25/9/2022

Έξαλλοι οι κτηνίατροι με τα υπόγεια παιχνίδια στο νομοσχέδιο για τα ζώα συντροφιάς! Αντιδρούν με απεργία

Συντάκτης: Newsroom

Δημοσίευση:

Βολές στην κυβέρνηση για το νομοσχέδιο που θέτει σε κίνδυνο την υγεία των τετράποδων φίλων μας

Στον «χορό» των έντονων αντιδράσεων που προκάλεσε το νομοσχέδιο για τα ζώα συντροφιάς, το οποίο τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση στις 6 Μαΐου, μπήκαν και οι κτηνίατροι, που μεθαύριο απεργούν διεκδικώντας ένα καλύτερο μέλλον για τα αγαπημένα μας τετράποδα.

  • Απο την
    Κέλλυ Φαναριώτη

Σε ανακοίνωσή τους επισημαίνουν τους κινδύνους που εγκυμονεί το νέο σχέδιο νόμου για την υγεία των ζώων και κατηγορούν την κυβέρνηση πως παίζει υπόγεια παιχνίδια για λόγους μικροπολιτικούς. «Η κυβέρνηση επιλέγει να νομοθετήσει θέλοντας να εξασφαλίσει συμμαχίες με συγκεκριμένο κομμάτι “φιλοζωικών” οργανώσεων και άλλων οργανωμένων συμφερόντων, καθαρά και μόνο για ψηφοθηρικούς λόγους. Στο πλαίσιο αυτό στήνει και το επικοινωνιακό της παιχνίδι, με την πρόσφατη υιοθεσία ενός σκύλου από τον πρωθυπουργό. Παράλληλα, μέσω της ανάθεσης της στείρωσης και περίθαλψης δεσποζόμενων από τους δήμους σε εταιρίες και ΜΚΟ, κάνει τον κλάδο των ζώων συντροφιάς βορά της κερδοφορίας των εταιριών παροχής κτηνιατρικών υπηρεσιών» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Αυτόνομη Ριζοσπαστική Παρέμβαση Κτηνιάτρων.

Επιπλέον, οι επιστήμονες τάσσονται κατά της υποχρεωτικής στείρωσης των ζώων και χαρακτηρίζουν πράξη κακοποίησης τη χορήγηση φαρμάκων χωρίς κτηνιατρική συνταγή. Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και ο Κυνολογικός Όμιλος Ελλάδος, με την πρόεδρό του Ιωάννα Γαλανού να δηλώνει στην «Espresso» πως πουθενά στον κόσμο δεν έχει εφαρμοστεί οριζόντια στείρωση. «Δύο χώρες έχουν θέσει σε εφαρμογή τη γενική στείρωση, η Ρουμανία και η Κροατία, με εξαίρεση όμως τα ζώα που διαθέτουν γενεαλογικό χάρτη (pedigree) και τα αυτόχθονων φυλών των χωρών αυτών. Εδώ έχουμε τις ελληνικές φυλές, κάποιες εκ των οποίων έχουν ιστορία 4.000 χρόνων. Είναι αδιανόητο εν μια νυκτί να αποφασίσουμε να διακόψουμε την αναπαραγωγή τους. Είναι πολιτιστικό ατόπημα, τεράστιο λάθος» αναφέρει χαρακτηριστικά. Η στείρωση, όπως λέει, δεν είναι μια απλή ιατρική πράξη, αλλά μια σοβαρή εγχείρηση που απαιτεί νάρκωση και η οποία ενδεχομένως θα προκαλέσει προβλήματα στην υγεία του ζώου και, σπανιότερα, τον θάνατο.

Δημοφιλείς ειδήσεις  Μαραθώνας: Οριοθετήθηκε η φωτιά σε δασική έκταση

Οι εκτροφείς

Επιπλέον, ο Κυνολογικός Ομιλος Ελλάδας ζητά τη θεσμική κατοχύρωση των ερασιτεχνών εκτροφέων, των φυσικών δηλαδή προσώπων που εκτρέφουν ερασιτεχνικά, όχι κατ’ επάγγελμα και με σκοπό το κέρδος, σκύλους ή γάτες για τη διατήρηση των αναγνωρισμένων ελληνικών ή μη φυλών των ζώων αυτών και είναι εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Επαγγελματιών και Ερασιτεχνών Εκτροφέων του ΕΜΣΖ. Ερασιτεχνική εκτροφή / αναπαραγωγή θεωρείται η πραγματοποίηση μέχρι δύο τοκετών ανά έτος, από έως δύο θηλυκούς σκύλους ή γάτες που έχει στην ιδιοκτησία του το ίδιο πρόσωπο, εφόσον αυτό έχει «κατοχυρωμένη επωνυμία εκτροφείου» από τη Διεθνή Κυνολογική Ομοσπονδία (FCI) και τα ζώα διαθέτουν γενεαλογικό χάρτη.

«Η τρίτη και τελευταία ένστασή μας αφορά το άρθρο 33, στο οποίο γίνεται λόγος για μια επιτροπή παρακολούθησης του νόμου από επτά φορείς, όπου δεν περιλαμβάνεται ο Κυνολογικός Ομιλος Ελλάδας, ο μόνος αρμόδιος φορέας που μπορεί να επιβεβαιώσει αν ένας ερασιτέχνης εκτροφέας έχει επωνυμία εκτροφείου υπό τη Διεθνή Κυνολογική Ομοσπονδία. Ζητάμε τη συμμετοχή του Κυνολογικού Ομίλου στην επιτροπή παρακολούθησης του νόμου ως του μόνου αρμόδιου φορέα για την ερασιτεχνική εκτροφή των σκύλων» σημειώνει η κυρία Γαλανού, απευθύνοντας παράλληλα έκκληση προς όσους πολίτες συμφωνούν με τις θέσεις του ΚΟΕ να διατυπώσουν έως το βράδυ της 20ής Μαΐου τις απόψεις τους στη διαβούλευση.

Η αναπαραγωγή

Ενα εξίσου σημαντικό ζήτημα, στο οποίο βάζει «φρένο» το νομοσχέδιο, είναι η αναπαραγωγή ζώων θεραπείας που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, με το αποτέλεσμα αυτής της επαφής να είναι κάτι παραπάνω από εντυπωσιακό. «Εχω ζήσει πολύ δυνατές και συγκινητικές στιγμές κατά τη διάρκεια επισκέψεων με σκύλους θεραπείας σε ιδρύματα και σχολεία όπου φοιτούν παιδιά με ειδικές ανάγκες» λέει στην «Espresso» ο εκπαιδευτής σκύλων και ερασιτέχνης εκτροφέας Κωνσταντίνος Μπιτσικώκος και συνεχίζει: «Εχω δει παιδί που δεν είχε γελάσει ποτέ στη ζωή του να λάμπει από χαρά επειδή άγγιξε ένα ζώο. Ενας άλλος μαθητής, που δεν αντιδρούσε σε κανένα ερέθισμα, μπουσουλούσε προσπαθώντας να πιάσει τον σκύλο και να τον πάρει αγκαλιά. Κλαίγαμε από συγκίνηση και παράλληλα γελούσαμε από χαρά γι’ αυτό το θαύμα που έλαβε χώρα μπροστά στα μάτια μας. Αυτό θα σταματήσει με την υποχρεωτική στείρωση, καθώς δεν θα μπορούμε να αναπαράγουμε σκύλους θεραπείας και θα πρέπει να φέρνουμε από το εξωτερικό και με τεράστιο κόστος τέτοια ζώα».

Σύμφωνα με τον ίδιο, το τεράστιο ζήτημα των αδέσποτων ζώων δύσκολα θα εκλείψει με την ψήφιση του συγκεκριμένου σχεδίου νόμου. Κι αυτό διότι, όπως επισημαίνει, η συντριπτική πλειονότητα των αδέσποτων ζώων προέρχεται από τα τσοπανόσκυλα. «Οι τσοπάνηδες που βρίσκονται στα διάφορα χωριά της επικράτειας δεν θα στειρώσουν τα σκυλιά τους, καθώς δεν θα τους ελέγξει κανείς. Οπότε, το πρόβλημα δεν θα σταματήσει. Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο θα καταστρέψει όλους εμάς, που δίνουμε καθημερινό αγώνα για την ευζωία και την καθαρότητα των φυλών».

Τέλος, αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι η Αφροδίτη Λατινοπούλου, πολιτεύτρια της Νέας Δημοκρατίας στη Θεσσαλονίκη, τάσσεται κατά του νομοσχεδίου που προωθεί το κόμμα της. «Την Κυριακή είχα τη χαρά να ενημερωθώ από τον Κυνηγετικό Σύλλογο Αμπελοκήπων Θεσσαλονίκης για τις απόψεις των κυνηγετικών οργανώσεων πάνω στο υπό διαβούλευση νομοσχέδιο για τα ζώα συντροφιάς. Κατανοώ και ενστερνίζομαι τις ανησυχίες τους περί της υποχρεωτικής στείρωσης των δεσποζόμενων ζώων» έγραψε χαρακτηριστικά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Δημοφιλείς ειδήσεις  Νίκος Καπραβέλος: «Χρειάζονται άμεσα μέτρα για την πανδημία, δεν πρέπει να παίζεις με την φωτιά»

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

Ακολουθήστε μας στο Youtube!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ξεκίνησε το καραβάνι 100.000 μεταναστών με τουρκική καθοδηγήσει προς τον Έβρο

Το λεγόμενο καραβάνι του φωτός το οποίο έχει σχηματιστεί από ΜΚΟ με τουρκική καθοδήγηση...

Εξελίξεις στο θρίλερ της Ευρυτανίας: Άσχετο με την 48χρονη το εύρημα στη λίμνη Κρεμαστών

Άκαρπες αποδείχτηκαν, τελικά, οι πολύωρες έρευνες των δυτών του Λιμενικού Σώματος στη λίμνη Κρεμαστών,...

Όλυμπος: Νεκρός ο ένας ορειβάτης – Στο νοσοκομείο ο δεύτερος που τραυματίστηκε στο πόδι

Τραγική κατάληξη είχε η μια από τις δύο επιχειρήσεις διάσωσης της Πυροσβεστικής που πραγματοποιήθηκαν στον...

Βρέφος ηλικίας τεσσάρων μηνών διασωληνωμένο στο Παίδων «Αγία Σοφία»! Συνελήφθη ο 20χρονος πατέρας του

Σε κρίσιμη κατάσταση νοσηλεύεται ένα μωράκι που έχει συμπληρώσει μόλις 4 μήνες ζωής, καθώς...

Λάρισα: Υποσχέθηκε ότι θα έβρισκε και θα επέστρεφε τα κλεμμένα, αλλά «εξαφανίστηκε» με τα...

Δεν του έφτανε που είχε πέσει θύμα κλοπής, ένας άνδρας στη Λάρισα έπεσε «στα...

Μαραθώνας: Οριοθετήθηκε η φωτιά σε δασική έκταση

Άμεσα οριοθετήθηκε η πυρκαγιά που ξέσπασε το μερημέρι της Κυριακής σε δασική έκταση στην...

Φωτιά στον Μαραθώνα – Επιχειρούν και εναέρια μέσα

Συναγερμός σήμανε το μεσημέρι της Κυριακής στην Πυροσβεστική για φωτιά που ξέσπασε στην περιοχή...

Με αίμα βάφτηκε η άσφαλτος στην Ρόδο – Νεκρός 24χρονος μοτοσικλετιστής

Ανείπωτη θλίψη έχει σκεπάσει την Ρόδο, από την στιγμή που έγινε γνωστό ότι ένας...

Σε εξέλιξη επιχειρήσεις διάσωσης δύο τραυματιών στον Όλυμπο

Συναγερμός σήμανε στην Πυροσβεστική για τη διάσωση δύο τραυματιών στον Όλυμπο.Σε εξέλιξη είναι από...

Βρέθηκε πολεμικό βλήμα σε οικόπεδο στη Φθιώτιδα

Ένα ασυνήθιστο εύρημα αντίκρισε το μεσημέρι του Σαββάτου ένας κάτοικος στον Θεολόγο Φθιώτιδας, αφού...

Νίκος Καπραβέλος: «Χρειάζονται άμεσα μέτρα για την πανδημία, δεν πρέπει να παίζεις με την...

Την εκτίμηση ότι πρέπει σύντομα να ληφθούν μέτρα, με σκοπό να αποφευχθεί το έβδομο...

Χτύπησε τη σύζυγό του με βαριοπούλα 12 φορές, καταδικάστηκε αλλά κυκλοφορεί ελεύθερος

Την ώρα που ο αριθμός των γυναικοκτονιών ολοένα και αυξάνεται στην χώρα, βυθίζοντας την...

Μετά από δέκα χρόνια επαναλειτουργεί οφθαλμολογικό Ιατρείο στο Νοσοκομείο της Κυπαρισσίας

Χρειάστηκε μία ολόκληρη δεκαετία για να επαναλειτουργήσει στη Νοσηλευτική Μονάδα Κυπαρισσίας του Γενικού Νοσοκομείου...

Βασίλης Κικίλιας: «Ο οδηγός Μισελέν θα προβάλει παγκοσμίως την μοναδική ελληνική γαστρονομία»

Τα εύσημα στους Έλληνες σεφ, στα εστιατόρια και τα ταβερνάκια όσο και στους ανθρώπους...

Σε στεριά και θάλασσα αναζητούν τη 48χρονη που αγνοείται στο Καρπενήσι

Κορυφώνεται η αγωνία για την τύχη της 48χρονης στην Ευρυτανία τα ίχνη της οποίας...

Σχολιαστε το αρθρο

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Νομιμοποιούνται 1.200.000 οικόπεδα με δασωμένους αγρούς

Ποιοι μπορούν να τεκμηριώσουν εμπράγματο δικαίωμα και σε ποιες περιπτώσεις το Δημόσιο δεν πρόκειται να προβάλει καμία διεκδίκηση

Ξυλοκόπησε τον αστυνομικό πατέρα του που κακοποιούσε τη μητέρα του: «H μάνα μου φοβάται να μην τη σκοτώσει»

Ο νταής αστυνομικός αρνείται τα πάντα και μια ολόκληρη οικογένεια κάθισε στο εδώλιο

Σκανδαλώδη ρουσφέτια με μεταθέσεις στο στράτευμα

Κραυγαλέες περιπτώσεις προσαρμογής (κατά το δοκούν) των προϋποθέσεων για μετακίνηση στο εξωτερικό

Συμβαίνει τώρα: Σύζυγος γνωστού δημάρχου στο νοσοκομείο – προσπαθούν να κρύψουν το γεγονός!

Η σύζυγος του «γαλάζιου» δημάρχου που έχει απασχολήσει αρνητικά...

Τα 12 ελληνικά νησιά που «βούλιαξαν» από κόσμο φέτος το καλοκαίρι – Ρεκόρ αφίξεων

Ψήφο εμπιστοσύνης έδωσαν και φέτος οι ξένοι επισκέπτες στα...

Το μυστικό όπλο του Άδωνι για την επόμενη μέρα στη Νέα Δημοκρατία

Όλοι έχουν συνειδητοποιήσει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν είναι...

Ποιος έλιωσε το κεφάλι του Μπάμπη Αναγνωστόπουλου; Το μοιραίο λάθος ενός μάρτυρα που οδηγεί στην εξιχνίαση

Στο οικογενειακό και φιλικό περιβάλλον του 68χρονου Μπάμπη Αναγνωστόπουλου,...

Η Μαίρη Χρονοπούλου μιλάει πρώτη φορά για το τι θα συμβεί μόλις εγκαταλείψει τον κόσμο 

Aπό τον Γιάννη ΑρμουτίδηΠαρακολούθησε πικραμένη όλη την τελετή αποχαιρετισμού...

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ