει.

Με ευθύνη των νοσοκομείων

Αυτό ενδέχεται να δημιουργήσει πρόβλημα, καθώς εάν υποθετικά υπάρχει κάποιος υγειονομικός αρνητής του κορωνοϊού, πώς είναι σίγουροι ότι θα κάνει το τεστ; «Θα το πάρει από το φαρμακείο και μπορεί να το πετάξει», προειδοποιεί ο κ. Γιαννάκος και συμπληρώνει: «Πώς είναι δυνατόν να παρακολουθείται το υγειονομικό προσωπικό με τα αυτοδιαγνωστκά τεστ που είναι χαμηλής αξιοπιστίας; Όλοι οι υγειονομικοί -εμβολιασμένοι και μη- θα πρέπει να υποβάλλονται με ευθύνη των νοσοκομείων σε μοριακό έλεγχο ή έστω rapid test». Πρέπει οι ειδικοί να ξεκαθαρίσουν, λοιπόν, αν οι εμβολιασμένοι υγειονομικοί μεταδίδουν ή όχι τον ιό.

Την ίδια ώρα, πάνω από 60 υγειονομικοί σήμερα νοσούν από κορωνοϊό ήπια, ενώ έχουν εμβολιαστεί. «Μεταδίδουν ή όχι τον ιό; Πρέπει ή όχι να κάνουν προληπτικά τεστ; Εάν δεν μεταδίδουν τον ιό και είναι ασυμπτωματικοί, γιατί βγαίνουν σε καραντίνα; Δεν αρκεί μόνο να μιλάμε για την αναγκαιότητα συμμετοχής των υγειονομικών στον εμβολιασμό και, μάλιστα, με παραπλανητικά στοιχεία. Πρέπει να γίνονται τα αυτονόητα στο επίπεδο της πρόληψης», καταλήγει ο κ. Γιαννάκος.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ